Technológia

Tető és homlokzat: szálcement, fém és kerámia

2020.05.20. 14:06

Az átszellőztetett homlokzatburkolatok előnyei az elmúlt évtizedre jellemző rohamosan formálódó környezetben egyre „kézzelfoghatóbbá" váltak. Nem mai keletű érv a hozzájárulásuk az épület energiatakarékos működéséhez vagy az ezekre jellemző csekély karbantartási igény. Akár pontosan is kiszámolhatnánk, de arányérzékünket biztos nem bántja, ha kijelentjük: középület, társasház, vagy akár családi ház esetén ezek ma már nem csak előnyök, hanem forintban kifejezhető hasznok lehetnek. Persze essen szó az esztétikáról is!

Az elmúlt években számos szép példát láthattunk a szerelt átszellőztetett homlokzatokkal tervezett épületekre. A felhasznált anyagok köre pedig a szó szoros, és átvitt értelmében is egyre színesebb. A kreativitásnak gyakran csak az alkalmazással, anyagkiírással, mennyiségszámítással, rögzítéssel, kivitelezés során jelentkező esetleges hibákkal kapcsolatos vélt, vagy valós bonyodalmak és nehézségek szabhattak már eddig is határt. A CRLT Solutionnak köszönhetően egy sor szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyag vált egyszerűbben elérhetővé. Az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt szálcement, fém és kerámia burkolatok között egy cégnél válogathatunk. Ezek révén nem csupán a tervezés válik egyszerűbbé, de a kivitelezés miatt sem kell aggódnunk. Nézzük, mi közül választhatunk!

Sík felület, fa hatás, kisebb és nagyobb méretek

A homlokzatburkoló és tetőfedő pala szálcementből készül. Látványa a korabeli környezet része ma is és gyakori műemléki épületek fedőanyagaként. Kiselemességével a tetőn formálhatja éppen akár egy felszálló madár tollazatát - ahogy a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum esetén - ez csak a tervező fantáziájától, ill. a fedési módtól függ. A modern épületekhez jól illik a sík, egyenes vonalú tetők látványa, az anyag pedig könnyedén a tetőről homlokzatra fordul – vagy éppen fordítva. Ha pedig a fedési módokat nézzük, az angol, francia, svájci, német és magyar fedések árnyalják az épület hangulatát.

A Cembrit és az Eternit márkájú szálcement hullám és síkpala kizárólagos magyarországi forgalmazója a CRLT Solution. A szálcement választékhoz tartozik egy egészen egyedi, a fa látványát és a szálcement tartósságát ötvöző burkolat, a Cedral.

Mind a pala, mind a Cedral burkolat a kedvelt szürkében és földszínekben a leggyakoribb, de aki kifejezetten „színes" és színeiben is tartós megoldásokat keres, az semmiképpen se hagyja figyelmen kívül az akár vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető, akár ívek burkolására is alkalmas Cedrat!

A könnyű és rugalmas fém

A fém – acél és alumínium – homlokzatok hasonlóan előnyös tulajdonságokkal rendelkező homlokzatburkolati és tetőfedő anyagok, élettartamuk minimum 50-60 év. Leggyakoribb előnyükként kis súlyukat szokták említeni. Tetők esetén az állókorcos lemezfedés kifejezetten rugalmassága miatt kedvelt. A táblából, vagy szalagból történő lemezfedés gyakorlatilag bármilyen típusú, akár alacsony hajlásszögű tető burkolására alkalmas, legyen szó acélról vagy alumíniumról.

Ha a CRLT Solution kínálatában elérhető KJG és Ruukki fém anyagok mellett döntünk, akkor sem kell lemondani a felületi változatosságról – formákban és színekben sem.

A szakszerűen elkészített fémtetők ellenállnak az extrém időjárási körülményeknek. A magas anyagszilárdság mellett alacsony súlyúak. Egy kb. 200 nm-es tetőn 1000 kg súllyal kell számolni fémtető esetében, szemben a közel 10.000 kg-val a beton- ill kerámia cserepek esetében. Az alacsony súly miatt a tetőszerkezet költségei is kedvezők.

Kerámia nem csak tetőre

Látványos homlokzatburkolati megoldásokat kínál az évezredes kerámia korszerű technológiával gyártott XXI. századi generációja. A kerámia megszokott előnyei, a természetesség, a színtartósság, az UV ellenállóság, éghetetlenség mellett a karcsú lapok  karbantartásmentessége a tartós megoldások közé emeli ezt a dekoratív anyagot. A legváltozatosabb színek és felületi megjelenés jellemzi ezt a termékpalettát is, amelyet a német Möding gyárt.

A CRLT Solution márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A tetők jó „működéséhez" elengedhetetlen ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A már említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

www.crlt-solution.hu