Technológia

Tervezz egy világot gyorsan és hatékonyan, tele napfénnyel és friss levegővel!

2022.12.20. 13:41

A napfény úgy formálja a tér élményét, mint egyetlen másik anyag sem, és alapvető szempont az egészséges és fenntartható épületek tervezésekor. A VELUX Cégcsoport célja, hogy segítse és megkönnyítse az építészek munkáját, amikor tereket terveznek közvetlenül a tető alatt; ezt a célt szolgálják a VELUX csomóponti rajzok, az ArchiCAD könyvtári elemek és a BIM object website is.

A műszaki rajzokkal kapcsolatos szolgáltatásokkal nemcsak könnyebbé, de gyorsabbá és hatékonyabbá is válik az épülettervezés – így a tervezőknek több idejük jut arra koncentrálni, ami igazán fontos; napfénnyel teli, fenntartható és egészséges épületek megalkotására. A VELUX tervezést segítő digitális szolgáltatásokkal olyan segítséget nyújt az építészek és kivitelezők számára, amely jelentős mennyiségű időt spórolhat meg a szakembereknek – különös tekintettel a termékkiírási és költségtervezési munkára.

A vállalat csomóponti rajzai a hazánkban legáltalánosabb tetőszerkezetek rétegrendjeibe illesztve ábrázolják a VELUX termékeket, legyen szó magastetőbe illeszkedő tetőtéri, vagy lapostetősbe integrálható felülvilágító ablakokról, kupolákról, fénycsatornákról, önálló vagy csoportos beépítésekről. Az akár egyetlen kattintással letölthető csomóponti rajzok célja, hogy a már elkészített, kidolgozott anyagot az építész minimális módosítással emelheti át a saját kiviteli dokumentációjába, jelentős időt spórolva ezzel. Emellett a szolgáltatásnak köszönhetően egyszerűbbé válik a termékkiírás is, valamint a szakember egyértelmű utasításokat adhat a kivitelezőnek, hogy hogyan csatlakoztassa a terméket a tető rétegrendjéhez. 

A csomóponti rajzokat a VELUX szakemberek a Magyarországon aktuális beépítési módok és technológiák alapján folyamatosan frissítik, és igény esetén újat rajzoltatnak az erre specializálódott építész partnereikkel.

A VELUX csomóponti rajzok mellett a vállalat legújabb fejlesztése az ArchiCAD könyvtári elemek gyűjteménye, amely szintén megkönnyítik a tervezőmunkát.

"A VELUX ArchiCAD könyvtári elemek segítségével az építész a teljes VELUX termékprogramot fel tudja használni a tervezéshez a Magyarországon legelterjedtebb tervezőszoftverben. A szolgáltatás segítségével könnyedén ki tudja választani a számára megfelelő ablaktípust, az elérhető méreteket, anyagokat és üvegezést, valamint a tetőfedő anyaghoz illeszkedő burkolókereteket és a megfelelő árnyékolástechnikai termékeket is. Ráadásul az elkészült megoldások könnyen megjeleníthetőek 3D modellen és a látványtervezőben is. A szolgáltatás egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősen megkönnyíti a termékkiírást, mivel a tervezés után csupán egy kattintás a tetőtéri ablakok és specifikációik kilistázása és átemelése a költségvetéstervező programba" – emelte ki az új fejlesztés előnyeit Biró András, a VELUX Magyarország Kft. alkalmazástechnikai és műszaki szakértője.

Az ArchiCAD könyvtári elemei a lap alján található VELUX CAD elemek könyvtár linkre kattintva tölthetőek le: https://www.velux.hu/szakembereknek/csomoponti-rajzok

Amennyiben valaki kifejezetten egy-egy VELUX terméktípus modelljét szeretné letölteni és beilleszteni a tervezőprogramokba, annak a BIM object website nyújt segítséget, ahol a VELUX keresőszó beírása után könnyen böngészhet a termékek között, ráadásul nem csak a lakosság, hanem a VELUX Commercial ipari felülvilágító megoldások is megtalálhatóak. A BIM objektumok, termékmodellek előnye, hogy egyaránt kompatibilisek az ArchiCAD, valamint más tervezőprogramokkal is.