Közélet, hírek

Thai építész kapta az idei Driehaus-díjat

2020.03.31. 11:11

A thaiföldi Ong-ard Satrabhandhu számára ítélték oda a 2020-as Richard H. Driehaus-díjat. Az elismerést a vernakuláris és klasszikus stílusokban alkotó építészek számára alapították 2003-ban, bevallottan a „modernista" Pritzker-díj ellensúlyaként. A kétszázezer dollár pénzjutalommal járó díjat március 27-én virtuálisan nyújtották át a 76 éves thai építésznek. 
 

„Ong-ard Satrabhandhu munkája ötvözi az innovációt a hagyományokkal" – jelentette ki a díj odaítélésének alkalmából Michael Lykoudis, a University of Notre Dame School of Architecture dékánja. „Munkáinak egyedülálló szépsége sokéves, különböző kultúrákat átfogó tanulási folyamat eredményéből sugárzik. Az ennek eredményeként felépült házak belesimulnak Thaiföld vernakuláris hagyományaiba."

A zsűri értékelése szerint az 1944-ben született építész korai munkái alapvetően az amerikai építészeti iskolák hatását tükrözik. Folyamatos kutatása azonban olyan, hagyományos építészeti források felfedezéséhez vezették, amelyek képesek közvetíteni a hely szellemét, és az építés iránt érzett környezeti felelősséget.

 

Satrabhandhu a thaiföldi Chiang Mai városában működő Ong-ard Architects vezetőjeként dolgozik. 1965-ben a Cornell Egyetemen, az Egyesült Államokban szerzett BA-, majd 1967-ben a Yale-en MA-diplomát. Munkásságának alapelveit az „A Tradition of Serenity" című könyvében foglalta össze. 

A Driehaus-díjat 2003-ban alapította Richard H. Driehaus, a chicagói Driehaus Capital Management LLC. alapkezelő elnöke. A díjat évente ítélik oda olyan élő építésznek, akinek a munkássága „a hagyományos és klasszikus építészeti és városépítészeti elveket testesíti meg a kortárs társadalomba ágyazva, és a zsűri megítélése szerint pozitív kulturális, környezeti és művészeti hatással bírnak". A díj 200 000 dollár pénzjutalommal jár. A díjat eddig többek közt Robert A. M. Stern, Michael Graves, Robert Adam és Maurice Culot számára ítélték oda.

A 2020-as Richard H. Driehaus-díj zsűrijét Robert David, a floridai Seaside alapítója és fejlesztője, Melissa DelVecchio építész, a Robert A.M. Stern Architects partnere, Léon Krier építész, a 2003-as  Driehaus-díj kitüntetettje, Elizabeth Plater-Zyberk építész, a 2008-as Driehaus-díj kitüntetettje, Demetri Porphyrios építész, a 2004-es díjazott, valamint Witold Rybczynski, a University of Pennsylvania urbanisztika professzora alkották. 
 

Nyitókép: Ong-ard Satrabhandhu. Forrás: University of Notre-Dame