Épületek/Középület

Tizenkilencedik századi patina modern köntösben - Hotel Moments

2016.04.15. 14:07

Márciusban új színfolt került a budapesti szállodakínálat egyébként is gazdag palettájára. Az Andrássy út 8. szám alatt megnyitott Hotel Moments egy mozgalmas múltú műemléképületben kapott helyet, melynek tereit Nagy Csaba vezetésével az Archikon csapata, belsőépítészként pedig Göde András gondolta újra. Tóth Katalin írása, Batár Zsolt fotói. 

Az Andrássy út több palotájához hasonlóan a 8-as szám alatti épület is az 1880-as években épült fel, abban az időben, amikor ezt a városépítészeti újdonságnak számító utcát Sugár útnak hívták, és a Kisföldalatti még nem robogott pár méterrel a felszíne alatt. Építtetője a kor ismert, vagyonos kereskedője, báró Schossberger Henrik volt, aki Feszty Adolfot kérte fel az épület megtervezésére. Az elsősorban lakóháznak szánt háromemeletes épület már akkor is több funkcióval bírt: a földszinten üzleteket és istállókat, az emeleteken pedig lakásokat és irodákat alakítottak ki vegyesen.

Harminc évvel később az épület a Magyar Élet- és Járadékbiztosító Intézet tulajdonába került, akik egyes lakásokat irodákká alakítottak át, és bővítették az épület tereit egy negyedik szinttel, ahol szintén irodákat nyitottak. Ebben az időszakban az épületben működött a maga korában is kuriózumnak számító Kino Plasticon mozi, melynek nyomát gyönyörű plakátok őrzik. Ugyancsak a Járadékbiztosító tulajdonlása alatt üzemelt az épületben autószalon, nyelviskola, és egy ideig a ház lakója volt dr. Szent-Györgyi Albert.Röviddel a második világháború előtt a Magyar Nemzeti Bank Nyugdíjintézetének tulajdonába került az épület, akik leválasztásokkal újabb lakásokat alakítottak ki, a második emeletre pedig új függőfolyosó szakasz került. 1945-től az állam lett a tulajdonos, ami további arculatváltásokat, átépítéseket, a hetvenes évek végén pedig némi korszerűsítést hozott magával. A folyamatos átépítgetések ellenére az épület a ´90-es évek végére kívül-belül igencsak lepusztult, határozott célokkal rendelkező befektető hiányában sokáig kihasználatlanul állt. 2007-ben a Studio R tervei alapján felújították a homlokzatot, mely díszvilágítást is kapott.

A CD Hungary befektetői csoport 2013-ban állt elő a szállodává átalakítás ötletével, amely az eddigieknél is komolyabb funkcióváltást jelentett az épület mozgalmas történetében. Egy új építészeti karakter kialakítása, ám közben a lehető legtöbb érték megtartása hatalmas kihívással állította szembe az Archikon építészeit. Egy olyan épületről beszélünk ugyanis, amelyben már az eredetinek tűnő részletek is sokszor másolatok, és az igazi értékeket talán már rég befedte az idő pora.Az épület fő értékeinek számít a homlokzaton kívül elsősorban a kapualj és a főlépcsőház, valamint a belső udvar. Ezekre a területekre koncentráltak tehát az építészek elsősorban, melyek egyben egy szálloda legreprezentatívabb helyiségei is. A kapubejáró boltozatának Teuchert Károly freskóit Herling Zsuzsanna festő-restaurátor állította helyre, jó ízlésének és értékítéletének köszönhetően a színek pedig talán a meglévő – ám nem feltétlenül eredeti – állapotnál is sokkal harmonikusabbak lettek.

A belső udvar kialakításánál az építészek célja az volt, hogy az itt tartózkodók ne kültéren, hanem inkább egy tágas belső térben érezzék magukat. Ennek érdekében az udvar filigrán szerkezetű, íves üvegfedést kapott, az ide néző ablakok parapetjeit üvegkorlátra cserélték, mögöttük pedig az emeletek félig nyitott közlekedő folyosója halad.A felső négy szinten összesen 99 szobát osztottak ki a tervezők. A három utca által határolt telek szerencsés adottságainak köszönhetően praktikusan alakíthatták az alaprajzot: a szomszéd házzal határos falra rendezték a kiszolgáló- és közlekedő egységeket, míg az összes többi oldalon utcára néző szobákat tudtak kialakítani. Az épület ablakainak tengelytávolsága éppen egy kevéssel marad el a hotelszobáknál szükséges szélességtől, amit a tervezők a válaszfalak berendezésbe komponált beugrásával oldottak meg. Ez a praktikus sorolás a sarkokon persze feloldódik, itt lehetőség nyílt kicsivel nagyobb szobák kialakítására. A legfelső szint elosztása némileg különbözik a többiétől, és itt helyezték el az elnöki lakosztályt, melynek teraszáról a Bazilika kupolájára nyílik kilátás.

