Nézőpontok/Vélemény

Stockholmi Design Hét - újdonságok és trendek

2017.02.16. 11:21

15. alkalommal nyitotta meg kapuit a Stockholmi Furniture & Light Fair, ahová a világ minden részéről érkeznek látogatók, hogy első kézből értesüljenek a legújabb skandináv design trendekről. A vásár több, mint 700 kiállítója közül az idei év egyik legnagyobb sikerét a Kinnarps tudhatja magáénak. 

Általánosságban elmondható, hogy az irodaterek terén az otthonos, nappaliszerű kollaborációs terek, pasztell színvilág, valamint a természetes anyagok és az organikus textúrák kombinációja lesz jellemző. Az uralkodó színek a bordó, mályva, antracit, acélkék, nyers fa, réz és arany és a tompa zöld-szürke árnyalatok.

A vásár több, mint 700 kiállítója közül az idei év kétség kívül az Európában piacvezető Kinnarps számára tartogatta a legnagyobb sikert. A sztár- designerekből álló zsűri ugyanis a bútorvásár legjobb standjának választotta a cég rendhagyó installációját és emellett 2 új bútorcsaládjuk a Fields és a Space elnyerte a rangos iF Design Award díjat.

A díjnyertes "Silhouettes of Kinnarps" fantázianévre keresztelt stand élénk kék színével kitűnt a homogén tömegből. Különlegessége annak a koncepciónak köszönhető, hogy dekoráció sziluettjeinek részévé válhattak az érdeklődők. A transzparens textil felületeknek köszönhetően első pillantásra úgy tűnt, mintha emberi árnyékokat festettek volna a falakra, belépve azonban rögtön ráeszmélt a nézelődő, hogy valódi emberek körvonalait látja.

Ötletes megjelenítése volt annak az emberközpontúságnak, amely az elmúlt 75 év innovációjának hátterében áll és amelyet számos érdem gazdagít: az első ülő-álló elevátoros asztal legyártása, az első állítható csavar feltalálása vagy az UV mentes lakkok használata. Ezek mind a Kinnarps nevéhez kötődnek, s erről egy szimbolikus kiállítás formájában többet is megtudhattak a látogatók.

A stand koncepciója abban a tekintetben is rendhagyó volt, hogy a termékek helyett monokróm bútorszigetekkel érzékeltették, hogy a munkakörnyezet ma már jóval több, mint pusztán ergonomikus és esztétikus bútorok összessége. Rengeteg funkciót kell ellátni egy irodatérben, amelyekhez könnyen variálható és flexibilis megoldásokra van szükség. Nyomon követhettük az „túravezetőket” a Flowscape applikáció segítségével, amely a modern irodaterekben kiváló eszköz a terek kihasználtságának optimalizálására vagy akár arra, hogy megkeressünk egy kollégánkat vagy egy szabad tárgyalót az irodarengetegben.

Erre az egyik legjobb példa a díjnyertes Space bútorcsalád, amely bizonyára számos építész kedvence lesz a közeljövőben. Moduljai túlmutatnak az egyszerű asztal és a tárolórendszer funkcióján, ahogy nevük is jelzi, külön teret adnak a kollaborációnak, flexibilitásnak és a kreatív térkihasználásnak. A másik díjazott Fields különböző variációi az emeleti lounge részében adtak otthont a felfrissülésnek és a környezettudatosság, ergonómia, innováció témákban elhangzott Petcha-kutcha előadásoknak. A Fields moduláris rendszere ugyanis egyaránt alkalmas az egyéni és a csoportos munkavégzésre, a formális tárgyalások és a kötetlen beszélgetések lebonyolítására a 21. század multifunkciós és aktív munkahelyi környezetében. A szomszédos standokon a Kinnarps 2 másik prémium márkája a közösségi és kreatív terek bútorait megálmodó Materia és a skandináv életérzést megtestesítő Skandiform újdonságaival ismerkedhetünk.

Az idén 25 éves alapítását ünneplő Materia újdonságai közül az egyik legötletesebb és egyben legkörnyezetudatosabb termék a Patch névre hallgat. A háromlábú szék különlegessége, hogy nincs belőle két egyforma, mivel a leeső szövetdarabokból készül a szövetezés. A megrendelő csupán a színárnyalatot tudja kiválasztani, de a végleges kinézetre csak a szállítást követően derül fény.
A másik érdekesség a "My place" névre keresztelt asztal, amely különleges paravánmegoldásával tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy egy közös térben saját kis magánszférát teremtsünk. Anders Berg, Steinar Hindenes, Petter Knudsen designerhármas által tervezett asztal két különböző méretben és több különböző formával is rendelhető. A Karim Rashid által megálmodott Kaloo minimál stílusú bárszékkel kiegészítve pedig tökéletes hot desk szigetek alakíthatók ki belőlük.

A Skandiform idei termékfejlesztési koncepcióját a természeti jelenségek – erdők, tájak, harmonikus csend- tökéletessége inspirálta. A Nina Jobs Deep Forest hangelnyelő paneljének újrahasznosított anyagból készült moduljai erdőket idéző mintázatukkal nem csak vizuálisan, de akusztikailag is komfortossá teszik a teret, tökéletesen beleolvadva a környezetbe. Az Isa névre keresztelt közösségi terekbe, lobbikba tervezett szófa egyfajta béke szigeteként kínálkozik, hogy helyet foglaljanak rajta.

Bár a Stockholmi Bútorvásárnak vége, a kiállítás még mindig tart, útjára indult ugyanis a Kinnarps termékkel és virtuális kamerával felszerelt mozgó bemutatóterme, hogy Európa szerte minél előbb eljutassa az újdonságokat.

forrás: sajtóközlemény