Közélet, hírek

Szabó Gábor lett az Év Tájépítésze

2018.04.27. 09:33

2018. április 26-án, "a tájépítészet születésnapján" közel 350 fős szakmai közönség előtt ünnepelte a magyar tájépítész szakma saját kiválóságait a Katona József Színházban, a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat keretében. Az idén hetedik alkalommal megrendezett díjátadó gálán a 26 jelöltből döntőbe került Czakó Márta, Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András (Gardenworks), Dömötör Tamás, Szabó Gábor és Tatai Zsombor.

Az Év Tájépítésze Díjért versengő öt finalistát Fürdős Zsanett (az epiteszforum.hu főszerkesztő-helyettese), Götz Eszter (szabadúszó újságíró), Veiszer Alinda (televíziós szerkesztő-műsorvezető), és Zubreczki Dávid (az Index újságírója, az Urbanista blog szerkesztője), Zsuppán András (Heti Válasz) laudálta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt.

A zsűri végül Szabó Gábor pályázatát találta a legkiemelkedőbbnek, és neki ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft. által felajánlott 1.000.000 Ft pénzjutalommal, illetve a formatervezési díjak sorát elnyerő Év Tájépítésze díjtárggyal járó rangos szakmai kitüntetést.


 

Szabó Gábor három - kertörökségeink szempontjából igazán jelentős - műemlék-rekonstrukciós munkával mutatkozott be: a dégi és a keszthelyi Festetics kastély kertjével, illetve a folyamatban lévő múzeumkerti rekonstrukció tervével. Az őt méltató Zubreczki Dávid véleménye szerint ez a három helyszín: "Azt bizonyítja, hogy ez a szakma nem valami új divat nálunk, hanem évszázados hagyományai vannak: voltak olyan megrendelők, akiknek már akkor is megvolt az igénye a világszínvonalú munkára, és voltak olyan tervezők, akik ezt teljesíteni is tudták. Az, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, sőt az, hogy egyáltalán ismerhetjük őket, abban elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak."

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dr. Szikra Éva, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette, akinek a nevéhez többek között a Füvészkert megújítása is kapcsolódik. A külföldi zsűritag 2018-ban a szlovén Zas Brezar volt, a Landezine főszerkesztője. Brezar a gála után küldött üzenetében örömének adott hangot Szabó Gábor győzelmével kapcsolatban. Olyan igazi mesternek nevezte őt, aki nagyon árnyalt megközelítésekkel dolgozik.


 

Az Év Junior Tájépítésze Díjat a zsűri döntése alapján Patka Zsuzsa Kincső kapta. A feladat az idén Etyek nagyközség gesztorságában az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. A díjat a harmadik díjalapító Semmelrock Stein+Design Kft. képviseletében Barcza Renáta, a cég marketing vezetője adta át.

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást végül Tatai Zsombor nyerte. Tatai Zsombor a BFVT Kft. munkatársaként olyan átfogó koncepciók és stratégiák kidolgozója volt a fővárosban, melyek megalapozták annak hosszútávú fejlesztéseit és kellő szakmai alapot nyújtottak Budapest zöld infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

Az Év Junior Tájépítésze kategóriában Etyek különdíját a nagyközség polgármesterétől, Garaguly Tibortól és Wittek Krisztina főépítésztől Benkő Anna Ágnes tájépítész hallgató vehette át.

A 20 éves Semmelrock ügyvezetője, Filák Marián immár hagyománnyá vált módon jelentette be a rendezvényen, hogy a döntősöket és az Év Junior Tájépítészét egy közös stockholmi tanulmányútra invitálják meg.

Az Év Tájépítésze Díj jelöltjeinek munkái, valamint az öt junior pályázó Etyek központjára készült ötletpályázati anyaga két hétig megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

forrás: sajtóközlemény