Technológia

Szépség és észszerűség az EQUITONE jegyében

2020.12.01. 14:16

„Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket." – mondta Vikár András, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész a 2019. évi EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat zsűri tagja az online eredményhirdetésen.

A környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó EQUITONE „A szépség és észszerűség egysége" mottó jegyében tette közzé 2019-ben felhívását, ahol soha nem a felhasznált anyag mennyisége, sokkal inkább az építészeti gondolat, és az anyag szerepe elsődleges.

A zsűri a pályázati anyagok közül a különdíjat Kalmár László és Zsuffa Zsolt építészpárosnak ítélte a Budapest III. kerületébe tervezett többgenerációs családi ház terveiért. A III. díjat pedig Prohászka Benedek, Halmosi Erik és Lasztóczi Péter budapesti négylakásos társasháza nyerte.

A pályázat célja, hogy hozzájáruljon az egyre inkább elvárt és népszerű, felelős tervezői gondolkodás terjedéséhez, illetve hangsúlyozza a környezettudatosságot. A 2019 évire választott mottó, a „Szépség és észszerűség egysége" is az esztétika és az energiatudatosság kettősségének ebben az anyagban megteremtett összhangját fejezi ki. Az EQUITONE anyaga az épületek esztétikájához vitathatatlanul hozzájárul, bizonyítja ezt számos példa. Mindazonáltal nem feledkezhetünk meg az épületburok az energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról, valamint a tartósságra való törekvésről sem.

Az EQUITONE-anyagok felhasználása egyre színesebb és gyakoribb, hiszen minden szempontból jól illeszkednek a kortárs építészeti elvárásokhoz. Az EQUITONE pedig elkötelezett a minőségi tervezői munka elismerése mellett, így a pályázat a jövőben is folytatódik.

A III. díj nyertese Prohászka Benedek, Halmosi Erik és Lasztóczi Péter, akik egy budapesti négylakásos, háromszintes társasház külső homlokzatburkolatán EQUITONE Tectiva nagytáblás szálcement burkolatot használtak fehér színben.

A négylakásos lakóház elsősorban a karakteres külső megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. A már-már középület színvonalú homlokzati szerkesztés és anyaghasználat sajátos megjelenést biztosít ezen a zömmel a 20. század utolsó évtizedében beépült, Sasad és Farkasrét találkozásánál lévő lakóterületen. A tervezőcsapatnak nem ez az első – az EQUITONE anyaghasználatot magas színvonalon bemutató – épülete, korábban a Rókahegyi családi házuk, illetve az Átlós utcai ikerház ugyanitt I. díjat nyert. Ez a következetes tervezői munka mindenképpen és ismételten elismerésre méltó a tervezőirodától, hiszen már nem először végeztek dobogós helyen.

Prohászka Benedek az anyaghasználat kapcsán a következőket jegyezte meg: „Számunkra nem volt ismeretlen az EQUITONE-anyag, sokszor használtuk már. Ezúttal a perforálás lehetőségével kísérleteztünk. A kiugró/beugró erkélyeket szerettük volna elrejteni/eltüntetni, és egyetlen tömbbé változtatni az épületet. Nagy segítség volt ebben a perforált lamella, mely a szükséges előírásoknak is megfelelt."

A pályázat különdíja ezúttal Kalmár László és Zsuffa Zsolt kétlakásos lakóépületét illette, akik egy ritkábban alkalmazott módját választották a kétlakásos lakóépület térbeli szervezésének. A lakások egy-egy külön szintet foglalnak el. Kézenfekvő elkülönülés ez, azonban a hazai építtetői gyakorlatban ritkább.

Az épület homlokzatai egységes vakolt felületként jelennek meg, a homlokzaton végigfutó emeleti terasz látszóbeton szerkezetű. Az ehhez közvetlenül csatlakozó mennyezetet, a tervezett beton felületekre emlékeztető színű és felületi struktúrájú EQUITONE Tectiva rendszerrel alakították ki. A nappali szintjén lévő teraszon álló acél szerkezetű kerti pavilon mennyezete szintén EQUITONE-burkolatot kapott. Ezen kívül a kiemelt, testközeli homlokzati felületeket is tartós, nagytáblás szálcement burkolattal tervezték.

A lakások rendkívül tekintélyesek – a méretes és nagyvonalú terek szinte felsorakoznak az üvegfalak mögött. A lineáris térsor és a környezet viszonya határozott állásfoglalás, amit a két szint e tekintetben azonos alapállása megerősít, a felső szint hátralépése pedig finomít. Ez a hátralépés nem egyszerű lépcsőzés. A homlokzat kiteljesedik a húzott arányú loggiában, amely rétegessé teszi az épület frontját és intimebbé a felső lakás kertkapcsolatát.

Az épület hátráló emelkedése konzekvens. Nem csak a szintek között, de a beépítésben is felismerhető. Egyfajta építészeti „testbeszéd", ami jól tükrözi a tervezők alapállását arról, hogyan is képzelik el a lakások, az épület, a telek és az utca viszonyát.

Zsuffa Zsolt az anyaghasználat kapcsán így fogalmaz: „Két helyen használtuk az EQUITONE- anyagot: a teraszok mennyezeténél, ahol a szinte tapintható közelség miatt szerettünk volna szép burkolatot adni, a beton struktúrájára emlékeztető felületet létrehozni, valamint az utcai főhomlokzatnál, ahol viszont a garázskapukat igyekeztük elrejteni, burkolatba integrálni. Mindezekre rendkívül jól bevált az EQUITONE Tectiva anyag, a táblák felületi strukturáltsága, a látszódó szálak miatt nem keltenek műanyag hatást, ettől is igazán vonzó ez a fajta burkolat."

Az EQUITONE építészeti pályázatokon sohasem volt elsőrendű szempont a felhasznált anyag mennyisége, sokkal inkább az építészeti gondolat, és az anyag szerepe ebben. Az épületen a szálcement burkolat szinte alig észlelhető, mégis jelentőséggel bír. A tervezők azokon a helyeken alkalmazták, ahol nem az épület testét akarták megmutatni, hanem a felületet; ott, ahol a minőséget a közelség igényli, és ahol a minőséget az üvegfelületek határozzák meg.

Az EQUITONE számára kiemelten fontos a gyakorló és a jövőbeni építészek munkájának elismerése, így a következő pályázati kiírás hamarosan elérhető lesz az EQUITONE honlapján.

Ismerje meg a 2019. évi EQUITONE pályázat nyerteseit!

Bővebb információ: www.equitone.com/hu-hu/