Épülettervek/Hallgatói terv

Sportrehabilitációs Központ Győrben – Benkő Diána diplomamunkája

2020.09.11. 17:22

A sérülések utáni felépülést és a versenysportba való visszatérést segíti diplomamunkájában Benkő Diána. Egy olyan épületet tervezett, amely tereivel és környezetével, építészeti megoldásaival lehetőséget teremt a teljes testi és lelki gyógyulás eléréséhez.

Témaválasztás

A sporthoz való kötődésem, valamint személyes élményeim is eredményezték diplomamunkám témaválasztását. Kézilabdás múltam alatt többször is megtapasztaltam, hogy egy-egy komolyabb sérülés után mennyire nehéz felépülni és visszatérni a versenysportba. Országos szinten is kevés olyan épület van, amely erre komplex módon lehetőséget tud nyújtani, Győrben pedig csak kisebb gyógytorna és fizioterápiás stúdiók, konditermek találhatók. Itt csupán a felépülési folyamat egy-egy része végezhető, miközben a városban kiemelkedő a sportélet, a világ egyik legjobb kézilabda csapatának is ez az otthona. Diplomamunkám célja, hogy a tervezett épület és annak környezete komplex megoldást nyújtson erre a hiányra, olyan építészeti eszközök felhasználásával, melyekkel a ház minden lehetőséget megteremt a teljes testi és lelki gyógyulás eléréséhez. 

Helyszín

A tervezési helyszín Győr Gyárváros városrészén található Kiskút liget egykori kemping területe, mely több mint 10 éve bezárt, azóta üresen, elhagyatottan áll.  Az épületek roskadoznak, a növényzet elburjánzott, a siralmas állapotot reklámmolinókkal takarják el. A helyszínválasztást az Audi Aréna és az ETO Stadion közelsége is befolyásolta, hiszen a rehabilitáció végső szakaszában fontos a valós edzéskörülmények közötti terhelés, mely így a szomszédos kapcsolat révén létrejöhet.

 A XX. század elején Kiskút liget Győr legnagyobb parkja volt, kedvelt pihenő helye a városi lakosoknak. Később a terület feldarabolódott és a versenysportot kiszolgáló funkciók vették át a rekreációs időtöltés helyét.  A régi kempinget az új funkcióval és a hozzá kapcsolódó szabadtéri lehetőségekkel csatolnám vissza a város vérkeringésébe. A parban a kültéri rehabilitációs elemeken felül további közpark elemek elhelyezése a környékbeli lakosság kikapcsolódását is szolgálja. 

Koncepció

A funkció folyamatos és mélyreható vizsgálata során kiderült, fontos, hogy a használó számára ne legyen zavaró a külvilág belátása, de mégsem egy kerítéssel leválasztott épület álljon a parkban. Ezért a ház inkább befelé fordul, így a rehabilitációs terek természetes megvilágítása elsősorban átriumokból történik, ezzel elősegítve egy intimebb belső világ megteremtését. 
Tömegformálásában az épület a lebegés érzetét kelti. A talajtól kissé elemelve két fehér látszó vasbeton lemez fogja közre a számtalan száraz és vizes rehabilitációs tereket, a diagnosztikai lehetőségek tereit, a konzultációs helyiségeket, valamint a kiszolgáló egységeket, a szállást és az éttermet. Ezt a gondolatot hangsúlyozva a lemezek túllógnak a homlokzati falak síkjától. A felső födém több helyen „benyomódik", létrehozva ezzel átriumokat. Néhol pedig „átszúródik" kibővítve ezzel a belső teret. Így alakul ki az épület vertikális játéka.

A belső udvarok és a térhasználat az intimitás különböző szintjeit szimbolizálják. A szobák sajátossága, hogy van egy saját kis terasz, mely a lelki nyugalmat és a feltöltődést segíti elő. A házban a következő szint a közös használatú terek és átriumok, melyek a parkból szinte beláthatatlanok. Ezt követően vannak olyan belső terek, amelyek már közvetlen kapcsolatot teremtenek a parkba érkezőkkel. A legfelső szint pedig a parkban történő rehabilitáció. Ez a folyamat párhuzamba vonható a lelki és testi felépülés szintjeivel.

