Épülettervek/Középület

Szódásszifon a Rába-parton

2019.02.19. 11:02

Már idén elkezdődhet a vízi élménypark építése Győrben. A kivételes adottságú győri strand átalakítását Fazakas Bálint és Kürtösi Péter tervezi, a komplexum pedig a térségben is egyedülálló, az építészeti humor eszközével is dolgozó attrakció lesz majd.

A Rába partján álló, leromlott állapotú, sátra uszodát az A1 Építésziroda munkatársai karakteres, a telek adta lehetőségeket minél jobban kihasználó és változatos kikapcsolódásra teret adó épületegyüttesként képzelték el. A strand leghangsúlyosabb eleme egyértelműen a hatalmas, mintegy 30 méter magas szódásszifon, amely az óriáscsúszdák állványa és lépcsőháza lesz, de az új, fedett uszodatér, a több strandmedence vagy az amfiteátrumszerű napozóterasz – amely a telekről adódó kivételes panorámát is láttatni engedi – egy igazán jó minőségű és átgondolt komplexum születését vetíti előre.

 

 

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az élményfürdő építését, amely így felszabadul egy sor, az engedélyeztetést nehezítő körülmény alól. Ezek közül is a legfontosabb, hogy a strand 25 különböző helyrajzi számon helyezkedik el, márpedig az általános építéshatósági szabályok alapján építési engedély csak egy telekre adható. Elméletileg ugyan megoldást jelenthetne a telkek összevonása, azonban ez egyrészt rendkívül hosszadalmas lenne, másrészt jogi akadályokba ütközne, ugyanis a terület keleti és északi részén elsőrendű árvízvédelmi mű található, amely kizárólag a magyar állam tulajdonában állhat. A kormányhatározat most lehetővé teszi, hogy a létesítendő építmények több ingatlanon, illetve építési teleknek nem minősülő részen helyezkedjenek el.

 

 

Páternoszter Piroska, a Modern Városok Program győri polgármesteri biztosa a Kisalföld.hu kérdésékre elmondta: tavasszal készülnek majd el a vízi élménypark kiviteli tervei. Az önkormányzat ezután indíthatja el a feltételes közbeszerzési eljárást, s ha az eredményes lesz, a kormánnyal még meg kell kötni az erre a projektre vonatkozó támogatói okiratot, hiszen a fejlesztés költségeit az állam fizeti. A szakember úgy látja, a kivitelező optimális esetben ősszel kaphatja meg a munkaterületet. A munkálatok nagyjából két évet vehetnek igénybe, így az átadás 2021-ben várható.