Technológia

Teraszra fel!

2016.07.08. 14:25

Szeretünk teraszokon ücsörögni - akár otthon, akár egy forgalmas utcán, akár egy csendes parkban. A terasz átmenet a természet, az otthon és a nyilvános tér között. Átmenet szabadság és kötelezettség között, de már a szabadság oldalán. A terasz „a kellemes hely”. S hogy még inkább kellemes, hívogató, marasztaló és barátságos legyen, nincs mese, fával kell burkolni. 

Ritterwald Zoltán faipari mérnökkel beszélgettünk arról, hogy a JAF Holz brassói üzemében készülő Thermo hőkezelt teraszburkolat mitől olyan kiemelkedően tartós és elegáns. Tettük mindezt annak apropóján, hogy ehhez a prémium kategóriás termékhez 

most hihetetlenül kedvező áron lehet hozzájutni >>


A terasz olyan átmeneti tér, amely összeköti a kinti világot a belső, intim terekkel. Ez a kint-bent érzés az, ami miatt olyan fontos a terasz a mai életterek kialakításánál. A társadalmi érintkezés a személyes kapcsolatok hálózata, amelyek fejlődése a személyes, mégis közösségi terek minőségén, otthonosságán is múlik. Nem véletlen, hogy a teraszok mérete Magyarországon is jelentősen nőtt az utóbbi évtizedekben.

Lakóépületek esetében a privát szférából kiterjeszkedik a tér a nyilvános térbe és/vagy a természetbe. Ezek a kiterjeszkedések ugyanígy megtalálhatók a félig nyilvános terek és a nyilvános terek között is: éttermi-, illetve kávéházi teraszok formájában elfoglaljuk a korábban jórészt közlekedésre szánt utcákat és tereket. A város mint kiterjesztett nappali kezd működni, a privát – elszigetelt – terek helyett pedig egyre több időt töltünk a „szabadban”, ami urbánus kontextusban sok esetben azonos kedvenc teraszunkkal.


A terasz építészeti minősége tehát meghatározó. A nézőpontokat figyelembe véve - az átlagember elsősorban a járófelületet nézi – nagyon fontos, hogy milyen burkolat kerül a vízszintes felületre, annak színe, felülete, illetve a vele érintkező tárgyak hangja milyen érzeteket kelt az emberben.

A mesterséges és természetes terek kapcsolata mindig sajátos élményt teremt. Ennek az élménynek teljes átéléséhez azonban olyan megoldásokra van szükség, amelyek beemelik a természetet a mesterséges környezetbe. A legalapvetőbb technikai megoldás ehhez a fa alkalmazása, hiszen már látványa is a természet közelségét érezteti, amikor pedig megérintjük, egyszerre sugall időtlenséget és melegséget.

Az építészek számára eddig nagy problémát jelentett, hogy ezt a rendkívül hatásos kifejező eszközt, a fát kültéri padlóburkolatként nem nagyon lehetett alkalmazni, mert elkorhadt, megrepedezett, és az időjárás pár év alatt tönkretette. A JAF Holz saját gyártású Thermo hőkezelt teraszburkolata végre nem ilyen: különlegessége, hogy olyan - mindenki által jól ismert - nem időtálló faanyagokkal, mint a kőrissel és a borovi fenyővel végre külső teraszt is burkolhatunk.


A gondosan válogatott fűrészárut egy hőkamrába teszik, ahol folyamatosan szabályozott páratartalom és levegő keringetés mellett magas (230-250 Celsius) hőmérsékleten kezelik. A fában a magas hőmérséklet hatására olyan változások mennek végbe, amelyek hatására zsugorodásra és dagadásra való hajlandóságát jelentős mértékben elveszíti. Az ilyen módon kezelt burkolat legnagyobb előnye a hagyományos anyagokkal szemben a kiemelkedő tartósság. A Thermo eljárás alkalmazásával a fa szinte teljesen rezisztenssé válik a gombafertőzésre, de a repedések kialakulásának esélye is minimális, így válhat a kőris – mint az egyik legnépszerűbb burkolatnak számító fafajta - szabadban is alkalmazhatóvá.

A hőkezelés szerepe ezeknél a fafajtáknál nagyon fontos, hiszen alapvetően nem alkalmasak kültéri felhasználásra, hagyományosan a bútoripar kedvelt alapanyagai. A kültéri használat tartóssága alapján az EN 350-2 szabvány szerint osztályokba sorolják az egyes fafajtákat, amelyben a hazai fafajok az V., vagyis nem tartós osztályba kerülnek, azaz tartósságuk kültéren kevesebb, mint 5 év. Ezzel szemben a Thermo kőris tartóssága időjárásnak kitett helyen is több, mint 25 év.A JAF Holz csak hibátlan, „A” minőségű Thermo kőrist gyárt és forgalmaz. Ezt a JAF Holz Ungarn Kft.-nél az a két körülmény garantálja, hogy már a fa kivágása előtt is szakemberek végeznek minőségellenőrzést, illetve a kirendeltségeken is túlnyomóan felsőfokú faipari végzettséggel rendelkező kollégák dolgoznak, akik szaktanácsadók is egyben.

A JAF Holz Ungarn Kft. a legnagyobb faipari alapanyag kereskedő cég Magyarországon. Termékpalettájuk igen széles, ennek gerincét a laminált lapok illetve egyéb laptermékek adják, de a nyers fűrészárutól a beltéri ajtóig nagyon sokféle terméket gyártanak és értékesítenek a faipar és az építőipar részére egyaránt. S ne feledjük, hogy a cég évek óta az egyik főszponzora a ma már világhírűvé nőtt Hello Wood projektnek is, amely sok építészhallgatót és nemzetközileg is ismert építész tervezőt ösztönöz kreatív játékra minden évben.

Móré Levente, Pásztor Erika Katalina