Épületek/Irodaépület

Térjáték a Deloitte irodájában

2016.04.21. 14:20

Erick van Egeraat ikonikus épületében található a Deloitte irodája, amely a MadiLancos Studio tervei alapján új belsőt kapott. Modern, világos, kollaboratív terekkel egybeszőtt irodakoncepció, a Városliget látképe és a Deloitte-ra jellemző színvilág játéka jellemzi a cég új irodáját.

2014 végén kezdtük meg a Deloitte irodák tervezését a Budapest városszövetében már ikonikus Erick van Egeraat által tervezett irodaépületben. A MadiLancos Studio fiatal építészekből és belsőépítészekből álló iroda. Szakértelmünk a tervezés és a projektmenedzsment integrációján alapszik, így ügyfeleink beruházása a legkisebb rizikó mellett a legjobb megtérülést hozza. A Deloitte Magyarország egyik vezető szakmai szolgáltató cége. Több mint 500 szakértőjének célja, hogy kiváló minőségű könyvvizsgálati és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek.
A Deloitte bérleménye a felújítás előtt is az ikonikus, nagy presztízsű Dózsa György úti épületben volt. A munkaterületek öt szintet foglaltak el, azonban ezek közül egyet részben az ügyfelek fogadására rendezték be. Az átalakítás egyik fontos célja volt, hogy a korábban több emeleten elhelyezkedő irodatereket két nagy egybefüggő szinten oldják meg, ezzel is elősegítve a funkciók és projektcsoportok közötti kollaborációt. Az ügyféltér megnövelése és megújítása is szükséges volt, hiszen ezek a területek reprezentálják a Deloitte által képviselt minőséget.

Miután felmértük a munkavállalók igényeit, egy modern, kollaboratív terekkel egybeszőtt nyitott irodakoncepció jött létre. Az irodatér alakításánál az átlátható, világos irodaterek biztosítása volt a legfontosabb szempont. Ehhez az épület adottságait használtuk: a homlokzatokat és a belső átriumokat felszabadítva bevontuk a Városliget látképét az irodatérbe. Az alkalmazott színek a Deloitte brand színvilágából kerültek ki, azok árnyalatainak játékát kihasználva. A telített színeket a mobíliák textiljein, viszont pasztell változataikat nagyobb felületeken, irodai falakon is alkalmaztuk. A Deloitte márka egyik alapértéke az innováció, ezt a megújult irodaterekben mind a műszaki megoldások, mind a technológia integrációja elősegíti (wifi, Skype for Business a vezetékes telefonok helyett).


Design

A térszervezésnél szűkülő és bővülő perspektivikus térjátékokkal oldottuk meg, hogy a nagy egybefüggő tér intim vizuális zónákra oszlik. Eszközként használtuk az elforgatott, csoportokba rendezett zárt irodákat és az álmennyezeti játékot is. A szőnyeg merev, sávos rendszere és a szűkülő-bővülő térszervezés kölcsönhatásából egy merész, izgalmas játék jött létre. Elválasztó elemként is működő, kollaborálás céljára kialakított bútorokat, fókuszhelyiségeket iktattunk közbe, amelyek megbontják az irodai asztalsorok monotonitását, ezzel is elősegítve, hogy kellemes, emberi léptékű egységekre tagoljuk az egybefüggő irodateret.


Kollaboráció

Az iroda tudatosan teret ad a megváltozott, szabadabb munkamódszereknek, a csoportos és fókuszált egyéni munkavégzésnek. A cég különös figyelmet fordított arra, hogy inspiráló közösségi tereket és jól használható pihenőket alakítson ki. Így kerülnek a hidakra nappaliszerű sarkok, de a konyhák, és ahhoz csatolható étkezőbokszok stb. is közösségi térként működnek.


Generációk és munkavállalók

Az új irodakoncepció figyelembe veszi a megváltozott munkavállalói igényeket, elősegíti a generációk együttdolgozását, ráadásul az Y-generáció számára is vonzó, ezzel is erősítve a Deloitte (employer) brandet. A végleges alaprajzi kialakítást, a bútorválasztást stb. kérdőívek és workshopok előzték meg, ezekkel a tervezők igyekeztek felmérni a munkavállalók irodahasználati szokásait, preferenciáit. A dolgozók tájékoztatása, a belső kommunikáció folyamatos volt, sőt a bútorok kiválasztásánál szavazásokat is tartottak. 
Zöld és technológia

A LEED-minősítés megszerzése kiemelkedő szempont a projektben. Egy jövőbe mutató irodatérnél a kialakításnál alapkövetelmény a „zöld gondolat”, ez is jól mutatja mind a Deloitte, mind a tervezőiroda ez irányú érzékenységét. A teljes iroda nagysebességű wi-fi lefedettséget kapott. Több az audio-vizuális eszköz és pl. a vonalas telefonok helyett a internetalapú telefont használnak a dolgozók.

MádiLáncos Studio