Épületek/Örökség

Temesvári építészhallgatók menthetik meg Herkulesfürdő legismertebb épületét

2019.10.25. 18:00

Február közepén beomlott herkulesfürdői Szapáry-fürdő teteje. Az évtizedek óta pusztuló műemlék körül felgyorsultak az események. A temesvári LOCUS Egyesület Herculane Project néven gyűjtésbe kezdett és az épületet tulajdonló önkormányzattal is sikerült megegyeznie, ezzel elhárultak az akadályok a legfontosabb, a további pusztulást megelőző munkálatok elvégzésének útjából.

A herkulesfürdői (Băile Herculane, Románia) Szapáry-fürdő legújabb megpróbáltatásai a romániai privatizáció időszakában kezdődtek. Az állami tulajdonú fürdővállalatot és vele a műemléképületet fillérekért vásárolta meg egy befektető, átvállalva azok régóta esedékes felújítását és fejlesztését, amelyért állami támogatást is igénybe vett. A felújítás azonban elmaradt, a tulajdonos viszont hiteleket vett fel az ingatlanokra, amelyek tulajdonjogi helyzete éppen ezért máig nem tisztázott. A Szapáry-fürdő épülete a polgármesteri hivatal birtokában van, az alatta lévő földterület viszont jelenleg is per tárgyát képezi.
Herkulesfürdő pusztuló műemlékeinek ügye a fent ismertetett elkótyavetyélés okán régóta témája a közbeszédnek, a megoldás azonban mindeddig a távolba veszett. A nem várt fordulatot végül egy szomorú esemény hozta el: február közepén beomlott a Szapáry-fürdő szalonjának teteje. A temesvári építészhallgatókból álló LOCUS Egyesület (Asociația LOCUS) a Notre-Dame tetőszerkezetének leégésekor indult gyűjtéstől inspirálódva Herculane Project néven kampányt indított az épület megmentéséért. A fiatal műemlékvédők már korábban felmérték az épületet, elérték, hogy nyilvánítsák életveszélyessé a fürdőt, terveket és költségvetést dolgoztak ki a legégetőbb feladatok elvégzésére. Számításaik szerint 100 ezer euróból el tudnák kezdeni az állagmegőrzési munkákat. A sikeres gyűjtés visszhangja azonban mást is megmozdított. Az önkormányzat – amely eddig azon az állásponton volt, hogy civil szervezet nem végezhet munkákat a tulajdonában álló épületen – az országos örökségvédelmi hatóság közvetítésével megállapodást kötött a műemlékvédőkkel: a munkákat egy cégre bízzák, a civilek adják az anyagi fedezetet, a hivatal pedig az engedélyeket. A gyűjtés a Herculane Project facebook-oldalának legutóbbi frissítése szerint jelenleg 58 ezer eurónál tart, amelyben a kisösszegű adományok mellett a Dedeman – egy román tulajdonban lévő barkácsáruházlánc – valamint Ovidiu Şandor temesvári üzletember és műgyűjtő 18, illetve 20 ezer euróval járultak hozzá a felújítás költségeihez.
A Szapáry-fürdő Alpár Ignác tervei alapján épült 1883 és ’86 között épült francia reneszánsz stílusban. Főbejáratához vezet Maderspach Károly 32 méter hosszú, a Cserna-patakon átívelő öntöttvas hídja, híresek voltak a Zsolnay-majolikából készült beltéri díszkútjai, melyek egy kívétellel eltűntek mára. Utóbbi másolatát állították fel a nemrégiben felújított József nádor téren.

Forrás: LOCUS Egyesület, Herculane Project