Közélet, hírek

Tiltakozás a klasszicista színházépület bontása ellen

2007.04.03. 11:58

A több mint 150 éves szabadkai színházat a helyi önkormányzat le akarja bontani. A lakosság nemzetiségi hovatartozástól függetlenül fel van háborodva és ennek helyi fórumokon hangot is ad.

A szabadkai színház megóvásáért küzdő polgári kezdeményezést teljes egészében közöljük:

"A több mint 150 éves szabadkai színházat a helyi önkormányzat le akarja bontani.

A klasszicista színházépület bontására a múlt héten kiadták a bontási engedélyt. Ez a Kárpátmedence 8. legrégebbi színháza, melyben a magyar kultúra jelentős alakjai fordultak meg: Bartók Béla, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, stb. Ebben indult el a Szerb színjátszás is a magyart követően, a XIX. század második felében és utóbb ezen patinás épület lett a bácskai horvát színjátszás legfontosabb színhelye.

Az új épületre még engedélyezési terv nincs, de a sajtóban megjelent makettek alapján a városképhez nem illő, a város valós szükségleteihez nem igazodó épületet szándékozik építtetni a leköszönő helyi vezetés, mellyel központi állami pénzeket igyekszik megcélozni mandátumának utolsó másodperceiben.

A történelmi városmag rendkívüli harmóniáját, a főtér hangulatát az új épület teljesen tönkre tenné. Itt a helyi kultúra megóvásáról van szó. A lakosság nemzetiségi hovatartozástól függetlenül fel van háborodva és ennek helyi fórumokon hangot is ad. Ebben minden kívülálló szakmai tekintély sokat segíthet.

Mindenki a szakmákban - építészet, műemlékvédelem - lendíthet a szabadkaiak ügyén, aki tiltakozó levelet ír az alábbi címekre:

Polgármester:
Géza Kucsera
Gradonačelnik Subotice
Opstina Subotice
Trg Slobode 1.
24000 Subotica

mayor/kukac/subotica.co.yu

Viktorija Aladzic építész, egyetemi docens, a tiltakozó akció egyik vezére
vikica/kukac/yunord.net

illetve a kleinrud/kukac/chello.hu címre.

Segítségét megköszöni a szabadkai színház megóvásáért küzdő polgári kezdeményezés.

Viktorija Aladzic építész, egyetemi docens"