Épületek/Középület

Szolgáló építészet – norvég építészhallgatók Thaiföldön

2012.10.10. 13:55

A 2008-ban alapított, nonprofit szervezetként működő TYIN tegnestue Arkitekter humanitárius projektekkel igyekszik enyhíteni a harmadik világ nehézségein. Főként Thaiföldön építenek, mindig a helyi közösségek bevonásával, rövid idő alatt, workshopok formájában. A fiatal norvég építészek - Andreas G. Gjertsen és Yashar Hanstad - 2012-ben az Építészet Európai Díját is megkapták. Munkáik közül most a Sami Rintala közreműködésével készült thaiföldi Safe Haven árvaház könyvtárát mutatjuk be, amely nagyszerű közösségi térként is működik.

2009 januárjában a TYIN építésziroda 15 építészhallgatót hívott meg a Norvég Műszaki és Tudományegyetemről (Norwegian University of Technology and Science, NTNU), hogy részt vegyen egy thaiföldi workshopon, a „Biztos menedék” árvaházban (Safe Haven Orphanage). A műhelymunka vezetői Hans Skotte professzor és Sami Rintala építészek voltak.

 

 

 

A Ban Tha Song Yang kerületben, Thaiföld északnyugati részén található árvaházban egy egészségügyi épületre és egy könyvtárra volt a legnagyobb szükség. A TYIN építészei a „Fürdőházon” dolgoztak a Noh Bo faluban található Karen menedékházból jött munkásokkal, a workshop résztvevői így a könyvtár tervezésére koncentrálhattak. A TYIN és az egyetem oktatóinak segítségével a Safe Haven Library két héten belül elkészülhetett.

A könyvtár építéséhez helyi anyagokat és munkaerőt használtak fel. A projekthez szükséges összes pénzt a közeli paicokon költötték el. Az épületek mögött a távolban Mianmar (a korábbi Burma) festői hegyei tűnnek fel. A könyvtár beton alapját a helyszínen összegyűjtött kövekből képzett aljzatra és zsaluzatba öntötték. A helyben készített üreges betonelemekből rakott, vakolt falak - hőtároló tömegüknek köszönhetően - hűtik az épületet napközben. A bambusz szerkezetű, széles eresszel és árnyékolókkal ellátott, nyitott homlokzatok lehetővé teszik a teljes szerkezet átszellőzését. A fa tartóváz elemeit a földön szerelték össze, majd egyszerű kapcsolatokkal rögzítették a falakhoz.

 

 

 

Vasfák alkotják a könnyű vázszerkezetet, valamint a kényelmes padlót, ahol a gyerekek játszhatnak. A padlótól a mennyezetig érő könyvespolcok végigfutnak a tömör falak előtt, a berendezési tárgyak nélküli padló pedig különböző tevékenységeknek adhat helyet – különösen a felső szinten. A bejárat környezete jó arányú átjáró- és puffer teret képez, amelynek egyik oldalán kis számítógépes tér, a másik oldalán pedig a könyvtár található. A könyvtár végfalán a polcrendszerbe integrált lépcső vezet a felső szintre, amely sokféle módon használható.

 

 

 

Az árvaház számára a legfontosabb, hogy az itt élő gyerekek kapjanak ellátást és oktatást. Az új könyvtár lehetővé teszi az árvaházban élő apróságok számára, hogy leckét írjanak, számítógépet és internetet használjanak, valamint könyveket olvassanak. Az új épület fontos szerepet tölt be közösségi-gyülekező térként is, amelyet sűrűn használnak különböző kreatív elfoglaltságokra és játékokra is. A könyvtár előtti térséget víz gyűjtésére használják az esős évszakban, az épület mögött pedig szabadtéri játszóhelyet alakítottak ki, a felnőttek számára néhány pihenőpaddal.

A TYIN tegnestue Arkitekter vezető építészei, Andreas G. Gjertsen és Yashar Hanstad nyerték 2012-ben az Építészet Európai Díját (European Prize for Architecture) közösségi részvétellel végzett humanitárius tervező- és építő munkájukért, amelyet Afrika és Ázsia szegény és fejletlen vidékein végeznek. A legrangosabb európai építészeti elismerésnek számító díjat a tervezők novemberben veszik majd át.

 

 

 

A fiatal építészekből álló irodát 2008-ban alapították, mint tervezéssel foglalkozó, nonprofit humanitárius szervezetet. Központjuk Trondheimben található, szorosan kötődnek a Norvég Műszaki és Tudományegyetemhez – Andreas G. Gjertsen adjunktusként tanít ott. Az elmúlt években több projektjük valósult meg - elsősorban Thaiföldön, valamint Indonéziában (Szumátrán) is -, amelyek számos díjat és nemzetközi hírnevet hoztak a tervezőknek.


Safe Haven Library

vezető tervezők: Andreas G. Gjertsen, Yashar Hanstad
generáltervező: TYIN Tegnestue Arkitekter
közreműködő: Rintala Eggertsson Architects
helyszín: Ban Tha Song Yang, Thaiföld
megbízó: Safe Haven Orphanage
építési költség: 4.900 USD
építés ideje: 2009. január 12-29.
támogatók: Norsk Betongforening, Bygg Uten Grenser, Minera Norge, Spenncon, Norwegian University of Technology and Science, (NTNU)
építők: az NTNU oktatói és hallgatói
oktatók: Sami Rintala, Hans Skotte
hallgatók: Pasi Aalto, Jan Kristian Borgen, Mari Folven, Ragnhild Forde, Sunniva Vold Huus, Olav Fasetbru Kildal, Lene M. N. Kvaerness, Oda Moen Most, Orjan Nyheim, Karoline Salomonsen, Anne Sandnes, Ola Sendstad, Kristoffer B. Thorud, Caroline Tjernas, Anders Sellevold Aaseth
fotók: Pasi Aalto, Ola Sendstad, Orjan Nyheim, Mari Folven

A tervezőktől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter