Közélet, hírek

Tetőzött az ár – Alkotóhét 2007 kiállítás

2007.10.15. 12:50

A műegyetemi Alkotóhét fókuszába ezúttal a paneles lakótelepek fenntarthatóságának lehetőségei kerültek: a hallgatók munkáját, a gondolatok serkenését segítendő, hétfőn konferenciát rendeztek a témával kapcsolatos problémákról. A sok-sok szabadon szárnyaló, filozofikus építészeti koncept mellett helyenként kissé fantáziátlanságba fulladó maketteket is láthattunk.
Beszámoló a megnyitóról a Gödörből.

Minden talpalatnyi helyet kiállítások foglalnak el az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az Építészet Hónapja programjaival párhuzamosan itt tartották a vasárnap lezárult Designhét több eseményét is. A műegyetemi Alkotóhét munkáit bemutató kiállítás pénteki megnyitójával tetőzött az áradat: a felszín alatti termekben már összesen tíz tárlat áll nyitva a látogatók számára.

 

 

Azt, hogy kissé egymásra (és keresztbe) szervezték a programokat, hogy egyszerre három rendezvénysorozat is a Gödör Klubot szemelte ki magának, az is mutatja, hogy pl. az Építészet Hónapja nyitókiállításait (melyek a kormányzati negyedre és a Pécs 2010 építészeti projektjeire kiírt tervpályázatra benyújtott legjobb munkákat, a Pro Architectura-díjas épületeket, az idei Diplomadíjas terveket és Szentiváni János építészeti fényképeit mutatják be) alig másfél terembe kellett összezsúfolni, hogy helyet csináljanak az Aranyrajzszög Díj pályázatára és a Helvetica Magyarországon című grafikai versenyre érkezett alkotások számára.

 

 

Bár az egyes tárlatok bizonyos pontokon már-már összeolvadni látszottak, az Alkotóhét szervezőinek könnyű dolguk volt, hiszen abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a Gödör egy teljesen elkülönülő, mások által nem „terhelt” termét kapták meg.

 

 

Ezúttal a paneles lakótelepek fenntarthatóságának lehetőségei kerültek a fókuszba: a hallgatók munkáját, a gondolatok serkenését segítendő, hétfőn konferenciát rendeztek a témával kapcsolatos szociális, urbansztikai, környezetpszichológiai problémákról, a közterülethasználat jelenségeiről. A neves szakemberek előadásai után megnyílt a Lakó-telepesek című fotókiállítás is, mely a nyáron meghirdetett pályázat legjobb munkái közül válogatott. Nem hagyták hát ihlető pillanatok nélkül a diákokat: a hatalmas terem pénteken estére szépen meg is telt. A munkák színvonala vegyes volt: a sok-sok szabadon szárnyaló, filozofikus építészeti koncept mellett itt-ott fantáziátlanságba, a műszaki problémák túlzott „szőrözésébe” fulladó maketteket is láthattunk.

Az azonban biztató, hogy a fiatalabb építészgenerációnak az a része, amely itt megjelent, nem a hatóságok által támogatott panelfelújító programok szintjén kezeli a problémát: nem rekednek meg a nyílászárócserék és a külső hőszigetelés – kétségtelenül fontos, de a panel-kérdést alapvetően nem megváltoztató – egyszerű műszaki problémáinál. Mindannyian arra az átfogó városszervezési-fenntartási gondra mutatnak rá, amelynek megoldására hivatalos „akarat” nemigen érződik. Ebben a tekintetben fontos momentum, hogy a kiállítást Eltér István, a Magyar Építészkamara elnöke, Cságoly Ferenc, a BME Középülettervezési Tanszékének vezetője és Pálfy Sándor, az Urbansztika Tanszék tanára mellett Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze nyitotta meg.

HP
fotó: HP és VM