Közélet, hírek

Szlovák-magyar együttműködés keretében újulhat meg a komáromi erődrendszer

2021.12.11. 10:18

A projekt menedzsere, Ozimy Andrej, az észak-komáromi műemlékeket kezelő Pro Castello Comaromiensi igazgatója elmondta, hogy a központi erődben egymillió eurós fejlesztésre kerülhet sor, amely keretében megújul a laktanyaépület, az erőd sáncai hozzáférhetővé válnak a látogatók számára, felújítják a főbejárat melletti homlokzatot és információs fogadóközpontot építenek ki.

A projekt keretén belül elkészül egy, mindkét erődöt bemutató videó és a térbeli térképezésnek köszönhetően a Központi- és az Igmándi erőd több része virtuálisan is látogathatóvá válik. A dél-komáromi Igmándi erődben fél millió eurós beruházással a meglevő kiállítóteret, a kantint, valamint az irodákat, a tárolókat és a vizesblokkokat újítják fel. Továbbá új melegítő konyhát létesítenek, elvégzik az erődhomlokzat tisztítását, illetve a parkosítási és térrendezési teendőket is – derül ki a közleményből.

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával 2023 májusáig valósul meg, vezető partnere Észak-Komárom, társpartnere pedig a Monostori Erőd Hadkultúra Központ Műemlék-helyreállító, Ingatlanfenntartó és -hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. A beruházás költségvetésének 85 százaléka az Európai Régiófejlesztési Alapból származik, az állami társfinanszírozás mindkét országban 10 százalékos, az önrész pedig 5 százalék.

Kerestük a Monostori Erőd Hadkultúra Központot annak kapcsán, hogy ki készíti a műemlékfelújítási terveket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a szintén a komáromi erődrendszerhez tartozó Csillagerőd idén októberben nyitotta meg kapuit több mint három évig tartó felújítási munkák után, Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján. A megújult Csillagerődről szóló részletes bemutató néhány napon belül várható oldalunkon.

Forrás: MTI