Közélet, hírek

Taste MOMEnts - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vándorkiállítása

2008.03.03. 13:37

A Taste MOMEnts név egy vándorkiállítást takar, amely a februári Helsinki debütálást követően számos rangos európai designkiállítás, kulturális esemény részeként népszerűsíti a kortárs magyar design eredményeit.

2008. február végén nyitották meg Helsinkiben a magyar kulturális hetet és fesztivált, amely kiállításokat, zenei rendezvényeket, filmes seregszemlét egyaránt magában foglal. A kulturális esemény nyitórendezvénye 2008-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOMEnts című kiállítása volt.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vándorkiállítása a kortárs magyar design legprogresszívebb szereplőinek munkáiból építi fel sajátos látványvilágát. A Taste MOMEnts a 20-as, 30-as éveikben járó, javarészt nemzetközi reputációval rendelkező professzionális designerek –grafikusok, fotósok, animációs szakemberek, divat-, ékszer- és formatervezők– alkotásain keresztül mutatja meg azt a különleges kreatív potenciált, szellemi tőkét, amely Magyarország hozzájárulása a kortárs design kultúra egészéhez.

A Taste MOMEnts nem más, mint egy design lakoma, amelynek jelenetei egy végtelenül hosszúnak tűnő asztalon játszódnak. Egyfajta meghívás ez a magyar design asztalához, a párbeszéd reményében. Vizuális kultúránk, mint mindennapi táplálékunk jelenik meg a formabontó installációban. Az európai kultúrához tartozó lakomajelenetek folytatásaként mi is meg szeretnénk osztani másokkal, amink van, hiszen az asztaltársaság, a közös étkezés mindig beszélgetést indukál. Mi Magyarországon azt mondjuk, hogy az ember megüli az ünnepet, tehát asztalhoz ülünk, azért hogy az evés rítusán keresztül éljük át az összetartozás, az „itt és most” érzését. Megterítettünk hát, sajátosan magyar, túláradó adakozó kedvvel.A Taste MOMEnts név egy vándorkiállítást takar, amely a Helsinki debütálást követően számos rangos európai designkiállítás, kulturális esemény részeként népszerűsíti a kortárs magyar design eredményeit. A berlini DesignMai, a londoni 100% Design vagy a 2008-as év design-fővárosában, Torinóban megrendezésre kerülő Designfesztivál mind-mind olyan presztízsértékű megjelenés a számunkra, amely segít felrajzolni Magyarországot a design térképére. A MOME kiállítása hiánypótló, hiszen 2008-ban ez lesz az egyetlen, széles alkotói területet átölelő design kiállítás, amely Magyarországot bekapcsolja a design nemzetközi véráramába.

Kiállítók: Baranyai András, Barka Melinda, Ducki Tomek, Farkas Zsófia, Gáspár György, Gera Noémi, Je suis belle, Kasza Julianna, Kárpáti Tibor, Kudász Gábor Arion, Lakos Dániel, Lipóczki Ákos, Magyarósi Éva, Marton Zsolt, Mezei Ildikó, Orlai Balázs, Pozsgai Fruzsina, Püspök Balázs, Stark Attila, Sirály Dóra, Szöllősi Géza, Luu Anh Tuan, USE, Zana Krisztián

A kiállítás kurátora: Halasi Rita Mária
Látvány: Ágh Márton
Kiállítási arculat: Nagy Norbert
Projektmenedzserek: Leiszt Ágnes, Kohut Balázs