Nézőpontok/Kritika

Toborzás

2018.05.09. 14:30

Új metódusok, váratlan helyzetek kezelése, egészen más szemlélet, gyorsaság - ez mind jellemzi a mai generációt [jelen esetben a fiatal építészeket]. Meg persze az is, hogy nem nyugszanak bele a klasszikus biztonsági játékokba, megoldásokba. Jelen szemelvény egy metafora, reflexió napjainkra. Szubjektív egyperces Pintér Mártontól. 

A kötelező előszó

Sarkosítok, ezért nincs tisztelet a kivételnek - mert jelen esetben minek. Tekintettel arra, hogy ez nem egy tényfeltáró, sokkal inkább populista, könnyed azonosulásra hívó cikk - az alábbi sorok legyenek cigaretta szünet mellett elhangzó trash-talk szemelvényei.


A tökéletes hasonlat

A fiatal építész egy vírus. Mindenhová beépülő idegentest. A gazdatest - mindent látott építész - vírussal való kooperációja növeli az ellenállókészséget, új metódusok alkalmazására késztet, váratlan helyzetekbe sodor. A vírusnak azonban nincs célja, csupán szeretne jó helyen lenni. Ha nincs jó helyen, akkor ellenszegül és a gazdatestet kinyírja. A gazdatest patthelyzetbe kerül, mivel az elpártoló idegentest által felemésztett szervek maradványait a maga avítt (“jól bevált”) eszközeivel nem tudja orvosolni. Ezért kecsegtető feltételek mellett újabb idegentest után kutat azzal az elhatározással, hogy most odafigyel. A vírus tehát legalább annyira vonzó fenomén, mint amennyire kártékony. Csakhogy a vírus tanulékony is. A fiatal építész egy fülekkel, szemekkel, gondolatokkal egyaránt rendelkező vírus. A szimbiózisra nyitott gazdatest tehát életveszélyes manőverre szegi a fejét.A kínos tények

A fiatal építészek mindent tudnak. Mindent - ezért mindenki érdekében arra kérem a piacra beágyazódott építészeket, hogy ne áltassák magukat. A fiatal építészeket pedig arra, hogy kérjenek több pénzt, mondjanak fel, álljanak össze, vagy hagyják el a szakmát! Kár illúziókat kergetni, ugyanis a két szereplő szöges ellentéte egymásnak. A mindenre elszánt fiatal építész együttműködésre alkalmatlan. Önálló entitásként való működésre ugyanakkor képtelen, mert előbb-utóbb elkurvul, de legrosszabb esetben éhen hal. Holott a mindenre elszánt fiatal építész karakteréből és hangneméből kifolyólag képes lenne a vírusok számára is elfogadható közeget megteremteni. Jelenleg a hazai piaci szereplők között nincsenek hangok vagy karakterek, tehát az ambíciózus fiatalok nem érzik jól magukat. Az ambíciózus fiatal továbbáll, a szétzilált stúdió sebei lassan beforrnak és az egész kezdődik előlről.

A pofon egyszerű képlet

Van gyógyír: ha a gazdatest elég bátor és hagyja magát belülről felemészteni, a jövőképalkotás nem is, de legalább a koordináció lehetősége a kezében maradhat. Így az általa lefektetett alapérték továbbélhet és fejlődhet, csak a gazdatest számára eddig ismeretlen konstrukcióban. Ha nem bátor, akkor minden marad “a legnagyobb rendben.”

Köszönöm és szívesen!

Pintér Márton