Egyéb cikkek

Templomtorony a győri Insula Lutherana tömbben

2009.11.13. 14:42

Rangsorolás nélküli, megosztott 2. díjban részesült
28. sz. pályamunka
Kollár Bence
- Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építőművész Szak

Rangsorolás nélküli, megosztott 2. díjban részesült
28. sz. pályamunka
Kollár Bence
- Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építőművész Szak

 

 

 


Részletes bírálat

A 28. számú pályamű a templom oldalsó bejárata és az utcai tömeg közötti szűk térbe feszíti be a tervezett tornyot, mintegy átjárót képezve a kapualjból a templomba. Az izgalmas állítást tovább fokozza azzal, hogy egy áttört, faszerkezetű vázas építményt javasol, felvállalva annak provizórikus megjelenését.

A külső lécváz borítás fölfelé fokozatosan besűrűsödik, ahogy a torony kiszabadul a körülötte álló épületek szorításából. Az anyagválasztás elsőre meglepő. Mégis jól illeszkedik az evangélikus egyház tradíciójához, magyarországi történelméhez. A bizottság értékelte a terv görcsösségtől mentes fogalmazását, és a gondolat egyszerű, flott felhordását. A meglepő helyszínválasztásból adódik a terv hibája is azzal, hogy a szerkezet pillérei és főleg az induló lépcsőkar aránytalanul leszűkíti a keresztirányú közlekedést és a templombejárat előtti szűk udvart, ahol a hívek istentisztelet után gyülekeznek, beszélgetnek.

Összességében a pályamű a színvonalas építészeti gondolatát, és szép lényegre törő kifejtését a bizottság rangsorolás nélküli, megosztott 2. díjjal jutalmazta.