Közélet, hírek

Start: a Foster+Partners londoni építész iroda első budapesti megbízása

2008.06.30. 11:35

A WING Zrt. új, dél-pesti, Duna-parti projektének beépítési koncepciójára már megbízást kapott a világ egyik vezető építész irodája, és értesülésünk szerint további budapesti tervezésekre is számíthat.

A mai napon hozta nyilvánosságra a WING Zrt. (korábban Wallis Ingatlan), hogy a Foster+Partners, világszerte ismert építész iroda készít beépítési koncepciót egy új dél-pesti projekthez. A fejlesztés várhatóan 2009–2016 között készül el. Az ingatlankomplexumban irodák, lakások, üzletek, éttermek továbbá szálloda megvalósítását tervezik. Ugyanakkor értesülésünk szerint a Foster+Partners iroda tárgyalásokat folytat további budapesti tervezési megbízásokra is.

A multifunkcionális épületegyüttes a Lágymányosi hídtól délre, a pesti oldalon a Duna partján helyezkedik majd el, ahol jelenleg például a VITUKI (Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet KHT.) telephelyei találhatók. Az új ingatlankomplexumot a fenntartható építészet megvalósulásának szánják, így várhatóan a beépítés módja, az épületek tájolása, a felhasznált anyagok és gépészeti megoldások egyaránt környezettudatos építés elvei alapján történik. A WING és a Foster+Partners között megállapodás született arról, hogy az alapkoncepción túl a komplexumhoz tartozó meghatározó épületek terveit is a neves iroda készíti majd.

Az érvényes fővárosi szabályozással összhangban készül a beépítési terv a közel 240000 m2-es területre. Jelenleg tárgyalások folynak a Fővárossal és a Ferencvárosi Önkormányzattal a szabályozási tervek tartalmáról.

A londoni székhelyű Foster+Partners a világ legnagyobb tervező irodáinak egyike, mely a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Ilyen a berlini Reichstag újjáépítése, az új Wembley Stadion Londonban, a frankfurti Commerzbank székház, a londoni Swiss Re irodaház (az ’uborka’), a Temze fölött átívelő Milleneum Bridge, vagy az új pekingi repülőtér. A Foster+Partners korábban még nem tevékenykedett Magyarországon, és a közép-kelet-európai régióban is csupán néhány projektben működött közre.

Egy volt ázsiai szovjet-tagköztársaság, Kazahsztán területéről viszont említést érdemel két óriási épület Astanában. Az egyik a Palace of Peace and Reconciliation (Béke és Kiegyezés Palotája – ahol rendszeresen találkozhatnak egymással a világvallások vezetői; társépítész: Tabanlioglu Architecture & Consulting, Istanbul; építés: 2004–2006) és a Khan Shatyry Entertainment Centre, egy hatalmas szórakoztató központ a 200 méter magas elliptikus kúpban, mely a közeljövőben készül el (társépítész: Linea Tusavul Architecture, Gultekin Architecture).