Közélet, hírek

Szép, jó vagy érdekes - kiosztották a BME által meghirdetett fotópályázat díjait

2013.12.05. 14:15

Izgalmas, új épület, patinás kapu, szélcsatorna, ifjúság, gyermekkor - a Budapesti Műszaki Egyetem megannyi megközelítése, fotókra írva. Lezárult a rendhagyó pályázat, közzétesszük a végeredményt.

Kiosztották december 3-án a Műegyetemen meghirdetett Szép, jó vagy érdekes fotópályázat díjait. A díjátadáson dr. Andor György, a Pénzügyek Tanszék vezetője, az egyetem általános rektorhelyettese elmondta, hogy a rendhagyó kezdeményezést a Műegyetem Pénzügyek Tanszéke indította. Az egyetemi élet és egyetemek világát jellemző sablonos megoldások helyett kerestek új megközelítésű képeket. Ráadásul az egyetem nemrég bővült a Q épülettel, amivel a fotósok fantáziáját szerették volna megpiszkálni.

[imagelist|imgid=|name=walton-eszter-q-folyosojan-atsetalo-1-helyezett.jpg|title=-]

A zsűri a három kategória elbírálása során, a pénzügyek kategóriája kapcsán érezte magát a legnagyobb bajban. Ebben a kategóriában érkezett a legkevesebb pályamű, és talán a legkevésbé kiemelkedő színvonalúak is, pedig szabad kezet kaptak a pályázók, hogy bármilyen egyetemi vagy nem egyetemi témát feldolgozzanak, ami megjeleníti a pénzügyek világát. Ezért adtak ki négy megosztott díjat az első, második és harmadik helyezés helyett.

Összesen 500 képet töltöttek fel a fotósok a pályázati oldalra három kategóriában. A zsűri 30 képet választott, ezeket állították ki, a közönség ezekre szavazhatott. A webes felületen más nyert, mint a helyszínen, ezért két közönségdíjat osztottak ki. A 30 képből kiválasztott 10-ből a jövő év elejére plakát készül. A díjak odaítélésénél a minőség mellett szempont volt az is, hogy mennyire konkrétan és jól kötődik a témához, mennyire süt az adott képről, hogy ez a BME.

[imagelist|imgid=|name=bedynski-krisztian-a2-tuske-b2.jpg|title=-]

A két Közönségdíjas Horváth Péter és Teszák Sándor. BME kategória első helyezett Walton Eszter, második Meszlényi András, a harmadik Borsos Mátyás lett. A Q épületről szóló kategóriában első Zsitva Tibor, második Borsos Mátyás, és harmadik helyezést Pirity Ádám ért el. A Pénzügyek kategória négy különdíját Horváth Péter, Teszák Sándor, Párkányi Tamás és Berkecz Zoltán kapta.

A díjakat Pázmándi Kinga, a BME Üzleti Tudományok Intézetének a vezetője adta át.

Borsos Mátyás, hárman a folyosón témájú második helyezést elért képéről elmondta, hogy a kép nem volt beállítva. Szerencséje volt a kép elkészítésekor. Többször kellett exponálnia, de az elgondolását sikerült megvalósítania, mert az egész folyosónak ilyen a hangulata.

 Szőnyi István, könyvtárat ábrázoló képéről azt mondta, hogy a kép annak tervezője, Petz Samu emlékére készült. Végig kellett járni a hivatalos utat a fotózás egedélyéhez, de amikor minden papír megvolt, a könyvtárossal sikerült annyira összebarátkozni, hogy nyitás előtt egy órával beengedte, segített felgyújtogatni és leoltogatni a lámpákat, fényképezés előtt és után. Ezt a teret egy képkockával nem lehet befogni, ezért ez egy 12 kockából összerakott panoráma, és minden kockához háromszor kellett exponálni.

Zichó Viktor gépész biciklis képe egy áramlástani kisérletet ábrázol, és nincs megrendezve.

[imagelist|imgid=|name=zicho-viktor-a-szelcsatornaban.jpg|title=-]

Meszlényi András a pályázat lejártakor utolsó pillanatban csinálta képét. Az volt a szerencséje, hogy szépen sütött a nap, a kép pedig második helyezést ért az egyetem kategóriában.

[imagelist|imgid=|name=meszlenyi-andras-k-kapu-2-helyezes.jpg|title=-]

 

(A képek készítői beleegyeztek, hogy képeiket a sajtó a díjátadóról szóló beszámolóban felhasználja.)