Épületek/Középület

Színözön a zalakarosi Park Inn by Radisson épületében

2017.09.06. 15:00

Tréfás-lila, borszínű, néma-szürke, szemérmetes, szerelmes, rikító, szomorú-viola, égő-piros, kék, akár a színes kapuablak árnya - és még megannyi szín és forma gazdagítja a Park Inn by Radisson Zalakaros belsőépítészetét, melyet Medveczky Kazimir és társai készítettek el. Mi Kosztolányitól kölcsönöztük a szavakat, most beszéljenek helyettünk Palkó György fotói.

A kezdeti terveket Ekler Dezső irodája készítette. A későbbiek során ezek jelentősen átalakultak, a megbízó Proform Zrt. tervezői és a mi közreműködésünkkel. A homlokozat „függönyszerű rácsozat” stílusának és struktúrájának, a bejárat látványtervezése és a homlokzat színeinek meghatározása is a belsőépítészeti feladat volt. 

A Park Inn by Radisson nemzetközi szálloda hálózat részére épült a hotel, a városi gyógyfürdővel átjáróval összekötve, díjmentes fürdő használatot biztosítva a szállóvendégek részére. A Park Inn brand követelményeit figyelembe véve, egyedi hangulatot akartunk adni a szobáknak, így a helyi értékek és régi emlékek használatát javasoltuk. Minden szőnyeg mintáját és színvilágát, beleértve a közösségi terekét is, egyedileg terveztük.
Szárnyanként különböző színű szobákat, eltérő akcentus színekkel emeltük ki, ugyanezt alkalmazva a közlekedőknél is. A bútorfelületeknél szürkés természetes tölgy színt és színes porszórásos festést, a kárpitozásoknál erős kopásállóságú, szoba mennyezeti színhez igazodó akcentus szín kárpitozást használtunk. Régi, környékbeli épület- és zsánerfotókat használtunk fel a Fortepan fotó archívumából, kicsit átértelmezve, átdolgozva azokat.

Semleges háttérszíneket használtunk a közösségi területeknél alapszínként, kiegészítve a natúr tölgy és a felületek sötét-világos plasztikus hatással. Néhol sötét kiemeléseket alkalmaztunk az álmennyezet monolit tömegét keretesen kiemelve, vagy a végfalak plasztikus mintázatával.
Az éttermet egyedi fotótapétákkal és sötét hátterű falakkal és mennyezettel terveztük, ezzel a fény kiemelésekkel tagoltuk és otthonosabbá tettük a nagy teret. Kisebb léptékű formákat és tárgyakat használtunk, például gipszplasztikákat, fali kazettás burkolati fülkéket, mellvéd rácsokat vagy egyedi tervezésű térrács csillárokat. A kávézó teraszos kialakítására a fürdőbe vezető folyósószint áthidalása miatt került sor. Így szokatlan és izgalmas részleteket, zúgokat alakítottunk ki. Itt a teret gondosan szerelt gépészettel, álmennyezet nélkül alakítottuk ki, a mennyezeti szerelékeket graffit szürkére festve. A fali zsánerfotós posztereket hangulati elemnek szántuk.


Medveczky Kazimir
Medveczky & Gothárd Kft.
Budapest, 2017. július