Design/Belsőépítészet

Telefonfülke az irodában

2022.07.20. 14:42

Az akusztikus telefonfülkék csendes szigeteket jelentenek az irodákban, ahol nyugodt környezetben hívhatjuk fel ügyfeleinket, családtagjainkat, miközben mi sem zavarjuk a körülöttünk dolgozókat.

Ki gondolta volna 20 évvel ezelőtt, hogy a telefonfülkék jelentős átalakuláson mennek keresztül, beköltöznek az irodák belső tereibe, ahol ráadásul vezetékes vonal nélkül mobilról fogunk telefonálni? Pedig jelenleg az egyik legnépszerűbb irodai berendezés a telefonfülke, ahová a kollégák időről időre elvonulnak és elintézik fontos telefonhívásaikat. Felmérések szerint a munkavállalók 99%-a panaszkodik, hogy koncentrációs képessége csökken az irodai zaj miatt.

Egy átlagos munkanap 28%-a lesz kihasználatlan a zavaró tényezők következtében. Ezért a nyitott irodai terekben ma már idejük többségében csendben dolgoznak az emberek, feladataikra és számítógépükre koncentrálva, míg a megbeszéléseket külön erre kialakított kollaborációs területeken, tárgyalókban végzik. A telefonhívások nagy részét azonban nem lehet egy közösségi térben lebonyolítani, ahol a háttérzaj zavarja a beszédértést, és a telefonáló is zavarja a körülötte dolgozókat. Ezért szükségesek olyan elkülönült és akusztikailag is elválasztott helyek, ahol akár bizalmas és hosszabb beszélgetéseket is lehet folytatni. Erre kiválóan alkalmasak az akusztikus telefonfülkék, amelyek számos változata található meg a gyártók kínálatában. Lehetnek falra szerelhetők, földön állók, félig nyitottak vagy teljesen zártak, sőt az egyszemélyes fülkék mellett megjelentek a kettő, négy- vagy hatfős tárgyalószobák is.

A lengyel Mute Design akusztikus megoldásokra szakosodott. Az egy- és többszemélyes telefonfülkéikben ülve és állva is lehet telefonálni. A hangelnyelés minőségét akusztikai szakemberek tesztelik a telefonfülkék fejlesztési folyamatában. Az üvegfalú fülkék átláthatók, így mindenki látja, de senki nem hallja a bennük dolgozót, akármilyen hangerővel beszéljen. A telefonfülkéket érdemes a munkahelyek közelébe elhelyezni, könnyű elérhetőséggel az ajtóhoz.

Az egyszemélyes fülke szerelése nagyon könnyű és gyors, két személynek 90 percig tart. A szellőzés és a világítás erőssége az oldalukon elhelyezett kontrolpanellel szabályozható. A telefonfülke külső felülete whiteboradként is használható. A telefonfülkék mobilak, könnyen és gyorsan áthelyezhetők, telepítési költségük pedig kisebb, mintha egy fix szobát alakítanának ki megbeszélésekhez vagy telefonálásra.

A Bejot nyitott irodai térben elhelyezett Treehouse fülkéje kiválóan választja el egymástól a munkahelyeket, miközben csökkenti a tárgyalók számát. Ráadásul a Treehouse formája a fákra telepített erdei kunyhót idézi, ami nemcsak a nyugalmat, csendet igénylő tevékenységeknek, hanem az alkotó folyamatoknak is kedvez. A Treehouse "irodai kunyhói" lehetnek egy-, két- vagy négyszemélyesek.

Ha valaki mégsem szeretne egy egész telefonfülkét telepíteni, annak átmeneti megoldás lehet a fali fülke, amely félig nyitott, de elnyeli a beszédhang egy részét, így kevésbé zavaró a telefonálás.