Design/Formatervezés

Szőke Gábor Miklós szarvasa Nyizsnyij Novgorodban

2014.06.16. 09:38

Szőke Gábor Miklós, monumentális, lécszerű ábrázolásmódjáról ismert szobrászművészt legutóbbi orosz megbízása a vikszai, nemzetközi Art Ovreg Fesztivál után, Nyizsnyij Novgorodban kérték fel a város szimbolúmának megalkotására.

Nyizsnyij Novgorod, Győr legfiatalabb testvérvárosában Elada Nagornaya, Magyarország tiszteletbeli konzulja kérte fel a szobrászművészt, hogy alkossa meg a város első olyan kortárs alkotását, amelyet nemzetközi szinten ismert magyar művész hozott létre, erősítve ezzel a magyar és orosz kulturális kapcsolatokat.

A város jelképét, a szarvast szimbolizáló szobrot Elada Nagornaya a város lakói számára készítette, amelyet ez alkalommal Oroszország Napján, országszerte hivatalos ünnepnap keretében avattak fel Győr városa, a Balassi Intézet és a város képviseletének részvételével.

Az ötméter magas rozsdamentes acélból készült szarvasszobor a Volga partján fekszik és a város legnevezetesebb épületéhez a Kremlhez vezető Cskalov Lépcső alatt áll, amelyet a város ismert pilótájáról neveztek el. Ez a tér népszerű pihenőhely a város látogatói és lakói számára, hajókirándulások kiindulóhelye, így a szobor felállítása óta nagy népszerűségnek örvend szerte a városban.

“Örömmel kértem fel Szőke Gábor Miklóst városunk szimbólumának elkészítésére, amelyhez a rozsdamentes acélt választottuk. Az anyagválasztás szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen több generáció számára készült. Remélem a város lakói örömüket fogják lelni ebben a ritka és kiemelt kortárs művészeti alkotásban” - mondta Elada Nagornaya, Magyarország nyizsnyij novgorodi tiszteletbeli konzulátusa.

„Nagy megtiszteltetes számomra, hogy szarvas szobrom egy olyan állandó köztéri szobor, mely Nyizsnyij Novgorod részévé vált. Ez a szobor jól tükrözi a Győr és Nyizsnyij Novgorod kulturális kapcsolatának kézzel fogható eredményét és egymásra gyakorolt pozitiv hatását. Remélem, hogy a szobor által el tudtam hozni egy kis darabot Magyarországból. Ez a szarvas az anyaghasználat tekintetében egyedülálló, hiszen általában szobraimat – az FTC monumentális sas szobrát kivéve - fából készítem, de ez a rozsdamentes acél anyaghasználat alkalmassá teszi a szobrot, hogy hosszú időn keresztül a város részét képezze. Remélem, hogy szobrom a város szimbolumává válik es egy találkozási pont lesz valamennyi generáció számára, ahol szerelmek és baratságok születnek vagy egy fotón őrzi majd a város emlékét családi albumokban. Büszke vagyok, hogy a város egyik legszebb helyszínére alkothattam meg a szobrot.” – mondta Szőke Gábor Miklós, szobrászművész.

„Legfontosabb szimbólumunk a szarvas, amely Nyizsnyij Novgorod régió alapítólevelében és címerében szerepel. Hálás vagyok magyar barátainknak, különösképpen Szőke Gábor Miklós szobrászművésznek, aki tradicionális szimbólumunkból művészeti alkotást hozott létre. Az új technológia és anyaghasználat jól tükrözi jövőbeni törekvéseinket. Új szarvasszobrunk megtestesíti célunkat, hogy régiónkban további fejlesztések történjenek, hogy városaink lakói számára még szebbé tegyük környezetünket.” – mondta Valery Shantsev, Nyizsnyij Novgorod kormányzója.

"A monda szerint minket, magyarokat régen egy Csodaszarvas vezetett el a Kárpát-medencébe. Most pedig Magyarországról érkezett egy szarvas ide, Nyizsnyij Novgorodba. A magyar mondavilág egyik legfontosabb szimbolikus alakja ennek az orosz nagyvárosnak is a címerállata. Szőke Gábor Miklós monumentális alkotása így mind a magyar, mind az orosz kultúrkörben elterjedt ősi szimbólumot jelenít meg. Ez a modern technikával készült acélszarvas ugyanakkor nem csak a múltat idézi, hanem a dinamikusan fejlődő kétoldalú kapcsolataink új jelképe is egyben. Egy darabka Magyarország maradt mostantól itt Nyizsnyij Novgorodban a Volga partján, amelyhez az ideutazó magyarok is feltétlenül kilátogatnak majd, de a város polgárai számára is egy kiváló új találkozási pont jött létre." - mondta Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója, aki Magyarország nevében köszöntötte a megnyitón résztvevőket.

forrás: sajtóközlemény