Helyek

Szentendre új nézőpontból

2011.11.30. 13:05

Furcsa, fekete, periszkópszerű objektumokkal találkozhat az, aki most Szentendrén jár. Az ideiglenesen installált tárgyak, más néven „nézőpontok” izgalmas, új megvilágításba helyezik a város hétköznapi pontjait. A Borbás Péter és Jassó Sándor által készített terv a Public Art pályázat egyik  nyertes munkájaként valósulhatott meg.

Részlet a pályázati felhívásból:
“Szentendre belvárosának innovatív, funkcióbővítő rehabilitációja című, KMOP-5.2.1/B-2f-2009-0015 azonosító jelű pályázathoz kapcsolódóan, a kedvezményezett Szentendre Város Önkormányzat nevében a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. pályázatot hirdet ideiglenes megvalósítandó művészeti alkotások elkészítésére, a városlakók, valamint a turisták figyelmének felkeltésére, és az elmúlt időszakban történt fejlesztések és változások népszerűsítése érdekében.”

„A 2011 utolsó negyedévére tervezett akció szervezője tartalmilag izgalmas, Szentendre belvárosán belül, a kiíró által meghatározott felújítási helyszínekre adaptált, azokhoz kötődő, párbeszéd-indító műveket vár a pályázóktól. A párbeszédek létrejöhetnek a mű és az azt körülvevő tér, műemlék, épület vagy akár a mű és az utca embere közt. Az alkotóknak műveikkel törekedniük kell arra, hogy a civil lakosság különböző szegmenseit véleményformálásra, és pozítiv együttgondolkodásra ösztönözzék.”

 

 

 

Részlet a pályázati anyagból:
A pályázati kiírásra adott válaszunk a belváros több pontján megjelenő, egységes karakterű “nézőpont”. Olyan “nézőpont”, mely felhívja a figyelmet arra, amit fontosnak tartunk. A fókusz hol a megvalósult, hol a megvalósítandó álmainkon, hol egy-egy szép részleten, képkivágáson van. Javaslatunk szerint négy helyre kerül “nézőpont”: az Apor-hídra, a Tourinform iroda előtti térre, a Péter-Pál és Dumtsa Jenő utca sarkára és a Fő térre.

A “nézőpontok” fekete, periszkópszerű objektumok egységes arculattal, amelyek a megvalósult belváros-rekonstrukció nyomvonalán helyezkednek el. Nem csak a környezettel kezdenek párbeszédbe, hanem egymással is. Elhelyezésük során fontos szempont volt, hogy az Apor-hídtól egészen a Fő térig közel egyenletesen legyenek elhelyezve, ezáltal kapcsolódjanak egymáshoz.

A “nézőpontok” kialakítása:
- a fekete színű, filmbevonatos rétegelt lemez “nézőpontokon” színes körök jelzik a betekintések helyét
- a periszkópszerű forma vízszintes szára kissé nyomott magasságú – 2,00 m –, ezzel a gesztussal az utca nyílt terén újszerű térélményt, érzetet keltünk az objektumot használónak
- a változó magasságban elhelyezett betekintő lyukakkal a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt láthatóvá tesszük az “álmokat”
- a kitekintési pontok magasságának változtatásával új nézőpontba állítjuk a látogatót, emellett a torz tükrök szintén új perspektívát mutatnak.

 

 

 

A pályázat egyik nyertes csapataként két elem megvalósítására kaptunk megbízást. A “nézőpontok” meghosszabbított időszakban, részben a hétvégén megnyílt adventi vásár ideje alatt is láthatóak.

Borbás Péter és Jassó Sándor
építészek