Épülettervek/Örökség

Szentpétervár – Budapest: orosz-magyar virtuális kiállítás a két város 19-20. századi építészetéről

2021.01.15. 11:19

Amíg még utazni nem lehet...Izgalmas honlap érhető el a Szentpétervári Levéltári Bizottság és Budapest Főváros Levéltára közötti együttműködés jóvoltából. A 19. század végi és 20. század eleji stílusok egy-egy válogatott épületét ismerhetik meg kölcsönösen a két város érdeklődői.

"A historizmustól a modernig. Budapest várostervezése és építészete a XIX. század második felében és a XX. század első felében" - Az alábbi címmel tekinthető meg egy virtuális kiállítás a spbarchives.ru keretein belül, ráadásul mind magyar, mind orosz nyelven. Az online tárlat egy Szentpétervári Levéltári Bizottság és Budapest Főváros Levéltára között létrejött együttműködés révén valósult meg, de maga a projekt egy szentpétervári, 2017-ben alakult virtuális kezdeményezésén alapul, amely a szóban forgó időszakok helyi építészeti törekvéseire fókuszált anno.

"2018-ban, a budapesti virtuális kiállítás előkészítésével párhuzamosan elkészült a szentpétervári anyag magyar nyeváltozata is. A két város építészeti arculatának alakulását most a városi levéltárakban őrzött nagyértékű dokumentumokon, terveken, fényképeken keresztül, orosz és magyar nyelvű magyarázatokkal tanulmányozhatják a „Szentpétervári levéltárak" portál látogatói. Célunk az volt, hogy az érdeklődők számára ezzel is megkönnyítsük a levéltári anyaghoz való hozzájutást és elősegítsük a két város építészeti remekműveinek megismerését és összehasonlítását, ezzel is gazdagítva a két város polgárainak egymásról szerzett ismereteit" – olvasható a projekt honlapján.

A böngészhető források három tematika, három stílus köré csoportosulnak: a "historizmus, a „szecesszió" és az 1920-30-as évek építészeti törekvései köré. Az egyes stílusirányzatokon belül 8 prominens architektúra leírása és forrásai láthatóak.

Az alkotók reménye hogy a "két város lakói közül sokan ellátogatnak majd a „szentpétervári levéltárak" portáljára, hogy kölcsönösen ismerkedjenek Budapest és Szentpétervár gazdag építészeti és levéltári örökségével."

A projekt résztvevői:

Koncepció, kísérőszövegek, dokumentumválogatás:
Brunner Attila (Budapest Főváros Levéltára) Csáki Tamás (Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum), Fabó Beáta (Budapest Főváros Levéltára), Hidvégi Violetta (Budapest Főváros Levéltára), Sipos András (Budapest Főváros Levéltára)

A kiállítás kurátorai: Elizaveta Zvereva (Szentpétervári Levéltári Bizottság), Toma Katalin (Budapest Főváros Levéltára).

A kísérő szövegek oroszra fordítása: Toma Katalin.

Orosz fordítás ellenőrzése: Gulnoza Khasanova.

A projekt technikai kivitelezése: Tatjana Korotajeva (Szentpétervári Informatikai-analitikai Központ).

A kiállítási formai kivitelezésében részt vett: Oleg Csernyenko.