Közélet, hírek

Több száz építészeti szakkönyv és dokumentum érhető el ingyenesen

2020.03.24. 09:33

Egy komplett építészeti szakkönyvtárral ér fel az a tudás, amit a Szakkiadók Társulása egy hónapig ingyenesen böngészhetővé tett. A több ezer kiadvány között igazi csemegék és ritkaságok is szerepelnek. Emellett az Arcanum Digitális Tudástár milliónyi folyóirat-oldala is szabadon elérhető a következő hetekben.

A Szakkiadók Társulása, avagy röviden SZAKTÁRS egy olyan adatbázis, amely neves hazai szakkönyvkiadók köteteit gyűjti össze egy portálon. A közel 15 ezer kötetet tartalmazó adatbázis 2019 januárjától elérhető előfizetéssel, ám a jelenlegi helyzetre tekintettel a kiadók úgy döntöttek: április 23-ig ingyenesen is olvashatóvá teszik a tartalmat.

A SZAKTÁRS adatbázisában a következő kiadók művei szerepelnek: Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor, Balassi, Gondolat, L´Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kronosz, Mentor, Napvilág, Osiris, Szaktudás Kiadó Ház. Csak az Akadémiai Kiadó esetében nyolcezer kötetről és 2,5 millió oldalról beszélünk… A kezdeményezéshez várhatóan a Kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó is csatlakozik.

Az adatbázisban kiadónként, címmel, író alapján, de kulcsszóra is kereshetünk. A tartalom ingyenesen hozzáférhető, de a letöltés továbbra is csak előfizetéssel működik. 

A hazai digitalizáció éllovasa, az Arcanum már korábban bejelentette, hogy egy hónapig ingyenesen elérhetővé teszi folyóirat- és könyvarchíumát. Az Arcanum Digitális Tudománytárban több mint 26 millió oldal között böngészhetünk április 15-ig előfizetés nélkül, és olyan folyóiratok érhetőek el bárki számára, mint a Tér és Forma teljes kiadása, az Új Építészet, a Műemlékvédelem 1960-2017 közötti számai vagy a Magyar Építőművészet 1903-1944 közötti évfolyamai.
 

Nyitókép: könyvborítók a SZAKTÁRS által elérhetővé tett archívumból