Épületek/Lakóépület

Tovatűnő évszázadok szomszédságában

2011.04.26. 13:53

A barokk Tata 18. századi épületeinek szomszédságába, kiemelt, történelmileg gazdag környezetbe tervezett Tóbiás Tamás hatlakásos társasházat. Célja nem csak a megrendelői igények kielégítése, hanem a hely szellemének megőrzése volt. Az épület 2009-ben, ”Az év háza Komárom-Esztergom Megyében 2009” elnevezésű pályázaton az Év társasháza-díjat nyerte el.

A környezet és a telek helyzete kitüntetett: a barokk Tata. A jellemző beépítés zártsorú-oldalhatáros. A meghatározó tömegek, tömbök: római katolikus plébániatemplom, 1784. római katolikus plébániaház, 1747. Az érintett ingatlan tömör kerítésfallal körülvett, a külvilágtól elzárt belső kertet (szőlőt) rejtett magában. Ez a belső világ megejtő és nyugodt volt, a külső zajok (iskolai gyerekzsibongás, egy-egy elhaladó autó hangja) hol tompán, hol felerősödve hallatszottak.

 

 

 

A felépült, 6 lakást magába foglaló épület a telek nyugati részére került, a telekhatárvonalat követő, fellazított, két összekapcsolódó tömegből álló telepítéssel, a meglévő, kelet felé emelkedő terepvonulatra ültetve, hogy azt a legkisebb mértékben se változtassa. A két tömeg nagysága lépték szerint illeszkedik az „utcasor” barokk tömegeihez. A zártságot az utcai, tömör összekötő kerítés és a kapu biztosítja, mely kerítés falazott része a két utcára néző főhomlokzatban folytatódik. A tömeg nyugati része téglalap alaprajzú, két emeleti lakást foglal magában, valamint utcáról megközelíthető lépcsőteret és a földszinten teremgarázst, tárolókat. A keleti tömeg L-alakú, földszintjén és emeletén két-két lakás van. A két tömeget az utcai kerítés, valamint a telek északi részén a keleti tömeg falazatának folytatásaként épített kerítés kapcsolja össze. A két tömeg ezáltal szellőssé válik, a keletkező „hasadék” felszabadítja, lazítja a telepítést. A tömegekre kontyolt magastetők kerültek lezáró párkányzattal.

 

 

 

A belső udvar „a ház és az udvarsor sejtszerű … osztódásaként született ellentétpár, amely fallal teljesen körülvett felső udvar („giardino segredo”) … égre orientálódó”, de esetünkben nem teljesen meditatív jellegű. (Szántó Katalin: The Secret Garden, Mé.96/2.). A belső kert „modern természetként” jelenik meg. A meditációhoz a teret a lakásokhoz kapcsolódó teraszok, loggiák adják…”minden kert mögött ott a Paradicsom, és néhány kert valódi Paradicsom … a zöld csendbe öltözteti a földet … a tovatűnő évszázadok örökzöldek … a kék végtelen…” (Janesch Péter: Szövegszövet/textil – 10.1-Jarman: A kert, Mé.98/2.). Fontos számomra a struktúrában, a városi helyzetben, szövetben való gondolkodás, és már-már közhelynek számító, de mindig igaz „hely szellemének megőrzése”, az optimális, vizsgált-viszonyokon alapuló lépték szerinti telepítés, a hagyományos, a helytől nem idegen, egyszerű anyaghasználat, a tagolt, lépcsőzött, terepvonalra épített ház létrehozása.

Tóbiás Tamás

 

 

 

Az épület 2009-ben ”Az év háza Komárom-Esztergom Megyében 2009” elnevezésű, megyei építész kamarai pályázaton társasház kategóriában nyert, azaz az év társasháza lett. A bíráló bizottság tagjai voltak: Bálint Imre DLA, Dr. Winkler Gábor, Krizsán András.


6 lakásos társasház, Tata

vezető tervező: Tóbiás Tamás - Tóbiás Építész Iroda Kft.
szakági tervezők:
statika: Kovács Alajos
gépészet: Molnár György
villamosság: Erdélyi László

tervezés éve: 2007
kivitelezés éve: 2007-2008
bruttó szintterület: 388 m2
építtető: Első Lakásért Kft.
generálkivitelező: IMV Kft.