Emberek/Interjú

Szebb és praktikusabb konyhabútorokat! - a Jövő konyhája pályázat

2014.06.27. 13:39

Harmadszor rendezték meg a Jövő konyhája pályázatot, melynek legjobb munkái az OtthonDesign kiállításon voltak megtekinthetők a CONSTRUMA kiállítási csokor részeként 2014 tavaszán a Hungexpon. Ennek kapcsán Macsali Zsolttal, az egyik szervező cég, a Macsali Kitchen Manufacture képviseletéből, Lányi András beszélgetett.

Lányi András (ÉF): Miért indítottátok útjára a jövő konyhája pályázatot?

Macsali Zsolt (MZs): Szeretnénk a magyar designkonyhabútor gyártást picit kimozdítani a jelenlegi holtpontról. Sajnos tapasztalataink alapján a magyar designkonyhabútor tervezés és gyártás el van maradva még a környező országoktól is, nemhogy egy az olaszokhoz vagy a németekhez mérve.

ÉF: Ez miben nyilvánul meg az építési gyakorlatban?

MZs: Sokszor még igen drága villákba, luxusnyaralókba is relatíve egyszerű konyhabútorokat terveznek be, holott pedig lenne pénz többre is. Az építésznek nem feladata konyhabútor tervezés, ő a teret és bútorelrendezést ajánl a megrendelő számára, a belsőépítész alkalmazása pedig nem túl jellemző a magyar piacon. Tehát maradt a megrendelő és a kivitelező asztalos közti ötletelgetés, ahol sok esetben inkább a jól bevált megoldásokat alkalmazzák ahelyett, hogy valami igazán kreatívat hoznának létre. Ezért gondoltuk ki több partnerünkkel ezt a pályázatot, hogy a jövő asztalosai merjenek kicsit kreatívabban gondolkozni.

ÉF: Az idei már a harmadik alkalmatok volt. Kellett valamin változtatni, esetleg továbbfejleszteni, bővíteni a korábbiak képest?

MZs: Igen, az idei pályázatnál a már tavaly is sikeres „makettes konyha” megoldást választottuk. Először mi is féltünk, hogy nem lesz elég jelentkező, mert azért itt mégiscsak egy makettet kell készíteni és nem csak egy számítógépes látványtervet, de a végeredmény felülmúlta elvárásainkat. A legtöbb pályamunka például fa alapanyagú volt, de jó volt látni a sokféle egyéb felhasznált anyagot is, amely megjelent, így például a különféle akriloktól (Corian, Hi-Macs, Krion) kezdve a rozsdamentesen fémen át az üvegig. És persze voltak papír makettok is. Nem szenvedtünk tehát hiányt pályázókban.

ÉF: Jellemzően honnan jöttek a jelentkezők?

MZs: Főként faipari iskolákból, de akadt építőipari, lakberendezési oktatási intézmény tanulója, vagy formatervező sőt, építész hallgató is.

ÉF: És mit lehet elmondani a megszületett konyhaszigetek stílusáról? Volt valamiféle fő csapásirány ebben?

MZs: Szerencsére elég vegyes stílusban készültek konyhaszigetek. A fő irányvonal persze a minimalista volt, de akadt aki a bontott alapanyagok újrahasznosításában gondolkodott és régi bútorokból, ládákból, épületszerkezeti elemekből gondolta kivitelezni a valóságban. Volt pályázó, aki elment az organikus, lágy, íves formák világába. Szintén érdekes megoldás volt a festett EU-raklapokból épített konyhasziget ugyanúgy, mint a beton frontokkal tervezett bútor.

ÉF: Ki tudnál emelni pár konkrét példát, hogy melyeket tartottátok a legsikerültebb ötletnek, alkotásnak?

MZs: A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola Nagy Benedek, Jenei Ferenc és Seres Ádám alkotta csapatának munkái tűntek a legötletesebbnek, merthogy kettővel is pályáztak a fiúk. Az egyik egy LOFT lakásba tervezett konyhasziget volt melynek a gerincét egy hatalmas vas „I”- gerenda adta, megspékelve egy hasított felületű tömör fa bárpult elemmel. Elsőre mindenki hitetlenkedve fogadta a kiállításon a makettet, mondván, hogy a valóságban ez nem biztos, hogy kivitelezhető, pedig létezik a piacon 1000 mm magas vas „I” tartó és egy régi gyárépület födémjétől joggal elvárható, hogy kibírja ennek nem csekély súlyát. Az „I” gerendán két darab konyhai, fiókos szekrény kapott helyett, melyek közül egyik főzőlapos felületként a másik pedig tálalószekrényként szolgált.

ÉF: És a másik pályamű?

MZs: A másik egy Corian alapanyagból készült organikus konyhasziget volt, amolyan Zaha Hadid után szabadon stílusban. Tehát minden íves volt, hullámzott, de mégis a lehetőségekhez képest maximálisan ki volt használva a belső tér a fiókok számára. A vízszintes felületén volt két dominó főzőzóna, valamint két személy részére étkezési lehetőség.

ÉF: Úgy tudom volt közönségszavazás is, ott is ez a csapat volt népszerű?

MZs: Nem egészen, ott egy, a másik két konyhasziget vízióhoz képes visszafogottabb, konzervatívabb makett nyert, melynek az egyediségét a konyhai munkafelület és étkezőfelület közti mélyedésben tetszőlegesen változtatható különféle tároló elemek variálhatósága tette ki.

ÉF: Jövőre is találkozni fogunk ezek szerint ugyanitt?

MZs: Remélhetőleg az idei versennyel végleges bizonyította létjogosultságát a pályázat, és újból sikerül majd megmozgatni a faiparban, a bútoriparban tanulók fantáziáját. Az minden esetre nagyon biztató, és meglepetésként is ért minket, hogy a Münchenben megrendezésre kerülő Kuechentrends konyhakiállításra kaptunk egy meghívást, hogy bemutassuk a legjobb makettetek.

Lányi András