Épületek/Lakóépület

Társasház a Tulipán utcában

2010.08.12. 12:56

A budai hegyoldal sűrűn beépített részén, egy keskeny telken épült meg a Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba által tervezett hatlakásos társasház. Bacsó Bori írása.

Budán, a nagyobb ívű kanyarjairól ismert Bimbó útról indul egy kis, kanyargós utca, a Tulipán utca. Ez az a környék, ahol a legkeményebb küzdelem folyik az egyre fogyó beépíthető telkekért, hiszen itt jószerivel már csak akkor lehet építkezésbe fogni, ha egy házat bontani kell.

 

 

 

Keskeny telek indul a Tulipán utcából a mélybe, ahová már többen készítettek terveket, de  ezidáig nem lett azokból semmi. A megépült társasház a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda tervei alapján épült. Nem volt könnyű dolguk az építészeknek a telek nehéz beépítési viszonyai miatt, mivel a tervezést nemcsak a terület keskenysége és lejtése nehezítette, hanem hogy a szomszédos épület is nagyon közel áll a kerítéshez.

Így lett az épület osztott tömegű: egy hosszanti, lépcsőzetesen ereszkedő felső, és egy alsó kockából áll, amelyeket vékony nyaktag köt össze. ezáltal a két tömb között udvar alakulhatott ki, ami a nyugalom szigete is lehet, hiszen szinte körbefogják az épületek falai. További erkélyeket azon a jobb oldali hosszanti homlokzaton alakítottak ki, ami kicsit távolabb van a szomszédos háztól.

Az épület legkisebb homlokzatával fordul a Tulipán utca felé, amelynek tiszta fehér, festett felületét csak az ablakok ritmusa és a fabetétek tagolják. Mivel egy-egy adott ponton az épület soha nem magasabb három szintnél, ezért megengedhető volt, hogy a barna faburkolat hosszanti csíkokban fusson végig a falakon, ami az ablakokkal együtt optikailag megnyújtja az épületet.

 

 

 

A ház hat nagy lakást rejt magában, amelyek között találni egyszintes, kétszintes és háromszintes lakótereket is. A lakások egy része kerthez kapcsolódó, illetve vannak tetőteraszosak - mindegy melyiket választjuk, mindenképp extra ingatlant kapunk. A Tulipán utca képezi a bejárati szintet, ahonnan egy egyszintes lakás nyílik, melynek a megfelelő belmagasság kialakítása érdekében 30 cm-rel le kellett süllyeszteni a padlóját. Ezen a szinten található még a közös liftelőtér is, ami fölött egy kétszintes lakás kapott helyet.

Innen már az épület folyamatosan ereszkedik az utcaszinthez képest egészen a -3-as szintig, azaz a lenti kockaépület alsó szintjéig. Nem hivalkodó, nem tolakodó a ház, szerényen illeszkedik bele az 1890-es 1930-as évek között épült villák uralta környezetbe.

Bacsó Bori

A cikk megjelent az OCTOGON 2006/2 számában.


Társasház a Tulipán utcában

vezető tervezők: Ferdinánd Árpád, Ferdinánd Csaba
építész munkatársak: Galamb Emese
szakági tervezők:
tartószerkezet: Facskó Gergely - Artrad Kft
épületgépészet: Lencsés János - Levél Kft.
épületvillamosság: Nagy Gábor - Yurosignal Kft.
kerttervezés: Zentai Katalin
talajmechanika: Szabó Gyula
generáltervező: Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.; Ferdinánd blog

tervezés éve: 2004-2005
kivitelezés éve: 2006
bruttó szintterület: 850 m2
beruházási költség: 260 millió Ft
építtető: Promoplan Kft. - Lipcsey György ügyvezető igazgató
generálkivitelező: Hérosz Zrt.