Design/Formatervezés

Törökkávé Szlovéniából – Cafeteria Rog, Ljubljana

2011.11.04. 09:37

Egy jó erős feketéhez hasonlít a Špela Leskovic és Aleš Košak (AKSL arhitekti) által tervezett Cafeteria Rog. A Ljubljana belvárosában található új kávézó lágyan simul szűkebb és tágabb környezetébe, a régi, boltozatos épületbe és az egykori bicikligyár területébe egyaránt. Mégis össze nem téveszthető karakterjegyekkel, kortárs atmoszférával (aromával) várja a vendégeket.

CAFETERIA ROG

Az új Cafeteria Rog a Petkovškovo nabrežje területén (Ljubljanica folyó közelében), Ljubljana belvárosában található, közvetlenül a Rog, az új kulturális központ mellett. A kávézót egy régi, boltozatos mennyezetű és öreg, íves ablakokkal ellátott házban rendezték be, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Ljubljanica folyóra.

 

 

 

A tulajdonosok olyan kávézót kívántak nyitni, ami egészen estig nyitva tart, kitűnő kávét és kellemes légkört kínál a város lakói és a Ljubljanába látogató turisták számára egyaránt. A cél az volt, hogy a környékre jellemző, tipikus régi kávéházat alakítsanak ki, mégis kortárs módon.

A kávézó belsőépítészete a közelben egykor működő Rog-gyár emlékét idézi vissza, ahol hosszú évtizedekig bicikligyártás folyt, ám a kerékpár-szimbólum nem uralkodik el a térben. A múlt a fal művészi felületkezelésében jelenik meg, a képzeletbeli bicikli grafikájában, és a fekete falban, ami a ház és a környék történetéről mesél...

Az étteremben sötét és világos színek váltakoznak. Világosabb fát választottak a tervezők a székek, tálalók és padok esetében, míg máshol sötétebb bőrt alkalmaztak, vagy egyes falakon és a hatszögletű lapokkal borított padlón is a sötétebb tónus jelenik meg. Különös hangsúlyt kap a belső térben a réz jelenléte, a mélyen lelógatott lámpák, melyek meghitt, intim megvilágítást nyújtanak az asztalok fölött. A réz lámpaernyők a törökkávé készítésekor használt réz kanna emlékét idézik, mely főzési mód sokaknak nosztalgikus élmény, arra emlékezteti őket, ahogyan szüleik vagy nagyszüleik itták a forró italt.

 

 

 

A tér L-alakú. Az üvegezett bejáraton belépve egy 6 m hosszú pulttal találkozunk. Négy különböző jellegű teret alakítottak ki az üldögélés és a nyugodt kávéfogyasztás céljából. Közülük kettő az utcára vagy a folyóra néző ablakok előtt helyezkedik el, egy a művészi grafikával díszített fekete fal előtt, míg a negyedik a legintimebb zug, ahol újságot lehet olvasni vagy négyszemközt beszélgetni a párnázott, bőrborítású fal előtt.


helyszín: Ljubljana, Szlovénia
tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: 2010
tervezők: AKSL arhitekti d.o.o. ; Špela Leskovic, Aleš Košak
építész munkatárs: Maja Pečar
szakági társtervezők: Design studio Bergla – Saša Kerkoš, Studio drevo (Dejan Pfeifer)
fotó: Matevž Paternoster