Technológia

Tervezőszoftvert online venni? Miért ne! Gyors, praktikus megoldás

2022.04.01. 14:20

Elindult a Graphisoft webáruháza, aminek köszönhetően amellett, hogy lehetőség van viszonteladóktól megvásárolni a cég termékeit, már otthonról vagy a munkahelyi környezetből is egyszerűen és gyorsan elérhetők az Archicad vagy BIMcloud előfizetések. A webshopos élményekről Frei Helga okleveles tájépítészmérnökkel, a webshop első magyar vásárlójával beszélgetünk.

Meséljen a praxisáról! Milyen projekt kapcsán vásárolt Grapshisoft-terméket?

Frei Helga:
Tájépítészmérnökként dolgozom együtt a térkövek gyártásával foglalkozó Viastein Kft.-vel. Munkánk része egy, az Archicad modellező szoftverhez csatlakozó beépülő modul programozása, ami lehetővé teszi, hogy minden termékünk elérhető legyen a modul használói számára. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a telepítést követően a menürendszerbe bekerül egy Viastein menüpont, ahonnan a burkolatoktól a kerítésrendszerekig minden termékünk letölthető, ily módon a 2D-s és 3D-s tervezésbe is egyszerűen integrálhatók az árucikkek. Ami szerintem nagyszerű, és a tervezők számára is nagy segítség, hogy az Archicad a konszignációt is elkészíti. Azért vásároltam meg tehát az Archicadet, hogy teszteljem a beépülő modulunkat.Mi hívta életre a fejlesztést?

FH
: A beépülő modulok létrehozása nem újszerű dolog. Más alapanyaggyártók vagy épületgépészeti termékek gyártói is rendelkeznek hasonló modullal. A mi motivációnk az volt, hogy olyan műszaki segítséget tudjunk nyújtani a tervezőknek, amely megkönnyíti és meggyorsítja a munkájukat. Saját tapasztalatom, hogy munkám során az idő a szűk keresztmetszet, ezért nem mindegy, hogy nekem kell-e megrajzolnom egy adott mintát egy hatalmas felületre vagy egy program segítségével egyszerűen rá tudom helyezni a tervre. A látványtervezés szempontjából is óriási előny, hogy 3D-ben is színazonos termékek jelennek meg a kiválasztott mintával. Maximum annyi teendője van a tervezőnek, hogy beigazítsa a mintát a felületre, hogy a fugák jól illeszkedjenek, de gyakorlatilag konyhakészen kapjuk meg, amit szeretnénk. Mindezt utólag is lehet szerkeszteni, módosítani. Ha a tervező egy másik terméket szeretne beépíteni, megteheti.Tervezői oldalról milyennek találja az Archicadet? Miért döntöttek úgy, hogy ehhez a szoftverhez fejlesztik le a beépülő modult?

FH
: Tájépítészmérnökként azt kell mondanom, hogy az Archicadet alapvetően az építészek használják, a tájépítészek inkább más programokat preferálnak, én magam is mást használtam mostanáig, ha 3D-s renderelt képre volt szükségem. Rá kellett azonban jönnöm, hogy az Archicadnek nagy előnye, hogy a 2D-s tervből automatikusan képes elkészíteni a 3D-s tervet. Nagyon nagy könnyebbség, hogy nem kell minden lépést minden programban lekövetni ugyanazon az állományon, ami amúgy nagyon macerás folyamat. Válaszolva a kérdésére: azért döntöttünk az Archicad mellett, mert tudtuk, hogy ez a megoldás biztosan működik, a programozók fel vannak készülve egy ilyen jellegű fejlesztésre.Mindannak ismeretében, amit elmondott az Archicad praktikusságáról, vajon miért nem e mellett döntenek a tájépítészek?

FH:
Sokszor morfondíroztunk már ezen a kollégákkal. Arra jutottunk, hogy a kapcsolódó szakági tervezők jellemzően 2D-ben terveznek, a közös munka pedig egyszerűbb, ha ugyanazt a programot használjuk. Tisztában vagyok azzal, hogy sok tekintetben el vagyunk maradva és nem használunk ki minden lehetőséget, amit adott szoftverek kínálnak. A túlterhelt hétköznapokban sajnos nem marad idő arra, hogy megnézzünk egy tutorialt vagy böngésszünk az új lehetőségek után. Megszokás alapján dolgozunk. Ennek ellenére nagy öröm, amikor magam is rájövök egy-egy új funkcióra.A beépülő modul szempontjából nem okoz problémát, hogy a szakági tervezők nem csak Archicadet használnak? Esetleg tervben van, hogy olyan további fejlesztéseket végezzenek, amelyek által velük is kapcsolódni tudnak az Archicaden keresztül?

FH:
Igen, tervezünk további fejlesztéseket, lépésről lépésre haladunk. A visszajelzések is befolyásolják majd, hogy milyen irányba megyünk tovább.

Visszatérve eredeti témánkhoz, a Graphisoft újonnan indult webshopjához: milyen élmény volt a vásárlás folyamata? Úgy tudom, véletlenül talált rá erre a lehetőségre.

FH
: Sokat vagyok úton, és általában este van lehetőségem leülni a gép elé. Az esti órákban már nem lehet telefonos ügyfélszolgálati segítséget kérni egy szoftver megvásárlásához, ezért elkezdtem böngészni, hogy találok-e gyors, megfelelő megoldást. Így bukkantam rá a Graphisoft webshopjára, aminek nagyon megörültem. Így egyszerűen, gyorsan, a bankkártyaadatok megadásával, néhány kattintással meg tudtam vásárolni a programot, amire szükségem volt. Remek élmény volt, hogy otthon, a laptopomon keresztül sikerült megoldani a problémát. Úgy tudom, hogy ezt megelőzően forgalmazó partneren keresztül lehetett hozzájutni a programokhoz, melyek egy, a géphez csatlakoztatható kulccsal működötek. A webshopon vásárolt termékhez erre sincs szükség, ami sokkal kényelmesebbé teszi a használatot, pláne ha az ember sokat jön-megy, ahogy én is. Így nem fordulhat elő, hogy nincs nálam a kulcs vagy esetleg elhagyom azt. Most egy online beregisztrált licensz által működik a program, ami nyomon követi, hogy mikor jár le a szerződés és időben emlékeztet, hogy ha nem hosszabbítjuk meg, akkor demó módban lesz lehetőség a használatra.Hogy zajlik a vásárlás menete?

FH:
Egyáltalán nem bonyolult, tényleg kimondottan gyors a vásárlás folyamata. A termékek kiválasztása sem okoz problémát. Letisztult a felület, így könnyen átlátható, hogy milyen opciók vannak. Én első körben a harmincnapos verziót választottam, de megtalálható az egyéves lehetőség is.

Saját tapasztalata alapján kinek javasolja a webshopos vásárlást?

FH:
Valójában mindenkinek. Nincs benne rizikó.Molnár Zsuzsanna