Épülettervek/Tervpályázat

Terek újraelosztása – A Paradigma Ariadné terve a pozsonyi Grössling fürdő rehabilitációjára

2021.01.14. 07:50

A Grössling fürdő rehabilitációjára írt ki pályázatot Pozsony városa, valamint a Metropolitný inštitút Bratislavy. A pályázat célja volt, hogy az évek óta üresen álló történeti fürdőkomplexum fürdőként, valamint városi könyvtárként újuljon meg. A kiíró a két funkció egy épületbe költöztetését azért látta indokoltnak, mert mind a fürdő, mind pedig a könyvtár bizonyos szempontból az alámerülésről szól.

A mi pályázatunk ezt a gondolati leleményt akarta téri viszonyokba átültetni. Izgalmasnak találtuk az elképzelést, hogy a szellemi és fizikai merítkezés között párhuzam teremthető, különösen egy olyan kötött helyzet esetében, mint a már meglévő épület alaprajzának újragondolása. Így ez az alapvetés lett az, amely segített minket, hogy olyan téri koncepciót dolgozzunk ki, amely képes kihangsúlyozni ennek a különleges kettős intézménynek a karakterét. Javaslatunk diagramja és geometriai megoldása pedig szintén azt erősítette, hogy a két intézmény közötti intenzív kapcsolat úgy jöjjön létre, hogy működése nem keveredik egymással.

Ennek mentén egyszerre tudtuk tiszteletben tartani az épület meglévő fizikai adottságait és teljesen felülírni meglévő téri szituációit. Javaslatunk két egymással párhuzamos diagram szerint szervezte az épültet, és az alaprajzi rendszer átszervezése helyett a terek újraelosztását valósította meg egy történeti épület esetében.

Egyfelől nézve ez a megközelítés rendkívül konzervatív volt, mert célul tűzte ki a minél több meglévő térhatároló szerkezet megtartását. Ez persze korlátokba ütközött, mert sok megnyitást kellet tennünk a történeti falakon, de fontos, hogy nem mozdítottunk el meglévő szerkezetet, így nagyon kevés módosítás történt a meglévő épület kontúrjaiban.

Másfelől a megközelítésünk radikális volt, mert egy új struktúrát helyeztünk az épület meglévő térrendszerbe. Egy hatalmas körbeérő falat, amely hangsúlyosan elválasztja egymástól az intézmény két részét. A kör alakú falon belül kapott helyet a fürdő, azon kívül pedig a könyvtár.

A létrejött körfal az épület minden szintjén homogén körablakos nyílásrendjével egy szűrőként működik, így célja a funkciók olyan elválasztása, amely mégis lehetőséget teremt a két külön intézmény látogatói számára, hogy érzékeljék egymást. Azok, akik a könyvek fiktív világában merítkeznek meg, láthatják a fürdő vízében megmerítkező látogatókat és fordítva. A kör alakú ablakokon keresztül töredezetten, de egymás háttereként szolgálnak.

Célunk volt, hogy a koncepciónak köszönhetően a kör alakú fal alkalmazása totális legyen. Így ez a fal a történeti medencéket is áthatja. Ez a döntés egyfelől kiemelkedő téri viszonyokat és karaktert kölcsönöz az új épületnek, másfelől lehetőséget ad arra, hogy a létrejött könyvtár is reprezentatív terekhez jusson. Meggyőződésünk volt, hogy nem létezhet könyvtár reprezentatív olvasó nélkül. Így a történeti medence mindkét intézmény kulcshelyszínévé vált: a fürdőben továbbra is medence, a könyvtárban a nagy olvasó tere.

Paradigma Ariadné

 

Szerk.: Hulesch Máté