Közélet, hírek

Teljesen átalakulhat a Bálna, megtalálták rá a tervezőket

2021.12.01. 12:23

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy a létesítmény turisztikai központként és hajóállomásként funkcionálhat majd. A tervek szerint teljes műszaki, funkcionális és esztétikai átalakítás vár rá. 

Megújul a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vagyonkezelésében álló Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ. A Fővám téri épületre és közvetlen környezetére teljes műszaki, funkcionális és esztétikai átalakítás vár a jövőben, az uniós közbeszerzési értesítő alapján az Incorso Építész és Építő Műhely Kft., valamint a Design Plan Zrt. készítheti el a terveket. 

Ahogy a leírásban szerepel, a Bálna épülete 5 egységre bontható. Az I. és II. épület a Duna, illetve a Közraktár utca felőli megmaradó közraktár épületek, közöttük helyezkedik el a III/A jelű új épületrész, amit az épület keresztirányú dilatációja választ el a III/B épületrésztől (ez a Bálna fejrésze). A IV. jelű épület külön álló, nem teljes hosszában megtartott régi közraktár épület, amit a felszín alatti kétszintes mélygarázs köt össze az épület többi részével. A legmélyebb pont a -3 szint gépházi terület, a legmagasabb pedig a 4. emeleti tetőterasz és külső gépház. A régi épületrészek alagsor, földszint, emelet és tetőtéri gépházból állnak.

Az épületben olyan multifunkcionális termek (konferencia és rendezvényterek, helyiségek) létrehozása a cél, melyek "nem csak egysíkú megjelenést tudnak biztosítani". A feladat részeként a Bálna arculati és bérlői kézikönyvét is el kell készíteni. 

A Bálna 2013-ban nyitott meg kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumként. Ahogy hivatalos honlapján írják, az "1881-ben átadott téglaszerkezetű raktárépületeket és a múlt század szerkezeteire jellemző vasbetont számítógéppel tervezett, XXI. századi acél-üveg héj öleli át", melyet Kas Oosterhuis tervezett. Eredetileg a fővárosi önkormányzat tulajdonában állt, ám 2019-ben eladták a magyar államnak az MTÜ részére. Korábban itt működött többek között a Budapest Galéria is, amely az akkori döntés értelmében távozni kényszerült, és amely a közeljövőben a Városháza épületében kaphat helyet. 

Az MTÜ 2020 nyarán készített podcast-adásában Guller Zoltán vezérigazgató a Bálna sorsát illetően arról beszélt, hogy a létesítmény turisztikai központként és hajóállomásként funkcionálhat majd, így a fővárosba érkező turisták kapuja lehetne. Említette azt is, hogy a tervek szerint a szállodahajók nem a város központi részén kötnének ki, hanem a Bálna előtti Duna szakaszon állomásoznának. Az épületben állandó kiállítás, konferenciaterem, turisztikai információs központ is helyet kapna.