A belsőépítészet Göde András munkája, mely a kellemes tapintású textilekkel és furnérokkal, valamint az egyedi tervezésű bútorokkal épp annyi otthonosságot és praktikumot csempész a közösségi terekbe és a vendégszobákba, amennyi egy 4 csillagos szállodától elvárható. Az impozáns arányú átrium egyedi tervezésű lámpája tökéletes találkozási pont a kényelmesen szellős fogadótérben.Példaértékű gyakorlat a szállodatervezésben, hogy a hotelt üzemeltető magyar Continental Group már a kezdetektől be lett vonva az építészeti tervezésbe.
A szállodához tartozik egy külsősök számára is nyitott étterem-kávézó, melynek belsőépítészete hangulatában kissé eltér a szálloda többi terétől. A Radnóczy Eszter vezette Este´r Partners által tervezett térről egy további cikkben számolunk be részletesebben.

A március elsején megnyitott szálloda már a kezdetektől gyakorlatilag száz százalékos kihasználtságon üzemel. Ez ugyanúgy köszönhető tökéletes lokációjának, mint az Archikon építészei által megálmodott egyszerre patinás és modern építészeti karakternek, ami továbbra is kuriózumnak számít a szállodaépítészetben.

Tóth Katalin

 

 

 

Hidegburkolati termékarzenál a Hotel Moments munkálatai során

A 4 csillagos Hotel Moments ez év március 1-jén üdvözölte első vendégeit. A hotel hidegburkolatainak kiépítését a Ratskó-Bau Kft. végezte. A burkolandó aljzatokról sokat elmond, hogy az épület vasbeton és falazott szerkezet, amelyben álmennyezet és szerelt válaszfalak, azaz gipszkarton falak is kialakításra kerültek. Érdemes átolvasni az alkalmazott Mapei megoldásokat, mert bármely hidegburkolási feladat során előnyös megoldásként szolgálhatnak.

Kiegyenlítések, javítások padlón és falon

A padlón majd’ mindenütt az ULTRAPLAN ECO 20 anyagot alkalmazták a kivitelezők, ami nagyon sima fogadófelületet biztosít. Egyedül a gazdasági bejáratnál lévő padlón használták a kültérre is alkalmas PLANEX-szet kiegyenlítőként, mivel ezt a részt gyakran éri erős hőmérsékletváltozás a külső térre nyíló ajtó miatt. Olykor szükség volt a falak javítására is, azt NIVOPLAN-nal végezték el, alapvetően vasbeton és épített téglafalakon. A wellness egység dézsa-öntős zuhanyzójában a lejtést PLANITOP 400 betonjavító habarccsal alakították ki.

Kent vízszigetelés kialakítása

A vizes helyiségekben, az ipari konyhában és a wellnessben volt szükség vízszigetelésre. A wellness egységben és az ipari konyhában ezt MAPELASTIC-kal és MAPEBAND elemekkel építették ki. A vizes blokkokban MAPELASTIC AQUADEFENSE-szel és MAPEBAND PE120 kiegészítő elemekkel oldották meg a kent szigetelőrendszer kiépítését.

Hidegburkolatok ragasztása

A wellnessben padlón és falon is nagyméretű, 60x60 cm-es gres burkolat került fektetésre, ehhez a KERAFLEX S1 ragasztót alkalmazták. Ugyanitt üvegmozaikburkolatot is fektettek, amelynek ragasztását ADESILEX P10-zel végezték. Az ipari konyhában, valamint a háttérhelységekben 20x20 cm-es csempe került ragasztásra ADESILEX P9 ragasztóval. Ugyancsak ADESILEX P9-et alkalmaztak a folyosók, lift előterek, lépcsőházak és a szobaasszonyi helyiség 30x30 cm-es gres padlóburkolatának fektetéséhez. A szobák vizes blokkjaiban a padló 60x60 cm-es greslap burkolatához a KERAFLEX S1 ragasztóanyagot, a falak 10x30 cm-es kerámiaburkolatához pedig az ADESILEX P9-et alkalmazták.

Felhasznált MAPEI termékek

Építéskémia: Planitop 400
Alapozók: Primer G, Eco Prim Grip
Aljzatkiegyenlítők: Ultraplan Eco 20, Planex
Kiegyenlítő habarcs: Nivoplan
Vízszigetelés: Mapelastic, Mapelastic Aquadefense, Mapeband, Mapeband Pe120
Ragasztók: Keraflex S1, Adesilex P9
Fugázóanyagok: Keracolor FF Flex
Hézagtömítők: Mapesil AC

Mapei