Technológia

Tetőtér: feltáruló látvány, táguló beltér

2020.06.17. 14:03

Izgalmas belső terek, látványos megoldások – ezekkel számolhat az, aki a tetőtér kialakítása során a tetőablakok csoportos beépítése mellett dönt. A beruházók műszaki megoldásokkal szembeni jogos, költséghatékonysági elvárásainak és magas esztétikai igényeinek egyaránt eleget tesznek a Roto minőségi tetőablakai.

Nem csupán a zöld vagy éppen hightech irodák, netán a küszöbön álló szabályozásváltozásnak megfelelő alacsony energiafelhasználású lakóházak építésének elmaradhatatlan elemei a minőségi építőanyagok. Ahogy a modern építőelemek esetén, úgy a Roto kínálatában is találkozik a gyártói és felhasználó törekvés. Nem kérdés, felújítás vagy építkezés során az ár mindig jelentős szerepet fog játszani, de fontos megjegyezni, hogy az energiatakarékos üzem mellett a gyártók számára ma már szempont, hogy a beépítésre kerülő anyagok minél szélesebb köre környezetbarát, sőt újrahasznosítható legyen. Az alacsony energiafelhasználású épületek elmaradhatatlan elemei a minőségi, teljes mértékben újrahasznosítható tetőablakok - csoportos beépítés esetén is.

Az elmúlt években az egyik legfontosabb szempont lett a legtöbb építőanyag, így a tetőablakok esetén is a gyors beépítés. Ennek megfelelően a Roto tetőablakok előszerelve kínálják a szakszerű kivitelezéshez szükséges részleteket, így ez mindenképp pénzben is kifejezhető előnyt jelent, hiszen a jó tetőfedő számára minden perc érték. A kivitelezést segítő elemek szakszerű beépítésének műszaki támogatása csoportos beépítés esetén is biztosított.

A csoportos beépítés lehetőségével mindenképp érdemes számolni, hisz melyik megrendelő számára ne lenne vonzó a fényesebb, optikailag nagyobb tér kialakítása?

Peter-Jordan utca, Bécs

Bécs 18. kerülete. A két épületben 20 lakást alakítottak ki, amelyek elérhető árukkal remek lehetőséget kínálnak az átlagos anyagi lehetőségekkel rendelkezőknek, a tetőtérben található két penthouse lakás pedig a magasabb igényűek elvárásainak is megfelel. Az épületből a pazar, zöldövezeti kilátást többek között 106 tetőtéri ablak támogatja. A DEBA Beruházói Csoport kiváló épületfizikai tulajdonságai miatt választotta a Roto tetőablak modelleket.

A Roto-val tetszőleges összeépítési kombinációk valósíthatók meg, például az olyan csoportos beépítés, amely itt is megfigyelhető. Mindezt a széles méretválaszték és a kiegészítők testre szabhatósága jellemzi, így az épület – látványra és egyéb jellemzőket tekintve is – beruházói igényre szabható. Az épületbe megrendelői kérésre fa alapanyagú ablakokat építettek be, fehérre festett kivitelben. A hagyományosan középen billenő R6 típusú ablak mind manuális, mind motoros kivitelben megtalálható az épületben, illetve ahol ez a funkció vagy használat miatt indokolt volt, oda a felnyíló R8-as modell kapott helyet. Ugyanezért néhány extra méretű modell is megjelent: egyes lakásokból a 114 cm széles és 160 cm magas ablakok biztosítják a tökéletes kilátást.

Staudgasse, Bécs

A szintén Bécs 18. kerületében épült luxuslakások remek kilátást biztosítanak a Kahlenberg hegyre, amelyhez az épületbe beépített összesen 39 darab Roto ablak gondoskodik. Az itt felhasznált i8 típusú nyílászárók kialakítása okosotthon jellegű: az összes nagyméretű felnyíló tetőablak elektromosan vezérelhető, a nyitási sebesség néhány másodpercre tehető. A zavartalan kilátást az is segíti, hogy az ablakok a felső tengely körül akár 45 fokban is felnyílhatnak.

A csoportos beépítés itt is számos előnyt kínált: mások mellett a prémium modellek esetén is biztosított a gyári előszerelésnek köszönhető gyors kivitelezés.

Smart-Home, Karlsruhe

Egy Németország dél-nyugati részén építkező lakos a mai innovatív technológia egy sor elemével szerelte fel tetőtéri otthonát. Az okos megoldásokban bővelkedő „Smart-Home" koncepciójába az elektromosan vezérelhető modellek illettek. A lakásban ennek megfelelően 14 Roto tetőablakot használtak a szakemberek, amely modellek mindegyike műanyagból készült. További elvárás volt, hogy az otthon esztétikájához a modern ablakokhoz tartozó kapcsolók is passzoljanak, és minél kevesebb legyen belőlük. Ez a technológia természetesen Magyarországon is rendelkezésre áll, egyre több beruházó igényeire kínálva választ közel nem elérhetetlen költséggel.

A néhány nyugati szomszédunknál megvalósult épület jól mutatja, hogy a cég meghatározó termékcsaládjai változatos igények és elképzelés esetén is megoldást kínálnak, az egyszerűbbtől a komplikáltabb rendszerekig, illetve az alaptól a prémium kategóriáig egyaránt. További információt a Roto oldalán talál.