Helyek

Társas (orthofotó) játék a városfejlesztésért - Józsefváros Palotanegyed

2011.11.10. 09:37

Az Európa Belvárosa projekt célja, hogy hosszú távon a Nagykörút és a Duna között kialakuljon egy egységesen kezelt terület, amely méretével és környezeti-gazdasági erejével méltó szíve lehet a fővárosnak. November 8-án, az Újirány Tájépítész Kft. koncepciója alapján, az ő kivitelezésükben került ki a Szabó Ervin könyvtár előtti területre az  érintett városrész orthofotója, a helyszínen 2012. január 8-ig rögzítik a köz véleményét.

Európa Belvárosa projekt
A program célja, hogy hosszú távon a Nagykörút és a Duna között kialakuljon egy egységesen kezelt terület, amely méretével és környezeti-gazdasági erejével méltó szíve lehet fővárosunknak. Tudás- és kultúraalapú gazdaságfejlesztésben jelölhető ki a Palotanegyed, Belső-Józsefváros jövőjének bázisa, kihasználva a kiemelkedő építészeti örökséget mint turisztikai vonzerőt. Az akcióterület-fejlesztés stratégiai céljainak elérése kizárólag egymásra épülő, integrált programokkal képzelhető el. Ezeknek a közösségi, gazdasági és környezeti célokat megvalósító projekteknek az együttese alkotja a negyed városrehabilitációs programját.

 

 

 

Az orthofotó játék
A Európa Belvárosa program keretében a Szabó Ervin könyvtár előtti területen kerül kihelyezésre az orthofotó játék. Segítségével a lakók kifejezhetik a rehabilitációval kapcsolatos véleményüket, észrevételeiket. Azt, hogy melyek a kedvenc köztereik, szórakozó-, vásárlótereik, illetve melyek a szerintük fejlesztendő területei a városnak. Az orthofotó játék életében (lásd alább) ez a második eset, ahol egy önkormányzat megkeresésére kerül kihelyezésre a játékos felület, illetve, amely esetben a város az orthofotó felületén összegyűjtött információt tudatosan elemzi és értékeli.

 

 

 

Az orthofotó játék a városi köztereken installálható interaktív művészeti alkotás. Az adott városról készült orthofotó nyomata a megszokott környezetet átalakítja, a járókelők figyelmét saját környezetükre, városukra irányítja. Az orthofotó felületén a járókelők matricák segítségével jelölhetik meg kedvenc helyeiket, otthonukat, illetve az általuk fejlesztendőnek ítélt területeket. Így a projekt a közvélemény-kutatás alternatív formájaként is értelmezhető. Fontos célkitűzése a munkának, hogy a városban a mindennapoktól eltérő, jó hangulatú, otthonos közeget teremtsen.

 

 

 

Az orthofotó játék 2006-ban Budapesten, a főváros Atlantisz köztéri művészeti pályázatán lett nyertes pályamű. A Nyugati téri aluljáróban ezen pályázat keretében került megvalósításra első ízben a projekt. A játék 2008-ban további két köztéri művészeti pályázaton nyert. A Reneszánsz év keretén belül, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Lektorátus által meghirdetett pályázat eredményeképpen az orthofotó projekt további három, vidéki városban – Szegeden, Győrött és Ajkán - valósult meg.

2009-ben az ASLA (American Society of Landscape Architects) kommunikáció kategóriában díjazásra méltónak találta a munkát.


Műszaki paraméterek
A felület nagysága: 27,50 nm
A nyomtatott felület: 7-es ORAFOL fólia, UV-álló festékkel
nyomtatva, CRYSTAL védő laminálással ellátva
A rögzítés módja: tisztított felületre ragasztva
Installálás időszaka: November 08. - január 08.

Megrendelő
RÉV 8. Józsefvárosi Rehabilitációs
és Városfejlesztési Zrt.

H-1084 Budapest, Mátyás tér 15.
Tel.: (1) 788-1344   
E-mail: rev8/kukac/rev8.hu

Koncepció, kivitelezés
Újirány Tájépítész Kft.
H-1088 Budapest, Lőrinc pap tér 3.
Tel.: 00 36 20 977 37 09

M.Art Kft.
H-2119 Pécel, Hősök útja 32.
tel.:00 36 28 789-208