Közélet, hírek

Szabadon látogatható Le Corbusier első megépült munkája

2022.08.05. 12:30

A svájci La Chaux-de-Fonds városának önkormányzata 1,15 millió frankért, azaz közel félmillárd forintért vásárolta meg a 20. századi építészet egyik legmeghatározóbb alakja, Le Corbusier első megépült munkáját. Az építész szülővárosában található Villa Fallet június vége óta látogatható. 

Bár sokaknak meglepő lehet, a borítóképen látható, gazdagon díszített, regionalista és Art Nouveau stílusjegyeket hordozó ház nem tévedésből került cikkünk elejére. Bár az egyetemes építészettörténet egyik legnagyobb hatású tervezőjének és építészetteoretikusának számító Le Corbusier neve elsősorban a 20. századi modernista mozgalomhoz kapcsolódik, a svájci mester korai épületei még más szellemiséget tükröznek. 

Le Corbusier, avagy eredeti nevén Charles-Edouard Jeanneret 1887-ben született a svájci La Chaux-de-Fonds városában. A ma körülbelül negyvenezer főt számláló település főként az órakészítés mesterségének egyik központjaként ismert; 2009-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A Jura hegység magaslatai között, mintegy 1000 méterrel a tengerszint felett fekvő város határában álló Villa Fallet az építész egy másik korai háza, a szülei számára tervezett Maison Blanche (Fehér ház) szomszédságában áll. 

Több neves kortársához (pl.: Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wtight), Le Corbusier sem tanult soha építészetet. A La Chaux-de-Fonds-i iparművészeti iskolába járt, ahol ugyan volt építészettel foglalkozó órája, alapvetően iparművésznek tanult. Az építészetben autodidakta módon mélyedt el: a könyvtárban bújta a szakkönyveket, tanulmányutakra indult Európa több országába és a kor neves építészeinél dolgozott gyakornokként. 

Első házát, a Villa Fallét, azonban még mindezek előtt, mindössze 17 évesen tervezte. A megbízás az iskola egyik vezető tanárának ismerősétől jött. Le Corbusier néhány diáktársával közösen, René Chapallaz építész felügyelete alatt, de a tervezés és a kivitelezés vezetőjeként vett részt a munkálatokban. Az 1907-ben átadott épület a svájci regionalista Heimatstil és az Art Nouveau (mifelénk szecesszió) stílusjegyeit is magán viseli. A kőből épült talapzaton álló házat gazdag részletezettség, valamint a belső terek és a külső felületek díszítettsége jellemzi. A vakolatban dekoratív, tobozokat ábrázoló stilizált mintákat láthatunk. Az épület nagy népszerűségnek örvendett a századelőn, és a város területén több, hasonló, ún. "sapin" (fenyőfa) stílusú családi házat inspirált. Az elnevezést Le Corbusier tanára, Charles L´Éplattenier használta előszőr; a festő-építész úgy vélte, hogy a művészet legfontosabb múzsája maga a természet kell, hogy legyen. 

La Chaux-de-Fonds önkormányzata a városi iparművészeti iskola (L’École d’arts appliqués de La Chaux-de-Fonds) 150. évfordulója alkalmából vásárolta meg az épületet, amelynek fenntartását egy újonnan létrehozott alapítvány végzi. 

"A villa minden bizonnyal élénk érdeklődést fog kiváltani a tudósok és kutatók körében, akik különösen azt szeretnék megérteni, hogy Le Corbusier pontosan milyen szerepet játszott az építésében." - nyilatkozta Théo Hugnenin-Elie, La Chaux-de-Fonds polgérmestere. 

Forrás: https://www.swiss-architects.com/