Épületek/Lakóépület

Társasház üzletekkel, Kecskemét, Bocskai utca

2003.12.16. 14:12

építész tervező: Boros Pál (Építészműhely Kft.)

Kicsi, de erős
Társasház üzletekkel, Kecskemét, Bocskai utca
Építész tervező: Boros Pál (Építészműhely Kft.)

Kicsi, de erős - mégsem magamutogató, hanem inkább vizuális játékkal, egyfajta építészi humorral telített kis ház. Közvetlen közelében jellegzetes mezővárosi beépítésű telkek, átellenben pedig egy lassan befejezéséhez közeledő, átjárható kisvárosi szövet lakásokkal, irodákkal, üzletekkel, szintén az Építészműhely tervezésében. Nem harsogó, megfontolt, a városba jól illő kecskeméti események, éppen ilyesmivel kéne találkozni úton-útfélen máshol is. Sajnos mégis ez a ritkább.

A Bocskai utcai ház homlokzata kétarcú, meglepő ötlettel: mintha két fésűt fordított volna egymással szembe a tervező, Boros Pál. A földszint a nyers tégláé, a második emelet vakolt, és az első emeleten e két felület jobbról meg balról fele-fele arányban osztozik. Igazán erős arcot e kettősségnek az alaprajzi ferdítés ad: a vakolt utcai kontúr balra kilóg a síkból - vagyis a telekhatár rajzolta építési vonalból -, jobbra pedig visszalép. Van is szimmetria, meg nincs is: különleges, középpontos játékról van szó, ami bárki számára azonnal kiismerhető, anélkül, hogy akár kicsit is meg kéne fogalmaznia. Az évszázadok során kialakult városi szövetekben néha spontán módon rajzolódnak ki hasonló viszonyok, melyeknek persze külön bájt ad a szépen öregedő anyag. Itt az új anyag is képes arra, hogy olyan érzést keltsen, mintha a két felület találkozása természetes módon, és régtől fogva következett volna be. Főleg az első emeleten adódó mélyen ülő francia erkélyek látványa telitalálat, egyediséget mutat, meg egyúttal kicsit archaizál.

Az alaprajzok egyszerűek, eltekintve a homlokzati mélységektől, ami elsősorban az első emeleten vetül be a szobákba, és okoz apró kizökkenést. A földszinten két üzlet van, az 1. emeleten három nagyobb lakás, a 2. emeleten pedig hat garzon - azaz e hatból a legszélsőhöz tetőtér kapcsolódik. Bár a szűkös telek eleve behatárolta a lehetőségeket, az alaprajzok némileg lehettek volna nagyvonalúbbak. Gondolok itt például az 1. emeleti fürdőszobákra, melyek azokra a bizonyos lakótelepi minikre emlékezetetnek, vagy a lakásokhoz induló lépcső indítására, mely csakis a legjobb indulattal nevezhető előcsarnoknak. Az emeletekre érve az udvari oldalon egyszerűen formált függőfolyosókról közelíthetők meg a lakások. A kilenclakásos ház tiszta, egyszerű képlet, de jellegzetes homlokzatával mégis bátran egyedi, méltó utóda a kilencszázhatvanas/hetvenes évekből például Jurcsik Károly, Jánossy György, Molnár Péter vagy Szrogh György építészetének.


Társasház üzletekkel (kilenc lakás)
Kecskemét, Bocskai utca

Építész tervező: Boros Pál (Építészműhely Kft.)
Szerkezettervező: Hegedűs Péter (Hegedűs és Mizere Kft.)
Gépész tervező: Kővágó Gyula és Faragó László (Generál Mérnöki Iroda)
Elektromos tervező: Lévai Gábor és Bakos Csaba (Polár-Stúdió 2. Kft.)
Kivitelező: K-SZ Kft.; ügyvezető: Szokoli Csaba

Az írás nyomtatásban megjelent a Magyar Hírlap 2004. február 7-i számában.