Közélet, hírek

Springer Antal 90 éves

2011.03.11. 08:38

Springer Antal abban az időszakban alkotott, amikor el kellett, de el is lehetett hinni, hogy Magyarország a vas és acél országa. Ez is egyfajta hőskor volt, az ipari épületeké, a hőerőműveké. Springer Antal pedig ezen létesítmények egyik jelentős építésze, aki éppoly elhivatottan szerkesztette a terveket, mint amilyen lelkesen zongorázott az Iparterv zenekarában.

Springer Antal okleveles építészmérnök idén ünnepli jó egészségben családjával a 90. születésnapját! Felesége, két gyermeke és két unokája, valamint pálya- és munkatársai köszöntik őt. Ez alkalomból készült ezen összeállítás is, mely a neki ajándékul szánt Családi Élet album része.

 

Tónikám!
Isten éltessen- Drága Öreg-Fiatal-Csirkefogó!
90 lettél?
Akkor Te szaladsz le a boltba gyufáért, hiszen – ja, el-fe-lej-tettttttem!
Megesik az ilyesmi. Pláne mostanában.
Mennyit is írunk?
1800-at – dehogy, 1900! Jajjjjj, dehogy, már 2009-et, 2010-et vagy 2011-et.
Tudja a fene!
Az Iparterv?
Csoda volt az is!
Mint jóképű pofád – férfias, nőbűvölő mosolyod, meg úgy, ahogy megmaradtál bennem!
De jó is ez!
Megmaradni annak, Aki voltál – megmaradni azoknak, Akik voltunk.
Nincs ennél nagyobb ajándéka Istenünknek és Életünknek.
Mikor születtél, hol dolgoztál, hány Nőd volt – csak játék ma már – de fontos a munkáid között az az "Egy Absztrakció", a gyöngyösvisontai Hőerőmű "Óz-csodája", a valószerűtlen varázslat, ahol megengedte Neked az Égi Hatalom, hogy játsszál.
És Te játszottál!

Istenem éltessen és fogadjon mindvégig Kegyeibe.
Ölel: Vadász GyörgySzia Tóni!

Úgy hallottam, hogy a közeljövőben betöltöd a 90. évedet. Ebből az alkalomból engedd meg, hogy üdvözöljelek, és jó egészséget kívánjak Neked. Remélem, még mindig hajtod a Skodát is. Sajnos a Balatonon már nem találkozhatunk, ezért ezt a formát választottam a gratulációhoz.

Még egyszer kívánok Neked minden jót a születésnapodhoz.

Üdvözlettel: Buka JánosKedves Tóni!

Először is Isten áldását kérem éltedre, szinte hihetetlen a 90.
Persze magam is rajta vagyok az efelé vezető úton. Emlékszem, valahol a Böszörményi út tájékán laktatok, és éppúgy karriered visszaszámlálható az IPARTERV-be, miként enyém is. Tehát előre a megkezdett pályán, sok szeretettel és barátsággal köszönt:

Callmeyer Feri, azaz CF.Egy kellemes nyári nap hangulatával kívánok boldog születésnapot ezen a szép kerek ünnepen!
Patocskai Béláné, Marika

 

 

Springer Antal lánya, Mercédesz állította össze a rövidre fogott, de annál impozánsabb életrajzot:

Életrajzi adatok:

Budapesten született 1921. március 13.-án, és bár ez péntek volt, a szerencse azóta sem hagyta el. Édesanyja Josephina Didier (Tittiger Jozefa) francia származású volt, édesapja Anton Springer (Springer Antal) Schwarzwaldból, azaz németországi sváb család tagjaként került hazánkba. A család Budapesten, a II. kerület Fillér utcában élt nagyon sokáig, abban a házban melyet nagyapánk tervezett és épített. Jelenleg is e kerületben, Pasaréten él a Volkmann utcában feleségével, Román Györgyivel.

Középiskolai tanulmányait a Verbőczi Gimnáziumban végezte, érettségit 1941-ben tett. A BME építészkarát 1953-1959-ben végezte el esti tagozaton, aranydiplomáját is itt vehette át 2009.-ben. Az egyetem végzése közben már az Ipartervben dolgozott 1950-től, az itt töltött évek alatt, 1962-től nagy teljesítményű villamoserőművek tervezésével foglalkozott.

