Egyéb cikkek

Tiszaligeti Termálfürdő és Rekreációs Központ területén új fürdő megvalósítása

2008.05.14. 10:44

Megvételben részesült 18. bírálati sorszámú pályamű
Építész tervezők: Pölös István, Ilyés Marianna - NÁNA Építész Stúdió

Megvételben részesült 18. bírálati sorszámú pályamű
Építész tervezők: Pölös István, Ilyés Marianna - NÁNA Építész Stúdió

Víztechnológia: Sallai Zoltán
Tartószerkezetek: Andorkó Endre
Épületgépészet: Füle Győző
Elektromos tervező: Kókai Géza
Tűzvédelem: Simándi Gyula

 


Részletes bírálat:

A meglévő strandbejáratot, nyári öltözőket és az új öltözőépületet megtartja, az egymáshoz kapcsolt tömegekből álló új épületegyüttest a terület észak-nyugati részén helyezi el. Az új főbejáratot a liget főútja felől, a gyaloghíd hídfőjétől távol, kissé takartan helyezi el.

Négy, funkcionálisan jól osztott és elhelyezett bejáratot tervez:
meglévő és megmaradó strandbejárat,
meglévő és megmaradó új öltözőépület,
új közös főbejárat,
sportolói bejárat.

Az épület funkcionális kapcsolatai összességében átgondoltak és megoldottak, Az egyes funkcionális egységek egymásból megközelíthetőek, az ellenőrzési pontok kialakíthatóak. Az akadálymentes megközelítés minden funkcionális egységnél megoldott. Az előcsarnokban a néző és a fürdőlátogató vendég forgalom keveredik.

A strand öltözőket megtartja, az uszoda, élményfürdő, gyógyászat részére két szintes, külön női férfi oldallal rendelkező, ezer fős öltözőt tervez, a fittness és wellness egységek külön öltözőt tartalmaznak.

A meglévő úszómedencéhez lelátóval történő kapcsolódása példaértékű, a sportolói öltözők és az uszodatér kapcsolata racionális, a lelátók – helyesen - az előcsarnokból és az uszodatérből is megközelíthetőek.

Az élményfürdőben az északi és déli oldalon is üvegezett felületű, felülvilágítókkal ellátott, két szintes térben tervezett medencék játékos, íves vonalúak, arányosak.
Gyógyászat az élményfürdő galériaszintjét képező egysége jól elkülönített, az első emeleten a gyógyszállóhoz kapcsolódása megoldott. A szabad terület déli részén, a meglévő sétányhoz kapcsolva tervez új burkolt felületeket és medencéket.
Az előcsarnokhoz egy üzlet kapcsolódik, az előcsarnokba és az élményfürdő felé is kiszolgálást nyújtó büfé elhelyezése kedvező.

Elegendő, összesen 290 parkolót tervez, ennek 2/3-át a ligeti főúttól északra, 1/3-át a terület nyugati határán helyezi el.

A gyógyszállót az épület együtteshez keleti irányban – a gyógyászati részleghez -, a sportszállót déli irányban – az uszodacsarnokhoz jól kapcsolva helyezi el.

Az uszodacsarnok emblematikus megjelenésű, karakteres épülettömeg, melyet a többi funkciót befoglaló központi épület visszafogott tömegképzésével tovább hangsúlyoz és a ligeti főút felől részben sajnos eltakar. Az új épületek és a megtartott „új öltöző” építészeti disszonanciája bántó, megoldatlan.

A tartószerkezet jellemzően vasbeton és ragasztott fa, a homlokzatok meghatározó felületei a természetes kő burkolat, alumínium portálok és a pikkelyes cinklemez fedés.

A telken kívüli parkolóknak és a kevés térburkolatnak köszönhetően kialakítható jelentős zöldfelület, a központi épületen kialakított – használható – zöldtető szép megoldás. Jellemzően a meglévő sétányokat tartja meg, új térburkolatot csak az új medencékhez tervez. Jó megoldás a strand főbejárat és az öltözők megtartása, az „új öltöző” épületet idegen elemként tartja meg.

A strand az építés alatt kis korlátozással működhet, a korlátozást csak az új medencék építése ill. az úszómedencéhez való szoros kapcsolódás okozza.

A gyaloghíd hídfőjétől a főbejárat kissé távol esik, a gyaloghídról feltáruló látványként a gyógyszálló helyett az élményfürdő vagy az uszoda szerencsésebb lenne.

Az élményfürdő részére tervezett gépészeti terek alulméretezettek. A szellőző gépházak csak szövegben jelennek meg, a nagy méretű gépészeti vezetékek (szellőzők) csak részben vannak ábrázolva.

A létesítmény alapterülete
- az épület bruttó alapterülete 9900 m2.
Bekerülési költség
- összesen: 4.209 MFt
Közműigények
- Víz: 110.000 m3/év
- Kommunális szennyvíz: 50.000 m3/ év
- Elektromos energia: 1,1 Millió kWh/év
- Földgáz: 1 Millió m3/ év