Helyek/Tájépítészet

Tiszta Pest: sétálóutca Budán

2009.09.07. 09:30

Bel-Budának nincs igazi városközpontja, ezen akar változtatni a második kerületi önkormányzat. A tervek szerint az ősszel kezdődő munkálatok eredménye egy kávézókkal, üzletekkel, éttermekkel és kis boltokkal tarkított sétálóutca lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 végén írt ki pályázatot a fővárosi kerületek és a Pest megyei települések számára városrészek, városrészközpontok rehabilitációjának és funkcióbővítésének támogatására. Az év elején nyilvánosságra hozott döntés értelmében a II. kerület bekerült azok közé, akik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a beadott tervek megvalósításához.

 

 

Az önkormányzat a pályázatban az Integrált Városfejlesztési Stratégiájában hat, a következő másfél évtizedben fejleszteni kívánt úgynevezett akcióterületet jelölt meg: a volt Ganz-területeket és a Marczibányi tér környékét, Pesthidegkút régi és új központját, Törökvész-Zöldmált, valamint Pasarét, illetve az Újlak-Felhévíz térségét. Az összköltségvetés 1357 millió forint. Az utóbbi évtizedekben az egykori Ganz-gyár környezete a térség kereskedelmi és kulturális központjává kezdett válni. Az önkormányzat vezetése a most induló fejlesztéssel szeretné, ha Budának ez a területe valódi, közösségi terekkel teli, élhető városrészközponttá válna.

A várhatóan 2010 végére elkészülő beruházás a terület szinte minden részét érinti. Megújul a Mechwart liget: átalakul a szökőkút, a növényzet, a játszóterek is teljesen megújulnak. Az egyik leglátványosabb változás a Lövőház utca Káplár és Fény utca közötti szakaszának sétálóutcává alakítása lesz. Teljes területén díszburkolattal, új utcabútorokkal, kerékpártárolóval és zöldfelületekkel, ahol kisebb boltok, kávéházak és éttermek várják a vendégeket. Több utcát és utcaszakaszt - a Lövőház utca Káplár utca és Marczibányi tér déli oldala közötti részét, a Keleti Károly utcát - forgalomcsillapítottá kívánnak alakítani. Ezzel egyidejűleg teljes egészében megújul a Kis Rókus utca is.

A közel három éve működő „Virágoztassuk fel a Lövőház utcát!” akciócsoport - amely alulról szerveződő, a környék lakosait tömörítő civilek csoportja - honlapján tájékoztat arról, hogy az utca sétálóutcává alakítása vegyes érzelmeket váltott ki az ott lakókból, továbbá, hogy a forgalom teljes kizárását elképzelhetetlennek tartják. Mivel az önkormányzat közösségi térként képzeli el a jövőben a Lövőház utca sétálóutcává alakított szakaszát - ez a beruházás 2010 tavaszán kezdődik majd meg - a civilek a lakosok intenzívebb bevonását, az elképzelések összehangolását kérik az önkormányzattól, továbbá hogy 2010 után is biztosítson anyagi forrást a közösségi terek gondozására. A díszburkolatok tekintetében az akciócsoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a Mozgássérültek Állami Intézetének közelsége miatt a kerekesszékkel közlekedőkre fokozottan gondolni kell a tervek kialakításakor. Hangsúlyt kell fektetni a biciklis közlekedésre is: az önkormányzat legutóbbi lakossági fórumán az egyéni felszólalók mellett szót kapott Dalos Péter is a Magyar Kerékpárosklub képviseletében, az egyeztetések tehát még tartanak.

 

 

A bel-budai átalakítások jelentős mértékben megváltoztatják majd a környék parkolási rendjét. Az átalakuló parkolási lehetőségekről és a kivitelezési munkálatok részletes ütemezéséről az önkormányzat azt ígéri, hogy folyamatosan tájékoztatni fogja a kerületben élőket.

Kulturális és egyházi intézmények felújítása is része lesz a beruházásnak: a Krisztus Király-templom műemléki felújításának utolsó elemeként a lépcsőt rekonstruálják. Kibővül a Marczibányi Téri Művelődési Központ, valamint megújul a Központi Statisztikai Hivatal könyvtára. A terület megújulását nem csak esztétikai elemek jellemzik: kilenc új térfigyelő kamerát is létesítenek, és több kerékpártárolót is ígérnek.

Mindenesetre az ingatlanpiacon máris érezteti hatását a tervezett bel-budai átalakítás. Robbanásszerű áremelkedés nem valószínű, de drágulhatnak a most fejlesztés alatt álló fővárosi sétálóövezetekben található ingatlanok - derül ki a lakoter.com és az mfor.hu közös elemzéséből.

Az utcafelújítások terveit a csatolt dokumentumok tartalmazzák.