Emberek/Oktatás

Szakmunkások, kivitelezők, építésvezetők számára passzívház képzés indul!

2015.10.02. 07:00

Október 17-én ismét képzést indít a PAOSZ: most három+három napos elméleti és gyakorlati oktatással készülnek. A képzés célja, hogy az új építésben és felújításban dolgozó szakemberek megismerkedhessenek a közel nulla energiás építéssel a passzívházépítők tapasztalatain keresztül. 

A CertCraft program keretében sorra kerülő képzés három elméleti és három gyakorlati napot tartalmaz. 2015. október 17-én szombaton, október 19-én hétfőn és október 26-án hétfőn elméleti oktatás, november 13-14-15-én pedig gyakorlati szemléltetésre kerül sor. Az oktatási helyszíneken 1:1 modelleken lehet tanulmányozni a passzívház-technológia megoldásait. A Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) által szervezett képzés ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. A tanfolyam központi témája az energiahatékonyság.

A képzés elsősorban kivitelezőknek szól, de hasznos lehet a tervezők, vagy akár az építtetők számára is. A képzés tehát nyitott, nem feltétel a kamarai tagság, bár előnyt jelent a szakirányú végzettség.Időpontok

1.nap: 2015 október 17 (szombat) Budaörs
2. nap: 2015 október 19 (hétfő) Budaörs
3. nap: 2015 október 26 (hétfő) Törökbálint

További gyakorlati bemutatók, épületlátogatások: 2015 november 13-14-15.
Összes óraszám: 48 óra
Résztvevők maximális száma: 30 fő. Minimális létszám: nincs.

Az új képzési program, melyet négy ország - Ausztria, Magyarország, Románia és Svájc - közreműködésével dolgoztak ki a szakemberek a CertCraft program keretében, azt a célt szolgálja, hogy felkészítse a kivitelezésben közreműködő szakembereket a közel nulla energiás épületek megvalósítására. Közismert tény, hogy az országosan elfogyasztott összes energia több mint 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ennek az energiának túlnyomó részét pedig fűtésre (és hűtésre) fordítjuk. Épületeink többsége nem felel meg sem a jelenlegi, sem a jövőbeni előírásoknak, követelményeknek. Mivel a meglévő épületállomány még sokáig meghatározó marad, az épületek korszerűsítése, energetikai felújítása fokozott jelentőséggel bír. Hiánypótló a most induló szakképzés, mivel az új építésű ingatlanok mellett a meglevő épületek energetikai korszerűsítésével is foglalkozik a szakemberek szemszögéből.Több szakmát is érintenek a változások, a tervezők után a kivitelezők, a szakmunkások és az építésvezetők is megfelelő gyakorlati ismereteket szerezhetnek a passzívházas építés és felújítás területén. A közel nulla energiás épületek megvalósítása a passzívház-technológia segítségével ma már realitás Magyarországon is, akár 90%-os energia megtakarítás is elérhető gazdaságosan, miközben az épületek sokkal komfortosabbak és értékállóbbak lesznek! A közel nulla-energiás épület-felújítások a klímavédelem leghatásosabb eszközei. További fontos szempont az épületek hatékonyságának növelése kapcsán az energiafüggőség csökkentése, ez a törekvés is egybeesik az EU célkitűzéseivel. A közel nulla energiás épületek reális megvalósításának alapja a passzívház-technológia,  megújuló energiaforrásokkal kombinálva.

A programok reggel 8:30-kor kezdődnek.

Jelentkezési határidő: 2015 október 16.
Jelentkezni az infopaosz@gmail.com email címen lehet. A jelentkezés írásban történik, a korlátozott férőhelyek miatt csak azok vehetnek részt a képzésen, akik írásos visszaigazolást kapnak a jelentkezés elfogadásáról! Részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított!

A képzés díjmentes, de ebédet nem tartalmaz. A szünetekben kávét, ásványvizet díjmentesen biztosítanak a szervezők.

Az oktatók: Benécs József CEPHD, Boros Károly, Horváth Tamás CEPHD, Monostori Gábor, Nagy József, Noficzer Zsolt, Obermayer Balázs, Szekér László DLA CEPHD, Tóth István, Dr. Vajda József CsC.


Gyakorlati képzés: 2015. 11. 13-14-15 (változó helyszínek)

4. nap: 002 ALAPOZÓ KURZUS 2. NAP 11.14 szombat (Kirándulás új építés)
5. nap: 012 ÚJ ÉPÍTÉS KURZUS 2. NAP (Gyakorlat) 11.13 Péntek Budaörs-Biatorbágy
6. nap: 022 FELÚJÍTÁS KURZUS 2. NAP (Gyakorlat) 11.15 Kirándulás, Blower Door

A gyakorlati képzés programját a résztvevők az elméleti képzés során kapják kézhez.

További információ a www.paosz.hu oldalon érhető el.


forrás: PAOSZ

A képzésről

A CertCraft program magyar, svájci, osztrák és román résztvevőkkel indult 2013 decemberében, célja, hogy megalkosson egy egységes szakmai képzési programot, mely az egyes országok gyakorlatán alapul. A tananyag alapját hazai és külföldi passzívházépítő tapasztalatok képezik. A tananyag részét képezik a különböző szakkérdések: a passzívház követelményrendszer, az energetikai optimalizálás, a PHPP (passzívház tervezőcsomag), a megfelelő árnyékolás, a megújuló energiaforrások, a hőszigetelés, az új építőanyagok, a levegőminőség, a tervezési és kivitelezés kérdések, a minőségbiztosítás, a légtömörség-mérés, a hőhidak stb. A különböző emissziókat, felmelegedési potenciált okozó kibocsátásokra, környezeti szempontokra is kitér a tananyag, pl. az építőanyagok újrahasznosítása. Számos osztrák, valamint magyar megvalósult példát ismertet a képzés, elsősorban a kivitelezési szempontok figyelembevételével: a részletképzések, a csomópontok bemutatásával, elemzésével. A szerkezetépítési csatlakozási kérdések mellett a rétegképzésre, szerkezeti kialakításra; különböző áttörések hőhídmentes és légtömör kialakítására is figyelmet szentelnek az oktatók. Az ökológiai építés kérdéseire (szalma, vályog, cellulóz, fa, kender stb.), illetve a hőszivattyúkra, szellőzésre, napkollektorokra, napelemekre is kitér a tananyag, érintve az intelligens épületfelügyelet kérdéseit is. A hazai példákat főként a Passzívházépítők Országos Szövetsége tagjainak munkái képezik, de felhasználták a Passzívházak és Energiahatékony Épületek c. szakmai konferenciák, valamint a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programjai során nyert tapasztalatokat is.

A képzés a PAOSZ (Passzívházépítők Országos Szövetsége) ajánlásával valósul meg.