Az egészségügyben gyakori szűk folyosós tereket felváltva egy lazább áramló térrel, egyfajta rehabilitációs tájjal kapcsoltam össze a funkciókat. Amely így a közlekedésen felül, egy kötetlenebb mozgásokra is alkalmas teret képez. Olyan eszközökkel, mint például a mászófal, a falra és padlóburkolatba épített interaktív fitnesz felületek, a függeszkedésre alkalmas vízszintlétra, a lépcsőző elem, valamint a nagy belső udvarban található mezítlábas sétány. Ez a szokatlan belső világ fokozza a sportolók motivációját. Ezen felül kialakulhatnak pihenő és kisebb közösségi terek is, melyek közötti átlátások izgalmas térkapcsolatokat képeznek. 

Homlokzatképzés

Az épület homlokzatformálását tekintve egységes, letisztult kép elérése volt a cél. A tetőn lévő fehér dobozok és a fehér látszóbeton elemek is ezt erősítik. A két lemez között egyfajta szalagként fut körbe a faburkolat, mely anyagában harmonizál a környezetével. Egyes szituációkban a faburkolat hézagosan tovább fut a nyílászárók előtt, ezzel is erősítve a ház introvertált jellegét.  
 

Benkő Diána

A diplomamunka készítése során felhasznált források: 
Orbánné dr. Horváth Márta (szerk.): Gyárváros Győrben – Egy munkástelep története (Győr, 2007)
Nemes Réka: A győri Kiskút-liget megújítása - diplomamunka 
Dr. Papp Katalin-Rehabilitáció 2014 
Veres-Balajti Ilona, Takács Dániel, Tisljár Roland - Sportrehabilitáció 2015 
DÚLL Andrea: Környezet–pszichológia–egészség (https://kortan.semmelweis.hu/targyak/muveszet_kortan_tud/eloadas/anyagok/2018-19/09-Dull-Kornyezet-egeszseg-pszichologia.pdf)

https://www.gyoriszalon.hu/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=4213 
https://regigyor.hu/gyarvaros/a-gyor-kiskuti-kemping/ 
https://moderngyor.com/        
http://gyorikonyvtar.blogspot.com/2015/10/helytorteneti-kalandozasok-55.html
https://www.strava.com/heatmap#13.51/17.66640/47.69927/hot/all
https://www.kisalfold.hu/gyor-es-kornyeke/vadtabor-elkezdtek-szetlopni-a-gyori-kempinget-video-fotok-2872666/
https://www.kisalfold.hu/gyor-es-kornyeke/nem-a-penz-dont-a-kemping-mellett-1357426/
https://docplayer.hu/1742060-Rehabilitacio-rehabilitacios-technikak-a-versenysportban.html
https://24.hu/sport/2019/05/07/neka-kezilabda-mocsai-lajos/
https://www.youtube.com/channel/UCADloWGoL6VSFSwlz7YMYqw/feed
https://www.archdaily.com/486389/psychiatric-centre-friedrichshafen-huber-staudt-architekten/?ad_source=myarchdaily&ad_medium=bookmark-show&ad_content=current-user
https://www.archdaily.com/474130/vandhalla-egmont-rehabilitation-centre-cubo-arkitekter-force4-architects?ad_source=myarchdaily&ad_medium=bookmark-show&ad_content=current-user
https://architizer.com/projects/ezra-lemarpe-medical-rehabilitation-center/
https://www.archdaily.com/508306/umea-campus-park-thorbjorn-andersson-sweco-architects/?ad_source=myarchdaily&ad_medium=bookmark-show&ad_content=current-user
https://www.archdaily.com/445661/red-ribbon-park-turenscape
https://www.archdaily.com/551427/a-path-in-the-forest-transsolar-and-tetsuo-kondo-architects

 

Szerk.: Fürdős Zsanett