Design/Belsőépítészet

Természetesen praktikus – Lakásátalakítás a Gellért-hegyen

2021.11.10. 07:59

A lakás tervezése során fő szempont volt, hogy a ´80-as években épült ház szerkezeti felépítéséből adódó szabad alakíthatóságot, illetve a kedvező tájolást kihasználva egy barátságos, világos és praktikus élettér jöjjön létre.

Térszervezés

A ház hosszfalas elrendezésnek köszönhetően az eredetileg külön helyiségként kezelt konyhát a nappalival egybenyitva egy tágas, budai hegyekre néző nappali/konyha/étkezőtér alakult ki. A lakás nyugati oldalán található terasz felé feltáruló hatalmas üvegfelelületen beáramló fény a lakás kiemelt funkcióinak kellő megvilágítást és alaphangulatot biztosít. Az új alaprajzi elrendezésnek köszönhetően a nappali egészen a hátsókert felé néző hálószobáig egyetlen áramló légtérként érzékelhető. A konyhabútor, a kamra, a mosdó és a mellékhelyiség egy kompakt módon újragondolt “blokként" ékelődik be a lakás keleti oldalán található hálószoba és a nappali közé.

Helytakarékosság

A helykihasználás rendkívül fontos szempont volt a teljes tervezési folyamat során annak érdekében, hogy a célként kitűzött könnyed és tágas térérzet megmaradjon. A beépített szekrények és tárolók falfülkékbe építve, kompakt módon megfogalmazva jelennek meg a lakásban. Matt fehér felületükkel próbálnak észrevétlenek maradni, beleolvadni környezetükbe. A konyhabútor síkba záródó rejtett ajtaján keresztül megközelíthető kamra kialakításának módja egy válaszfalnyi területet megspórol a térből. A dolgozó/vendégszoba acélhuzalokra függesztett, egyedileg legyártott könyvespolcát, valamint a konzolos kialkítású tölgyfa íróasztalt szintén a légiesség igénye ihlette.

Anyagok, részletek

A lakás anyaghasználatát tekintve a természetes anyagok, világos matt felületek dominálnak. A szálcsiszolt alumínium villanykapcsolók és dugaljak, az álmennyezetbe rejtett függönykarnis, a síkba záródó súlyos beltéri ajtók, a beépített bútorok rejtett világításai és élfogantyúi, mind-mind hozzájárulnak a lakás felhasználói élményéhez. A terek egymásbafűzésének eszközeként jelenik meg, illetve a lakás hangulatát természetességével nagyban meghatározza a tölgy svédpadló, melyet küszöbök közbeiktatása nélkül fektetettek. A beépített bútorok terén szintén a fa felületek, illetve a fát ellensúlyozó matt fehér festett felületek dominálnak. A fehér felületek és a fa anyagával való aránybeli egyensúlyozás a teljes tervezési folyamatot végigkísérte léptéktől függetlenül.

A fürdőszobában szintén az egyszínű, matt felületek dominálnak: a falakon meleg árnyalatú bézs, a padlón szürke nagyméretű kerámialapokat találunk, melyek a fehér szaniterekkel és az egyedileg tervezett fürdőszobaszekrénnyel nyugodt, harmonikus, visszafogott összképet eredményeznek.

Bútorozás, kiegészítők

A lakás falai minden helyiségben meleg árnyalatú törtfehér színt kaptak, megfelelően homogén és harmonikus hátteret biztosítva ezzel a bútorozás sokszínűségének. A bútorok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az újonnan vásárolt elemek mellett megjelenjenek a térben olyan használt vintage bútorok is, melyek egyediséget és életet visznek a lakásba, személyessé és megismételhetetlenné teszik az összképet. Egy régi bútoron keresztül visszaköszön egy másik kor: a tárgy technológiai adottságokból eredő felépítésén, ehhez kapcsolódóan a formavilágán át, vagy a használatból eredő nyomokon keresztül.

Az előszobában található marokkói színes gyapjú vintage berber szőnyeg esetlegességével visz vidámságot és játékot a térbe. Az étkező világos, természetes nyers kárpittal bevont étkezőszékei szintén régi, talált darabok, melyek a lakásban több helyen visszaköszönő skandináv vonalat képviselik. Több ikonikus designtárgy is megjelenik a lakás fókuszpontjaiban: ilyen például a Poul Henningsen által tervezett PH5 elnevezésű függesztett lámpatest az étkezőasztal felett, mely a családi ebédek hangulatához járul hozzá kecses lamelláiról lágyan vetűlő fényével. A kanapé mellet található könnyed, AJ névre hallgató állólámpát Arne Jacobsen tervei alapján 1956 óta gyártja a Louis Poulsen cég. A konyhasziget  tölgy anyaghasználatával harmonizáló LEM bárszékeket Shin Azumi és Tomoko Azumi tervezte 2000-ben.Lőcsei Gergely  (okl. építészmérnök, belsőépítész)

 

Szerk.: Nemes D. Nikolett