 

 

 

Munkahelyek:

1950- Iparterv.

1964-től az Erőterv építésztervezői irodája

Az Iparterves évek alatt élhetett kedvére másik szenvedélyének, a zongorázásnak is. E képzettségét elsősorban a jazz egyik akkori legjobb művelőjétől, Szabó Józseftől tanulta, amire máig büszkén emlékszik vissza. Az Iparterv, mint az akkori nagy tervezőirodák legnevesebbje, „saját zenekart” is a magáénak mondhatott, természetesen a zenekar tagjai is a kollégákból kerültek ki. Mivel az ő zongorai előképzettsége rendelkezésre állt – és melyet, mielőtt még a mérnöki pályára lépett volna, örömmel osztott meg az értő közönséggel a pesti éjszakában – Tóni lett a főként jazzt és tánczenét játszó zenekar vezetője. Több – a kollégák által is emlegetett „újhullámos” hangulatú – koncert zajlott akkor a mérnöki irodák és az irodaház „kultúrtermének” falai között. Sokáig hallgathatta a család is virtuóz játékát, melyet a hozzá méltó és korának megfelelő tempóval a mai napig örömmel művel.

 

 

 

Fontosabb munkái:

Százhalombatta, Dunamenti Hőerőmű.

Építés 1967. Tervezés 1962.

Az olajtüzelésű erőmű 6 kazánt tartalmaz, 11200 MW teljesítő képességgel rendelkezik. Az üzemi épület 220 ezer lm3 térfogatú. Az erőmű fél-szabadtéri megoldású, mely újításnak számított. Szerkezete merev acélvázas beton.

Gyöngyösvisonta, Gagarin Hőerőmű és Főépület 1965-1973

Megvalósítás: 22. sz. Állami Építőipari Vállalat által.

Tervező: Iparterv-Erőterv kooperációjában

Az erőmű a Mátra alján, Gyöngyösvisonta községtől keletre található, a külszíni szénbányák közelében. A főépület alaprajzi kialakítását a főbetervezések elhelyezése határozta meg, és úgynevezett fél-szabadtéri kialakításban készült. A géptér szintje azonos a lezáró szinttel. A turbinák parabola alakú acélszerkezettel fedettek. A kazánok a szénhombárok vasbeton szerkezetére támaszkodnak. Az épület a szénőrlő malmok felett a + 14,00 m-es szinten le van zárva, és a 40 m magas hombárok, illetve a technológiai berendezések szabadon állnak. A háromszintes gépházban 5 db kazán, kazánmalmok, zagyaknák, többszintű elektromos helyiségek, blokkvezérlők és technológiai csővezetékek találhatók. A gépház és a kazánház szerkezete azonos, de egymástól független. Az alapozás lemezes gerendarács, a tartószerkezetére a vasbeton a jellemző. A homlokzaton profilüveg és egyedi tervezésű vasbeton falpanelek jelennek meg.

 

 

 

Tiszamenti Hőerőmű. Tiszaújváros

A hőerőmű üzemi és technológiai épületek terveinek elkészítése. Nívódíjjal elismert épületegyüttes.

 

 

 

Dunaújváros, Ipari terület: Szociális létesítmények; Jóléti épület; Étterem-Konyha

1.Dunaújvárosi éttermek (1959-61)

2.Dunaújvárosi 2.sz. szociális épület ( 1960-61 )

Éttermek- Bogorodcsány (Ukrajna) ( 1978-1981)

Éttermek- Guszjatyin (Ukrajna, az Orenburgi gázvezeték vonalán) (1978-1980)

Kitüntetések, díjak:

  • 1973. Ybl Miklós díj, Gyöngyösi Hőerőmű építészeti kialakításáért
  • 1973. Munka Érdemrend III. fokozata: „a hazai nagy erőművek tervezése terén kifejtett építészeti tevékenységéért„ vehette át.
  • 1980. Vállalati Nívódíj: „Tiszai Hőerőmű és Irodaépület korszerű, gazdaságos és a műszaki követelményeket magas színvonalon kielégítő létesítmény terve” Vállalati Nívódíjban részesül.
  • A tervezésben közreműködők: Springer Antal, Patocskay Béláné, Kiss Bea, Kurcsák László mérnökök
  • 1980. április 4. Iparterv. Igazgató Fülöp Imre igazgató