Nézőpontok/Vélemény

Szelid és fenntartható: autonóm ház kiállítás a Millenárison

2009.09.18. 13:57

Ertsey Attila jóvoltából elkészült az autonóm ház 1:1-es léptékű modellje, megtekinthető a Millenárison, a Zöldpont - élhető város kiállításon.

Az autonóm ház, egy önellátó, megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát anyagokból épült lakóház, amelyet csütörtöktől tekinthetnek meg a látogatók a Zöldpont - élhető város a Millenárison című kiállításon.

 

 

 

A kiállításon Ertsey Attila építész mutatta be az 1:1 léptékben felépített lakóépületet, amely független a hálózatoktól, nem igényel közműcsatlakozást, vagyis autonóm. Az épület passzívház is, de több annál: vagyis egy olyan erősen hőszigetelt épület, aminek szinte nincs hővesztesége, azaz csak a leghidegebb téli napokon igényel fűtést. Ugyanakkor vízhasználata és környezetterhelése fenntartható. A ma ismert legkorszerűbb, ahogy Ertsey Attila fogalmazott „szelíd és fenntartható” technológiákat mutatja be a kiállítás.  

 

 

 

A villamos energiát egy 2 kilowattos szélkerék és napelemek biztosítják, Ertsey Attila tájékoztatása szerint ez a beruházás nyolc év alatt térül meg. A ház villanyfogyasztása kicsi, a lámpákban energiatakarékos LED fényforrások világítanak, a meleg vizet napkollektor állítja elő. A szennyvízkibocsátás mérsékelt, a mosáshoz például megtisztított esővíz használható, a fűtés pelletkazánnal vagy hőszivattyúval történhet. A mosógép nem a mosószer erejével, hanem mechanikai hatással tisztít, amely hasonló például a mángorlóhoz. A háztartási gépek energiatakarékosak: 12 V-ról, napelemről működnek. A csaptelepek víztakarékosak, szintén víztakarékos vagy vízöblítés nélküli, komposztáló a toalett, de láthatunk vízmentes piszoárt is. A száraztoalettből nem keletkezik szennyvíz. A fürdés és mosás során keletkezett  szennyvizet visszaforgatja, például a WC öblítésére. Az autonóm ház fosszilis tüzelőt nem használ, így széndioxid-emissziója minimális.

 

 

 

Minden összevetve, az autonóm ház a teljes függetlenséget kínálja, e mellett hozzájárul a környezet védelméhez. Az EU 2011-től a passzívház szabvány bevezetését tervezi, az autonóm ház azonban elébe megy a törekvésnek, hiszen valószínűleg ezt követően a cél az önellátó épület elérése lesz. Ertsey Attila rámutatott, hogy az autonóm ház az ökologikus és fenntartható működést teszi teljessé.

 

 

 

A december végéig nyitva tartó kiállításon 34 cég mutatja be termékeit és több támogató szervezet is felsorakozott, köztük a Magyar Építőművészek Szövetsége, az UIA és a Millenáris Kht. is. A bemutatót a Szelíd Technológia Alapítvány rendezte, és a Kör Építész Stúdió tervezte.

szöveg: Biczó Gabriella
fotó: Biczó Gabriella, perika