Épületek/Középület

Szűk keresztmetszet — Hotel Metropol, Prága

2009.05.04. 23:18

Szerencsés helyzetben volt a Chalupa Architekti építész stúdió, hiszen a beruházó a teljes külső-belső tervezést rájuk bízta. A tervezőknek viszont meg kellett küzdeniük a szűk alapterülettel és a déli tájolás miatt az üveghomlokzatra egész nyáron erősen sugárzó napsütéssel.

Van olyan, hogy ötleteket "lopunk" egymástól, és van olyan is, hogy két – egymástól távol eső – helyen hasonló építészeti gondolatok jelennek meg. Ahogy Budapest belvárosában is sikerült egy  keskeny ingatlanra épült házat üveghomlokzat mögé bújtatva és új funkcióval megtöltve átépíteni, ugyanígy Prága belvárosában is megtaláljuk a koncepciót: ez a Metropol Hotel.

Szerencsés helyzetben volt a Chalupa Architekti építész stúdió, hiszen a beruházó a teljes külső-belső tervezést rájuk bízta. A tervezőknek viszont meg kellett küzdeniük a szűk alapterülettel és a déli tájolás miatt az üveghomlokzatra egész nyáron erősen sugárzó napsütéssel. Egy vibráló metropolisz centrumában, díszes paloták és százéves épületek aljában éttermek, kávézók, üzletek csalogatják a turistákat, ezért a földszinti tereket is ennek alapján alakították ki.

A földszint külső támaszai öntött vasbetonból készültek, és a tér szinte teljesen mentes a további pillérektől, köszönhetően az első emelet masszív tartószerkezetének. A további szintek rövid fesztávú acél gerendázatból készültek, amelynek pilléreit a válaszfalakba rejtették.

A szűk épület minél gazdaságosabb kihasználása érdekében a kiszolgáló egységek az alagsorban kaptak helyet. A nyolc további emelet 64 egyforma berendezésű hotelszobának ad helyet, amelyek egy viszonylag keskeny lépcsőházi térből nyílnak.

A teljesen sík, mégis plasztikus homlokzatot szintenként állítható árnyékolókkal sikerült látványosan megtörni, és ezzel kiemelni az épületet a szomszédos házak síkjából. Az automatizált (a környezeti hatásokra reagálva nyíló, illetve záródó) textil napellenzőkkel érdekes módon akár teljes egészében be lehet fedni a homlokzatot, bár ennek – hacsak nem egyfajta design aktivitás – nem látom igazolt funkcióját. Ami az árnyékolási funkciót illeti, a gyakorlatban nem tölti be maximálisan a szerepét, ezért minden szobát olyan automatikus szellőztető- és klímaberendezéssel láttak el, ami azonnal bekapcsol, ha a recepciónál valaki bejelentkezik.

A szűk telek jól használható vertikális közlekedésért és a teret kiterjesztő megoldásokért kiált. Az egymás fölött haladó lépcsősorok, a lift és a folyosók is szűkösek, mégsem érezzük magunkat teljesen bezárva, köszönhetően a tükröződő felületeknek és a transzparens (plexi, üveg és fém) kiegészítőknek. A szobák alapterülete a megkövetelt minimumhoz közelít, a lakótérben éppen elfér egy franciaágy, néhány ülőbútor, azonban aki már egy komolyabb reggeli tornát szeretne végezni, annak bizony más helyet kell keresnie a testmozgáshoz. A tetőtéri terasz szabadon látogatható, a legfelső emeletről a tetőre érkezve pompás kilátás tárul a szemünk elé.

A lobbi vegyes érzéseket kelt: mintha visszamennénk az időben, a bútorzat a belső világítással együtt a hatvanas éveket idézi, miközben funkcionális értelemben jól átgondolt a belső tér. A tulip székek és asztalok, a domború tükrök és a mennyezetről szabálytalanul lelógó és világító gömbök mellett a falat végig puha, sűrű szövésű textillel burkolták, a padlót viszont kemény műkőből öntötték ki. A hotelszobákban viszont ez a fajta anyaghasználat megfordul, némileg talán át is esik a ló túloldalára: a puha szőnyegre lépve szinte belesüppedünk a padlóba.

A lobbi első látásra szabálytalan mintázatú álmennyezetébe ügyesen elrejtették a tűzszakaszhatárként működő függönyrendszer sínjeit, a függönyelemeket pedig a falba süllyesztették. Az épületen belül kevés, de egységes tipográfia jelenik meg: a digitális világot idéző betűkészlet végigköveti a vendégek útját a bejárati feliratoktól kezdve az emelet- és szobaszámozásig.

A korábban a Sportturist (1967–1971) adminisztrációs központjának helyet adó épület szállodává való átalakítását 2007-ben fejezték be. Az épületet több cseh építészeti díjra és a 2009-es Mies van der Rohe díjra is jelölték, 2008-ban pedig elnyerte a cseh Építési Vállalkozók Országos Szövetségének díját.

szöveg: Könyves Viktor
képek: Könyves Viktor, perika

Hotel Metropol
Prága (Národní 33, 110 00 Praha 1)
tervező: Chalupa Architekti – Marek Chalupa, Štěpán Chalupa, Tomáš Havlíček
Építés: 2004–2007.
web: http://www.chaa.cz