Technológia

Többgenerációs házak felújítása és bővítése Ytong építési rendszerrel

2022.11.08. 14:12

A közös mérőórával rendelkező, többgenerációs házakban élő családok számára nagy könnyítést jelent az átlagfogyasztásig igénybe vehető rezsicsökkentett gázár. Ugyanakkor fontos kitételként szerepel a rendeletben, hogy a kedvezmény csak azokra a családi házakra vonatkozik, ahol több, önálló lakást alakítottak ki. A többgenerációs életterek gyors bővítéséhez, felújításához ideális választás a Xella Ytong termékei.

Kis önsúly, nagy szilárdság, jó hőszigetelő képesség, egyszerű megmunkálhatóság, gyors kivitelezés és kevés hulladék – csupán hat érv az Ytong építési rendszerek mellett, amelyeket kihasználhatunk egy meglévő épület gyors átalakítása során, legyen szó homlokzati falszerkezetekről, belső válaszfalakról vagy födém- és ferde tetőszerkezetek kialakításáról. Nézzük, hogyan válasszuk ki a felújítás típusához a megfelelő Ytong építési rendszert!

Szobaszám növeléshez, hozzáépítéshez Ytong Classic és Ytong Lambda
Abban az esetben, ha a meglévő épület bővítése, a szobaszám növelése, netán egy melléképület vagy garázs építése a cél, akkor az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelemek, illetve az Ytong válaszfaltégla használata javasolt. A homlokzati falszerkezetek és belső válaszfalak gyorsan, kevés hulladék mellett gazdaságosan kivitelezhetők.

Födémfelújításhoz és födémcseréhez Ytong vasaltfödémpallók
A faszerkezetű födémeket Ytong födémpallókkal helyettesíthetjük, amelyet amellett, hogy könnyen és gyorsan készíthetünk el, általa jelentősen javul a födém teherbíró-, valamint hang- és hőszigetelő képessége. Az Ytong födémpallók további előnye, hogy zsaluzás nélkül lehet új, szilárd födémet létrehozni, akár a meglévő fafödém lecserélése után, akár a hozzáépítés födémének kialakítása esetén is. A födémpallók alkalmazásakor betonozásra sincs szükség, száraz technológiával építhető és azonnal terhelhető.

Födém- és ferde tetőszerkezetek kialakításához Ytong vasalt tető- és födémpallók
Ha meglévő tartószerkezetre szeretnénk ráépíteni, számolnunk kell az új tartó- és épületszerkezetek súlyával, amelyek többletterhelést jelentenek a meglévő falaknak, födémeknek. A csekély önsúllyal rendelkező Ytong építési rendszer ebben az esetben ideális választás.
Az üres tetőterek beépítésénél a hiányzó hő- és hangszigetelés az egyik legfőbb probléma. Az Ytong falazó- és válaszfal elemek segítenek megoldani a térelválasztást és a megfelelő hőszigetelést.
A tető megemelésével, a tetőforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat a térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítő bordákkal, térdfalkonzolokkal, koszorúkkal. A termék további előnye, hogy a gépészeti vezetékek is minden nehézség nélkül besüllyeszthetők a térdfalak belső oldalán, nem kell a vezetékhoronnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot. Az Ytong falazó- és válaszfal elemekkel gyorsan készíthetők térelválasztások. A teljes rendszer alkalmazásával az épület homogén belső felületet kap, ami megkönnyíti a felületképzési munkákat és kiváló belső klímát eredményez.

További információk: https://www.xella.hu/hu_HU/Ytong-marka-oldal