Épületek/Lakóépület

Tömegek, anyagok áthatása

2010.11.02. 14:40

A hűvösvölgyi lakóház alaprajzi rendszere tiszta, logikus; a tömeg szerkesztése két, anyagában is megkülönböztetett tömeg áthatásából jött létre. Az épületet és a tervezési koncepciót az alkotó, Tima Zoltán mutatja be nekünk.

A területen – nem utolsósorban egyedülálló mikroklímája miatt – már az 1920-as években megkezdődött a lakótelkek parcellázása, de a jelenlegi telekstruktúra csak az 1960-as években alakult ki. A korábbi telkeket továbbosztották, átlagosan 1000-1200 m2-es, részben nyeles telkeket hozva létre. Az utca túlsó oldalán a közelmúltban több épületből álló lakópark épült.

 

 

 

 

 

 

A telek a fenti minta nyomán végrehajtott megosztás révén jött létre.  A terület az utcával párhuzamosan, az Ördögárok irányába 15-16%-t lejt, a két telekhatár között mintegy 3 m-es szintkülönbséget eredményezve. Az épület a telek közepére került. A telek lejtését kihasználva és az adottságokra építve az alagsori szint a völgy irányába teljes értékű megvilágítást és közvetlen kertkapcsolatot kap. Az itt elhelyezett helyiségekhez nagyméretű terasz kapcsolódik. Az alagsor átellenes oldalának szellőztethetőségét és megvilágítását a tervezett angolakna biztosítja.

 


 

 

Az épület tiszta szerkesztése két, anyagában is megkülönböztetett tömeg áthatásából jön létre. Mindez könnyen áttekinthető – hosszirányban két-, keresztirányban háromosztatú alaprajzi rendet eredményez.  Az épület belső közlekedési rendje a déli oldalon elhelyezett bejárat és a lépcső közötti meghúzott kapcsolatra épül. A részben ferde síkokkal határolt, fémlemezzel burkolt tömegrész foglalja magában a tetőtéri szintet. Az aszimmetrikus nyeregtető meredekebb hajlásszögű északi oldala nagyrészt üvegfelület. A tömegek áthatásából az utcai oldalon a tetőtéri hálószobához kapcsolódó terasz alakult ki.

 

 

 

Szintenként a funkciók élesen különválnak. A bejárati szint az épület „központja” – a terek összenyitása révén alkalmas nagyobb társaság befogadására is. A minden irányból természetes fénnyel bevilágított téregyüttest a déli oldalon az épülettömegből kissé előreugró télikert egészíti ki. A nagyméretű konyhához kétszintes kamra kapcsolódik. A konyha helyiség szélességű ablaka az előkert zöldfelületeivel, fáival vizuális kapcsolatot biztosít.

A tetőtéri szint a „privát zóna”, kizárólag a hálószobáknak ad helyet. Minden szobához külön fürdőszoba és gardrób(szekrény) kapcsolódik. Az alagsor a „munka tere”, a tulajdonosok napi tevékenységét kiszolgáló tesztkonyhával, itt kapott helyet a vendégszoba, és az ”üzemeltetést” biztosító helyiségek is.


vezető tervező: Tima Zoltán Ybl-díjas építész
építész munkatársak: Hegedűs Judit, Schreiber Gábor
generáltervező: H+T Stúdió Kft.
tervezés éve: 2007-2008
kivitelezés éve: 2008-2009