Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

A BIVAK tervezi a szentesi piac új vásárcsarnokát

2020.02.22. 07:49

Vidáman beszélgető emberek, színes gyümölcsök, friss áruk, meg persze táncház és kulturális rendezvények – ezek mind helyet kapnak majd abban a vásárcsarnokban, melyet a BIVAK (Máté Tamás, Vass-Eysen Áron) tervezett. Az alföldi látkép jellegzetes épületeire rímelő, a közösségi életet támogató csarnok épülhet majd Szentesen.

Építészeti koncepció

Szentes város jelenleg működő piacának régóta funkcionális hiánya egy fedett csarnoképület, mely multifunkcionális létesítményként más események befogadására is alkalmas lehet (pl. vásár, táncház, kulturális rendezvények). Az építészeti koncepció egy olyan architektúra megfogalmazása, mely illeszkedik a kialakult piac arculatához, működését támogatja. Városképi szempontból karakteres, közösségi életet generáló középület.

Előkép

Inspirációként tekintettünk a piac jelenlegi nyitott-fedett pavilonjainak struktúrájára, valamint a régió mezőgazdaságára jellemző üvegházakra, melyek az alföldi látkép karakteres és szerves részei.

Telepítés

Az épület a telek keleti részén létesített parkoló mellett helyezkedik el, a parkolóval párhuzamosan, az Apponyi térre merőlegesen. Az Apponyi tér a megérkezés fő iránya, így itt az épület előtt teresedés alakul ki, zárható kapuzattal. A jelenlegi rossz állapotú épületek (mint a „Fülig Jimmy"-nek nevezett kocsma) helyén burkolt tér alakul ki, zöld szigetekkel és utcabútorokkal gazdagítva. A piaccsarnok előtti japánakác így fellélegezhet és karakterként rendezheti a bejárati szituációt.

A tervezett épület az egykori buszjavítóműhely épületét is integrálja a működésébe, melynek felújítása ütemezve is elképzelhető. Cél, hogy a bejárati pontok és az új csarnok egységes, elegáns architektúrával jelezze a piac mint közösséget szervező erő jelenlétét. A heti piacok befogadásán (csütörtökön és vasárnapon) túl a hét többi napján is szolgálhassa a város lakóit.

Térszervezés és tömegképzés

Az új épület térszervezése tengelyes szerkesztésű. Az épület tömegképzésében markánsan elkülönül a funkcionális tartalom: látható különbség van a kiszolgált és a kiszolgáló tér között. A kiszolgált tér, ahol a közönségforgalom zajlik egy nagyobb belmagasságú (4,5m) csarnoktér, két sor egyedi árusítópulttal. A kiszolgáló épületrész alacsonyabb belmagasságú (2,6m), falazott szerkezetű, kötött-cellás térstruktúrával.

A funkciónak kettéválasztása alacsonyabb építési költségeket biztosít, mivel nagy fesztáv áthidalását csak ott kell alkalmazni, ahol a funkció valóban megkívánja. Továbbá a piactér így feszesebb, az alföldi települések látképére jellemző horizontális arányrendszerrel valósulhat meg. A kiszolgáló épületrész 7 darab kereskedelmi célra kiadható helyiséget foglal magában, melyek belső kialakítása bérlői igény szerint történik.

Fontos szempont volt a sematikus iparcsarnok architektúra kerülése a belvárosban, ezért a tetőgerinc szerkesztése a tömegre merőleges; tagolva, kisvárosi léptékbe helyezve az épületet. A meglévő nyitott-fedett árusító pavilonok tetőstruktúrájának folytatásaként fogalmazódik meg az új csarnok tömege.

BIVAK

A BIVAK építész stúdiót Máté Tamás és Vass-Eysen Áron alapította. Nagy- és kisléptékű munkáikra egyaránt jellemző a kísérleti hozzáállás. 

szerk.: Fürdős Zsanett