Közélet, hírek

Szállodává alakulhat a Mahart-Dorottya háztömb

2019.04.17. 16:00

Építési engedélyt kapott a Vörösmarty tér sarkán található Futura-házat, a Mahart-házat és egy XIX. századi neoreneszánsz palotát is magába foglaló tömbre a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánították. 

A Vigadó, a Dorottya, a Wekerle Sándor és az Apáczai Csere János utcák által határolt tömb három épületből áll. Az egyik a Weber Antal által tervezett neoreneszánsz stílusú palota, amely 1873-ban épült, eredetileg a Pesti Hazai Első Takarékpénztár központjának. A másik a Vigadó tér sarkánál található, úgy nevezett Mahart-ház (Apáczai Csere János utca 11.), amelyet Kármán Aladár és Ullmann Gyula építészek terveztek szecessziós stílusban. A harmadik a Vörösmarty tér sarkán található Futura-ház (Vigadó u. 2.), amelyet Münnich Aladár épített 1937-ben az egykori Magyar Király Szálló helyére modernista és art deco stílusban.„A Vörösmarty tér szomszédságában elhelyezkedő épületegyüttes a felújítást követően felsőkategóriás design hotelként, valamint exkluzív lakásokat kínáló prémium lakóépületként funkcionál majd, de éttermeknek és üzlethelyiségeknek is helyet fog adni. A korszerűsítés a neves olasz építésziroda, a Lissoni Architettura tervei alapján, magyar szakértőkkel szoros együttműködésben zajlik majd. A beruházó elkötelezett az épülettömböt határoló közterületek felújítása mellett is, ezért településfejlesztési megállapodást kötöttek Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatával”
– áll a beruházó közleményében.

„A három ingatlan közül kettő nemzeti műemlék besorolású, a harmadik Futura-háznak pedig a homlokzata áll helyi védelem alatt. Az egyes, korhű, restaurálási feladatokhoz kapcsolódó kihívások mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy az épületkomplexum meghatározó részei műemlékvédelem alatt állnak, így speciális elvárásoknak és előírásoknak kell megfelelnünk, hogy az építészeti örökség megóvását és értékmentését, a világörökségi helyszínhez méltóan tudjuk véghezvinni” – hivatkozik Elekes Andrásra, a BDPST Zrt. fejlesztési igazgatójára a Világgazdaság. A hvg korábbi cikke szerint azonban egy tavaly szeptemberi módosítás, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításról rendelkező rendeletet érinti, a Mahart-házra is vonatkozhat: "az épületek részleges bontására is csak a közterület felé eső utcafronti homlokzati rész teljes megtartásával kerülhet sor", azaz másképpen fogalmazva a beruházó lebonthatja annak belső tereit.