Épületek/Lakóépület

Társasház – kicsit másképp

2010.06.28. 13:08

Az új társasház kialakításánál Bártfai-Szabó Gábor és Gazdag András a helyszíni adottságokat a lehető legjobban kívánta kihasználni. Így született a két külön tömegben elhelyezett lakások ötlete, igaz az elképzelés valóra váltásához leleményre is szükség volt.

A helyszín Budapest XI. kerülete - Kelenvölgy, két forgalmas út találkozása. A telken meglévő manzárdtetős lakóház, a főépület mellett jobb időket megélt bontandó földszintes beépítés. A lakóház bővítése, társasházzá alakítása a feladat. Egy hagyományos értelemben vett társasház - látva a környékbeli sikertelen példákat - nem igazán illett a telekre és nem igazán illett a megbízókhoz sem.

 

 

A megrendelőkkel egyetértettünk, hogy különálló épületeket kéne építeni, az önkormányzat természetesen nem engedte. A konzultációk eredménye két, nyaktagokkal összekötött külön lakóépület lett, kis patiokkal tagolva.

 

 

 

Az épületek jellemzője a befelé fordulás, a házak az utcák felé zárt homlokzatot mutatnak, a kis belső kertek felé megnyílnak. Téglaburkolat, természetes anyagok, visszafogottság, emberi lépték.

Bártfai-Szabó Gábor


vezető tervező: Bártfai-Szabó Gábor 

projekt neve: Társasház, Budapest-Kelenvölgy

tervezőtárs: Gazdag András

statikus tervező: Kerek István

építész munkatárs: Nagy Mariann

makett: Gazdag András

fotók: Hajdrák Tímea

tervezés éve: 2007

kivitelezés éve: 2008-2010